Tarte Tatin (karamelizuotų obuolių pyragas)

Prezidentė visada teisi. Net ir tada, kai sako, kad stintos simbolizuoja pavasario atėjimą. Per stintų šventę ne vienas vietinis nusišypsojo – juk stintos kaip tik baigiasi pavasarį – jokiu būdu nebūdamos pavasario simboliu – tiktai žiemos.
Bet Prezidentė visada teisi – tikrai už lango pavasaris, o stintų šventei stintas reikėjo iš Latvijos vežti.
Aukštyn kojom  verčiasi  metų laikai, per stintų šventę šalia prekiautojų rūkyta žuvimi – politikų ir pretendentų palapinės, o stintų kainos kaip kadaise lašišų…Tarte Tatin
Seniai norėjau išbandyti apverstą pyragą – Tarte Tatin iš mėgiamos Davido Lebovitzo knygos „Saldus gyvenimas Paryžiuje“ – tik vis atrodė kažkas sudėtinga ir nesuprantama. Pamačiau Gordono Ramzio variantą ir pabandžiau – juk visada įdomu padaryti ką nors atbulai.

Tarte Tatin arba Karamelizuotų obuolių pyragas aukštyn kojom (tinginių variantas )

½ pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos 2×250 g (du lapai o ne šeši )
80 g sviesto
100 g cukraus ( gali būti rudasis)Tarte Tatin
6 nedideli obuoliai
Idealiam variantui – vanilės ankštis

Mano formelė – 25 cm skersmens – jei jūsų didesnė, pasididinkite obuolių ir sviesto kiekį.
Formelė turi būti su krašteliu – kaip keptuvė, kurią galime ir ant ugnies pakaitinti, ir į orkaitę pašauti.
Atšildome sluoksniuotą tešlą – idealu būtų patiems ją pasiruošti – na, ne šį kartą.
Obuoliu supjaustome pusiau, išimame sėklas ir nulupame odelę. Tinkami tie obuoliai, kurie nesuyra kepdami, bet kaip tai patikrinti? – rinkausi kietesnius, mažiau miltingus ir labiau sultingus nedidelius obuolius bent trijų rūšių, bet nei vienas nesuiro – matyt žieminiai obuoliai tinka bemaž visi.
Formos dugną ištepame sviestu – storai , kad dugnas nuo sviesto būtų baltas (gelsvas :)).Tarte Tatin
Laisva ranka paskirstome cukrų.
Dedame obuolius – lenkta puse žemyn.
Tešlos lakštą iškočiojame plonai, uždedame ant formelės ir apipjaustom pagal formą taip, kad liktų kraštelis.
Tą kraštelį užkišame tarp obuolių ir formos bortelio – lyg apkamšytumėte sušalusį vaiką ir šakute užklotą subadome.
Dedame formą ant viryklės ( tuo metu įsijungiame ir  orkaitę – tegul įkaista iki 170 laipsnių ).
Stebime kas vyksta – po truputį kraštuose pradeda matytis „burbuliuojanti“  karamelė. Palaukiam kol sviesta su cukrumi taip įkais, kad per tešlos skylutes pradės veržtis garai ir pašauname į orkaitę.
Kepame 10 minučių, po to sumažiname temperatūrą iki 150 laipsnių ir dar pakepame apie 10 minučių – žiūrėkite pagal tešlos spalvą – ji turi būti švelniai rusva.
Išėmę iš orkaitės, uždedame lėkštę ir staigiu judesiu apverčiame – tai ypatingas momentas net prityrusiems – obuoliai neturi likti prilipę prie formos dugno.
Man pavyko idealiai – nei sudegė, nei prilipo. Obuoliai įgavo nuostabią karamelinę spalvą ir tapo lyg persikai.Tarte Tatin
Keli kaušeliai ledų (aš dar turiu atsargų nuo vasaros – iš agrastų sulčių ), gabalėlis pyrago, puodelis ekspreso – tik  neužsisakykite Paryžiuje pyrago prie kavos – užsidirbsite pašaipių žvilgsnių – taip teigia ponas Lebovitzas.Tarte Tatin

2 mintys apie “Tarte Tatin (karamelizuotų obuolių pyragas)

  1. Ačiū, kad pasidalinote. Nerealus pyragas. Pavyko puikiai ir visi valgiusieji labai gyrė. Valgėm kartu su balinta kava, tik niekam nesakykit, kad tie prancūzai neužjuoktų. Ačiū.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s