Baklažanų ir lęšių troškinys

Šį įrašą kviečiu skaityti naująjame Ma’da’mų puslapyje, paspaudus Čia

Vienas namuose tu darai ką nori, vienas namuose visko prigalvoji …ar kažkaip ten, toje dainoje.
Va tik su maistu prastai, kai esi vienas namuose. Vis ieškau progų kam nors ką nors paruošti, nes ruošti maistą vien tik sau – labai jau nejauku.Baklažanų troškinys su lęšiais
Kai toks šaltukas lauke, net į parduotuvę sunku išsiruošti, todėl susirangėme su katinuku prie kompiuterio ir rašome apie baklažanų troškinį su lęšiais – tai vienas iš dviejų patiekalų ( kitas – burokėlių čatnis ), kurį greitai ir lengvai galima paruošti  – reikia juk karšto maisto.
Šis patiekalas visai nefotogeniškas, bet labai skanus ir šildantis. Kadangi tai mano vienas mėgstamiausių šios žiemos patiekalų, ruošiau jau ne kartą ir ne du. Visi vaišintieji prašo receptuko, o namai pakvimpa Indija.

Baklažanų troškinys su raudonaisiais lęšiais (norma 2 asmenims)

1 vidutinis baklažanas
1 nedidelis svogūnas
2 skiltelės česnako
nykščio dydžio imbieras ( aš mėgstu kad būtų jo daug )Baklažanų troškinys su lęšiais
1-2 lapkočiai saliero
kelis šaukštus aliejaus kepimui
½ stiklinės raudonųjų lęšių ( gali būti ir ne raudonieji, tik juos reikia iš anksto pasiruošti)
keletą nedidelių pomidorų ( nebūtinai)
½ a š prieskonių Panč masala
½ a š prieskonių Chana masala
Jei perskaičius šiuos pavadinimus jūs sakote – na va, tokių neturim ir iš vis kokia čia nesąmonė (ar ką nors panašaus :)), tai tikrai turite maltos kalendros, kuminų arba kmynų, ožragės, pankolio, juodųjų garstyčių, muskato, čili pipirų, lauro lapų, cinamono, juodgrūdės, juodųjų pipirų, džiovinto meliono, granatų sėklų…🙂 Jei šie pavadinimai taipogi nieko nesako, tai imkite ir nusipirkite sveikų produktų skyreliuose kelių rūšių Masalų – jūsų ruošiamų patiekalų galimybės nustebins jus pačius.
Ne taip seniai mane nustebino draugas, parvežęs iš Ispanijos pavyzdžius prieskonių – vien saldžiosios paprikos apie 15 skirtingų rūšių. Varge, galvoju, juk kažkas tikrai žino kur ir kaip tas 15 rūšių naudoti…

Šį troškinį geriausiai ruošti gilioje keptuvėje, kuri turi dangtį.
Pasiruošiam baklažaną – nulupame ( nebūtinai idealiai – man patinka baklažano odelės spalva),
perpjauname išilgai per pusę, o tą pusę – į 3 išilgines dalis ir tada – 2-3 cm gabaliukais. Suberiame į dubenį, apibarstom druska, pakratom ir paliekam pastovėti, kol pasiruošime kitas daržoves. Skaičiau, kad kartumą iš baklažano galima panaikinti ne tik druskos pagalba, bet ir pamirkius šaltame vandenyje – dar neišbandžiau ar tai tiesa.
Svogūną , česnaką ir imbierą supjaustome kuo smulkiau.Baklažanų troškinys su lęšiais
Nedideliais gabaliukais susmulkiname saliero lapkočius.
Į keptuvę įpilame 2-3 šaukštus aliejaus. Kai jis įkaista, suberiame prieskonius, žiupsnelį druskos. Po kelių akimirkų suberiame susmulkintą svogūną, česnaką ir imbierą. Kiek pakepiname.
Suberiame salierą. Kepant maišome.
Suberiame baklažaną – maišome tol, kol gabaliukai aplimpa prieskonių ir pakepintų daržovių mišiniu (2-3 min). Visas „monas“ tame „aplipime“ –  baklažanai labai mėgsta aliejų, o šiuo atveju, jo daugiau pilti nebereikia.  Kai baklažanų gabaliukai tampa skaidriais, suberiame raudonuosius lęšius ir , jei norite – supjaustytus pomidorus. Akimirką pamaišę , įpilame ½ stiklinės vandens ir uždengiame dangčiu.
Minutėlę pavirę, išjungiame viryklę ir leidžiame uždengtam troškiniui pastovėti 10 minučių. Jei matote, kad trūksta vandens, įpilkite verdančio.
Paprastai raudonųjų lęšių būna visose parduotuvėse, bet Palangoje apėjusi visas, jų negavau – parsivežiau iš Vilniaus :)(juokinga). Raudonieji lęšiai yra be luobelės, todėl labai greitai paruošiami – jei  nuspręsite ruošti troškinį iš paprastų lęšių, juos išsivirkite iš anksto.

Šį troškinį pagaminu per 15-20 minučių. Sotu, bet neapsunkina. Burna maloniai sušyla nuo prieskonių. Namai pakvimpa kaip prieskonių turgus. Troškinys skanus ir šaltas.
Siūlau į receptą pažiūrėti tik kaip į rekomendaciją – čia labai tiktų ir paprika, ir moliūgas, ir kepto varškės sūrio gabaliukai.Padėjėjas Bagis

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s