Marinuoti baklažanai

Mano Katinas lyg oranžinis drugelis laigo po kiemą, po plaušę – tiek reikalų visur, tiek paukščių aplinkui skraido. Šarka drąsuolė prasklendžia virš katino galvos – jai nė motais ne visai taikūs katino kėslai. Juda visi pašaliai – kas kur kokių sėklų ieško, kas šapelių – net ir katinas šakelę įsikandęs neša – gal ir jis lizdą suks?…
Kovo 10 – oji – 40-ties paukščių diena, švenčiama nuo senovės. Buvo tikima, kad jei tą dieną pašąla, tai šaltis laikysis dar 40 dienų. Šeimininkėms tą dieną reikėdavo iškepti 40 bandelių, kad javai gerai derėtų. Galvoju, kiek mūsų gyvenimas atitrūkęs nuo  gamtos ritmo – stebiu pro langą begales paukščių, bet apie tokią šventę išgirdau pirmą kart.
Kadangi po žiemos bandelėms pasakiau „ne“, ruošiu marinuotus baklažanus.Marinuoti baklažanai
Prieš kelis metus gavau dovanų knygą  (Юлия Высотская „Едим дома каждый день“ ), kažkodėl tik dabar atkreipusi mano dėmesį – ten radau marinuotų baklažanų receptą – regis, kas čia naujo, marinavome tuos baklažanus įvairiausiais būdais, bet šitas – kitoks.

Marinuoti baklažanai

2 baklažanai
4 v š alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
½ citrinos sultys
po ½ a š maltų jūsų mėgstamų prieskonių – kalendros, paprikos , kmynų, pipirų mišinio
druskos

Sveikus baklažanus  verdame apie 10 minučių.Marinuoti baklažanai
Truputį atvėsinę, supjaustome išilgtomis juostelėmis ( išilgai per pusę, o tą pusę dar per pusę, o tą pusę į 4 dalis ir skersai per pusę ). O iš tiesų – nors ir riekelėmis.
Odos nereikia nulupti – ji suteikia nuostabią spalvą, yra minkšta ir vientisa.
Česnaką išspaudžiame, sutraiškome ar kitaip susmulkiname.
Užpilame citrinų sultimis, aliejumi ir suberiame prieskonius. Eksperimentuoju su ispaniškais prieskoniais – pradžioj nelabai suvokdama, kad gali būti 15 rūšių paprikos, dabar po truputį atrandu skirtumus ir poskonius.
Baklažanų skilteles sudedame į sandarią dėžutę arba užsegamą maišelį, užpilame marinatą, užberiame druskos ir, uždarę, pavartome.
Paliekame bent kelioms valandoms ( o geriausia – per naktį) pasimarinuoti.Marinuoti baklažanaiIMG_0153

Ragaujame. Oi, kokie geruliai. Neriebūs, su lengva rūgštele ir aštrumu – tinka prie visko ( net karštus sumuštinius kepiau ). Ilgiau pastovėję, įgauna fantastišką spalvą, bet man šiuo atveju svarbiausia, kad labai greitai paruošiami, neprisigėrę aliejaus ir gaivūs. Jei norite labiau vyriško užkandžio – pasitelkite čili pipirą.

Lengvos atsargos, galiojančios savaitę.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s