Marinuoti ir rauginti kopūstai greitoms atsargoms

Šį įrašą kviečiu skaityti naujame Ma’da’mų puslapyje, paspaudus Čia

Nurimo laukai, atidavę visą derlių. Ruduoja arimais, spindi saulėtu ražienų ežiuku, ir, susigėdę savo nuogumo, dengiasi baltu rūku.
Miesteliuose šurmuliuoja derliaus šventės, kai po vasaros darbų, jau galima girtis užauginus patį didžiausią moliūgą. Palangoje – tūkstančio stalų šventė –nepaliauja stebinti žmonių išradingumu ir darbštumu.
Pats metas raugti ar kitaip konservuoti kopūstus – baigiasi natūraliai išauginti ir agurkai, ir pomidorai, o turguje jau pūpso raugintų kopūstų statinės. Ir taip iki pavasario…Marinuoti kopūstai
Pabandžiau vieną raugintų kopūstų senovinį receptuką ir keletą greito kopūstų paruošimo receptukų – labai rekomenduoju.

Marinuoti kopūstai

400 g kopūsto
200 g morkų (2 nedidelės morkos)Marinuoti kopūstai
3 galvutės svogūnų
3 skiltelės česnako
2 v š 9% acto

Marinatui:
0,5 l vandens
5 v š cukraus
2 a š druskos
15 vnt kvepiančių pipirų
3-4 lauro lapai
1 aštrus pipiras

Rekomenduoju daryti dvigubą normą iš karto.
Kopūstą supjaustome smulkiais šiaudeliais. Morkas sutarkuojame per stambią tarką. Svogūnus supjaustome žiedais.
Į stiklainį (man susidėjo nepilnas 2 l stiklainis )dedame sluoksniuodami – kopūstus, morkas, svogūnus, kopūstus, morkas, svogūnus ir tt.
Susmulkintus česnakus dedame kaip paskutinį sluoksnį.
Dedame ir gerai paspaudžiame – sutrombuojame.Marinuoti kopūstai
Į stiklainį įpilame 2 v š acto.
Verdame marinatą – įpylę vandens, dedame cukrų, druską, kvepiančiuosius pipirus, lauro lapus, ankštį aštraus pipiro. Kai marinatas užverda, paviriname dar minutėlę ir užpilame ant daržovių stiklainyje. Marinato tiek , kiek reikia, kad apsemtų daržoves.
Paliekame stiklainį kambario temperatūroje 12 valandų.
Dedame į šaldytuvą ir po paros galime valgyti.

Na, tas „valgyti“ skamba kukliai. Kai pradedi ragauti, pasigirsta traškesys, gurgždesys, o jau skonis…   Juk perspėjau – darykite bent dvigubą normą🙂

Kitas receptas – gruziniškas, iš Gurijos.

Gurietiški marinuoti kopūstai

2 nedidelės kopūstų galvos
2 burokėliai
2 galvutės česnako
galima dėti petražolių ir aštraus pipiro

Marinatui:
1 l vandens
2 v š stambios druskos
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė obuolių acto
½ stiklinės aliejaus

Kopūstus supjaustome kvadratėliais, burokėlius – griežinėliais.
Česnakus ir žalumynus susmulkiname.
Sumaišome visas daržoves , aitrųjį pipirą ir užpilame verdančiu marinatu.
Paliekame , kad atvėstų (gali ir per naktį pastovėti) ir dedame į šaldytuvą. Skonis išryškėja po 3-4 dienų.Marinuoti kopūstai
Traškus gerumas. Ir kiekis teisingas.

Raugintų kopūstų asorti

2 nedidelės galvos kopūsto
keletas obuolių, kriaušių, svarainių, morkų
po vieną papriką ir česnaką

Kopūstą supjaustom į 8 dalis, nupilam verdančiu vandeniu.
Puode sluoksniuojam kopūsto lapus, obuolius, kriaušes, papriką – viską, ką turime pasiruošę.
1 litre vandens ištirpinam 2 v š druskos ir užpilam ant kopūstų.
Paslegiame kopūstus lėkštute ar medine lentele ir uždedame svorį ( tarkim 3 litrų stiklainį su uogų trauktine ). Kambario temperatūroje laikome 5 dienas, po to sudedame į stiklainius ir laikome šaldytuve.
Skonis – labai švelnus, natūralus. Aš kitą kartą bandyčiau kopūstus pjaustyti įprastais šiaudeliais.
Bandykite, nenusivilsite – juk sveika valgyti raugintus produktus ( o jau rasaliukas kokio skonio…)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s