Napoleono tortas – ant keptuvės

Labai mėgstu stebėti (draugė vis prisimena mano pasakojamus serialus iš kelionių autobusu ar troleibusu per visą miestą iki Saulėtekio).
Šį kartą mano stebėjimo objektas – mažutėje parduotuvėlėje „Bobos Daržas“ Vilniuje , dvi damos.
Tos damos – mažučiukės dailios senučiukės, su dailiais paltukais, skrybėlaitėmis ir mažutėmis rankinėmis elegantiškai raukšlėtose rankose. Sesės. Viena į kitą kreipiasi malonybiniais vardais. Perka arbatą ir po gabalėlį Napoleono torto. Kiekviena moka iš savo mažučių piniginių išrinkusios visus metalinius pinigus. Sako – „su sese vis ieškom tokio torto, kokį valgydavom jaunystėje, tokio, kokį seniai kepdavo mama“. “Napoleonas” vyresniems sukelia begalinius prisiminimus – nuo 1812 metų žygio į Rusiją, Lietuvoje likę su tuo vardu sietinų vietų (kalnas Napoleono kepurė, ąžuolai, pušys, namas ir net kodeksas).Napoleonas
Mano prisiminimai  – iš lietuvių kepyklėlės Nebraskoje , JAV (Lithuanian Bakery ), kur 3 svarų (apie 1,5 kg) tortas kainuoja beveik 25 dolerius. Dabar kepyklos šeimininkai daro mažučius torčiukus “Lithuanian Tortes”, kurie parduodami visoje Amerikoje, jei užsisakai iš katalogo “Omaha Steaks”(4 torčiukai kainuoja 29,99 $ – dabar 12.99 $). Toje kepykloje kepama ir duona su raugu, ir naminiai sausainiai, plikyta duona, batonai. Tačiau ne tai mus privertė ašaroti – toje mažoje kepyklėlėje pasijutom labiau lietuviais nei jautėmės iki tol.
Mano receptas – Napoleonas ant keptuvės.

Napoleonas (keptas ant keptuvės)

Tešla papločiams (24-26 vnt):
1,5 stiklinės pieno
170 g sviesto ( dabar dažniausiai tokio svorio parduodami pakeliai sviesto )
½ stiklinės cukraus
2 kiaušiniai
1 v š aliejaus
½ a š sodos, žiupsnelis druskos
apie 1 kg miltų – aš sunaudojau 900 g „Spelta“ miltųTortas Napoleonas

Pertepimo kremui:
2 stiklinės pieno
4 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
400 g sviesto ( arba 2 pakelius po 170 g )
1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi
Dar man reikėjo  stiklinės juodųjų serbentų drebučių (tiktų ir spanguolės)

Sąrašas nemenkas – pati ir dėmesio nekreipčiau į tokius receptus, bet vienas dalykas, kas mane sudomino – tai, kad papločius galima kepti ant keptuvės.
Pradedame nuo kremo pertepimui – kol jis atvės, išsikepsime papločius.
Išimame iš šaldytuvo sviestą – mums jo reikės minkšto."Napoleonas" ant keptuvės
4 kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltų putų.
Užverdame pieną ir srovele pilame ant išplaktų kiaušinių. Kaitiname ant silpnos ugnies, kol sutirštėja. Uždengiame dangčiu ir paliekame atvėsti.
Darome tešlą:
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Dedame sviestą, išplakame ( anyta yra pasakojusi, kad daroma kapota tešla – sviestas „sukapojamas“ su miltais).
Supilame pieną, sodą, druską. Išplakame.
Dalimis beriame miltus – tešla turi būti minkšta, bet nelimpanti ir gerai kočiotis – aš naudojau „Spelta“ miltus – tiesiog sveikesniam rezultatui J
Iš tešlos padarome 2 saliami dešros storio dešras ir supjaustome į 24-26 dalis.
Iškočiojame ploną blyną ( kad stalas matytųsi ) ir kepame ant keptuvės.
Darbas vyksta gana sparčiai – kol kepa viena papločio pusė, iškočiojame kitą paplotį, kol apipjauname iškeptą paplotį ( uždėjus lėkštę ), kepa kita pusė. Toks mielas konvejeriukas – tik spėk suktis.
Iškeptus papločius dedame vieną ant kito. Jei iškepę neketinate pertepti, uždenkite, kad neperdžiūtų.
Nupjautų papločių kraštelių neišmeskite – iš jų padarysime trupinius torto apibarstymui.
Baigiame ruošti kremą:
minkštą sviestą išplakame su kondensuotu pienu supilame į atvėsusią kiaušinių masę, gerai išplakame.

Dedame paplotį ir pertepame kremu – bandžiau terliotis su visokiomis mentelėmis, bet patogiausiai pasirodė aptepti paplotį ranka – kremas turi pasiekti visus kraštelius – paplotis kol kas kietas, o ranka – minkštai nuglosto kremą ten, kur reikia.
Kas kelintą paplotį pertepiau juodųjų serbentų drebučiais – tai nebūtinas elementas, bet man visada norisi gaivumo ir spalvos.
Pertepus, kiek spustelim – nesvarbu, kad papločiai lūžta . Kremo turi likti viršaus ir šonų aptepimui. Gausiai apibarstom torto viršų ir šonus sumaltais papločių krašteliais.Tortas "Napoleonas"
Dedame į šaldytuvą – geriausiai nakčiai.
Torto viršų puoškite pagal savo fantaziją – aš  cukraus pudra pabarsčiau iškirptą iš popieriaus karūną.
Tortas gavosi didelis – užteko ir vietoje prisivaišinti, ir sostinėje visus namiškius palepinti.

Keista, bet visai nesijaučia riebumo – juk sviesto naudojome nemažai.
Keista, bet ne per saldu.
Man patiko kepti ant keptuvės – darbas juda sparčiai.
Tiek daug smulkių sluoksnių – atrodo elegantiškai.
Dydis – karališkas.
Fundamentalus Naujųjų Metų kepinys🙂
Įdomu, kaip įvertintų mano Napoleoną dvi mielos damos…

Nebraska, JAVKepyklėlė NebraskojePorcijiniai "Lithuanian Tartes" - reikia išversti iš indelioSONY DSC

3 mintys apie “Napoleono tortas – ant keptuvės

  1. Sveiki, tepti niekuo nereikia – tešloje pakanka riebalų, o keptuvę rinkitės storesnę, kad ne degtų o lėtai keptų. Bandysit ? Įdomu būtų išgirsti kaip sekėsi. Ačiū.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s