Šventinis paštetas

Nubėgau patikrinti ar nepražydo patvory žibutės… Ne, tik zuikiakrūmis keliais žiedais pasipuošė. Na ir kas , kad Naujieji rytoj , o naktį nuo fejerverkų bus kaip prie Staliningrado – dabar gražu ir žalia – ar ne žalia spalva reikia puoštis arklio metams ?Eglutės 2013

Turguje moteris klausia pardavėjo:
– Kur jūsų arklys?
– Koks arklys ? Aš parduodu triušį – į ką jūs žiūrite ?
– Kaip tai į „ką“ ? Žiūriu į kainą….

Labai norėjau suspėti šiandien parašyti Jums – tiems, kurie verčia mane stebėtis lankomumo stulpeliais, tiems, kurie prisijungia prie facebook‘o, tiems, kurie gamina ir valgo (ir vaikams siunčia :)), tiems, kurie tik pasvajoja.
Didžiulė laimė man bendrauti su Jumis (net ir tyliai :))

Skubu pasidalinti turbūt labiausiai pavykusiu šiemet patiekalu – paštetu su sviesto plutele . „Paštetas“ skamba kaip „triušis“, o čia – Arklys …🙂Paštetas su sviesto plutele

Paštetas (putėsiai) su sviesto plutele  ( po riekutę 20 asmenų )
Net ir iš pusės normos gaunasi nemenkas paštetas

1 kg vištos kepenėlių
300 ml pieno
4-5 kiaušiniai (jei dideli, tai 4 )
200 g sviesto
2 nedideli svogūnai
2 – 3 skiltelės česnako
100 ml maderos arba saldaus vyno
40 g romo arba džino ( gali būti ir brendis )
1 lapkotis saliero (nebūtinai)
druskos, pipirų mišinio, raudonėlio, čiobreliųPaštetas su sviesto plutele
Plutelei:
300 g sviesto
druskos ir stambiai maltų įvairių pipirų (po ½ a š )

Puiku paštetą pasiruošti iš vakaro, kad spėtų atvėsti ir sutvirtėti.
Kepenėles užpilame pienu ir paliekame valandėlei pastovėti.
Į keptuvę įpilame truputį aliejaus, suberiame smulkintus česnakus, svogūnus, salierą, prieskonius, druską. Kai lengvai apkepa, supilame maderą (labai tinka naminis vynas ) ir romą (ar kitą stipresnį alkoholį – net ir rakija čia tiktų ). Paliekame troškintis tol, kol skystis beveik išgaruoja.
Į virtuvinį kombainą (arba gilesniame dubenyje – su smulkintuvu) dedame  numirkytas vištos kepenėles ( bandžiau ir iš kalakutų kepenėlių – puikiai ), beriame druską, po vieną kiaušinius, supilame išlydytą sviestą, patroškintas daržoves. Gauname visiškai skystą masę.
Nukošiame per sietelį – truputį padėkite su mediniu šaukštu, o jei sietelis labai smulkus, kiek įmanoma pratrynę, vėl pasmulkinkite smulkintuvu.
Kekso formą išklojame kepimo popieriumi ( bandžiau folija – nepatiko ).IMG_9297IMG_9307
Supilame paruoštą masę. Viršų uždengiame folija.
Formelę įstatome į didesnę formą su vandeniu ir kišame į 140 O orkaitę 1 valandai. Tada reiktų pamatuoti gaminio temperatūrą – ji turėtų būti apie 65 O. Bandžiau ir aš su savo termometru, bet nelabai susikalbėjau, todėl 1 valandą pratęsiau dar 20 minučių . Temperatūra svarbi tam, kad paštetas nepapilkėtų ir būtų rausvas, bet pagalvojau, kad geriau – saugiau.
Paštetą paliekame nakčiai ( arba bent kelioms valandoms ) šaldytuve subręsti.
Plutelei – sviestą paliekame pusdienį kambario temperatūroje – nebandykite jo kaip nors šildyti – jis turi būti natūraliai minkštas. Suberiame druską ir stambiai maltus pipirus – aš tikrai jų nepagailiu.
Išverčiame paštetą į lėkštę ir nulupame popierių.
Dedame sviestą ir stalo peiliu paskirstome, kad susidarytų lygi plutelė.
Dar kuriam laikui dedame į šaldytuvą, kad sviestas apstingtų.
Tada lekiame į Rimi, nusiperkame šviežios Ciabatos arba duonos su alyvuogėmis, pakepame orkaitėje ar tosteryje, atsipjauname gabalėlį pašteto ir išjungiame kalorijų bei cholesterolio skaitiklius.

O varge, kaip skanu. Purus ir lengvai salsvas paštetas su sodriai pipirine plutele, traški duona, taurė vyno ar bokaliukas alaus. Sudie, razumėli… susitiksim Naujais…

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s