Daržovių vyniotinis

Nuo Vilniaus vejuosi vakarėjantį dangų, kuriame pro debesų blakstienas mirkteli saulė. Kvepia žeme ir presuotu šienu.
Dienoms trumpėjant, ilgėja vakarai, kai galiu į namus įsileisti rastus skonius, ragautus įspūdžius.Daržovių apkepas
Mano virtuvė, vasarą kantriai laukusi, vėl atgyja pagal stalčių darinėjimo muziką, pakvimpa džiovintais grybais, pomidorais, aviečių sultimis, obuolienėmis, bruknių ir spanguolių padažais.
Nors šią vasarą itin stigo laiko, bet užtai turėjau nerealių galimybių matyti, girdėti, ragauti.
Kelionės po JAV metu teko lankytis Niujorko “The inernational Culinary Center” ir pietauti jo restorane “L’Ecole”, kuriame patiekalus ruošia besimokantys studentai, prižiūrimi žymiausių pasaulio šefų – aiktelėjau pamačiusi Dorothy Cann Hamilton ir Jacques Pepin nuotraukas – su didžiausiu malonumu žiūriu filmukus, kaip jie ruošia maistą.  Apėjome visus aukštus, klases, virtuves, studijas, stebėjome kaip ruošia maistą priėmimui ir, žinoma, pietavome.  Grasinausi pasilikti🙂 – taip man ten patiko, tik niekaip nepavyko sužinoti, kiek kainuoja na, tarkim 8 savaičių studija apie duonos kepimą.
Pietūs buvo išskirtinai puikūs – džiaugiausi kiekvienu savo pasirinktu patiekalu (aišku, gavusi leidimą , fotografavau ir kitiems atneštus patiekalus :))

Vieną patiekalą pabandžiau paruošti namie – tikrai pavyko.

Daržovių vyniotinis (apkepas) – tai šaltasis užkandis, todėl puiku jį paruošti iš vakaro

2 vnt baklažanų
2 viditinės morkosIšimtas iš formos daržovių apkepas
2 mažos cukinijos
1 raudona paprika
2 saujos pievagrybių
2 kiaušiniai
1 v š grietinės
druskos, prieskonių daržovėms, aliejaus kepimui

Sudedamąsias ir jų kiekius galite keisti pagal savo kepimo formos dydį ir mėgstmas daržoves, tik gražiau atrodo, kai yra daugiau spalvų.

Nuplautus baklažanus supjaustome plonais liežuviais, pabarstom druska ir trumpam paliekam pastovėti, kad dingtų kartumas. Tada juos apkepiname .Daržovių apkepasOriginalus L'Ecole daržovių terinas
Kekso formą išklojam apkeptais baklažanais – nuo kairio dugno krašto klojame ant dešinio borto – galiukas turi likti – dar reikės užkloti viršų. Nuo dešinio dugno krašto klojam ant kairio bortelio ir tt. Labai smagus ir meniškas darbas. Svarbu iškloti taip, kad neliktų tarpų – o tai daryti tikrai nesunku, nes pakepti baklažanai gula taip ir ten, kur jums reikia.
Morkas, cukinijas taip pat supjaustom liežuviais.
Reiki taip susluoksniuoti daržoves, kad gražiai atrodytų pjūvis. Sudėję vieną sluoksnį, nepamirškite pabarstyti druska, prieskoniais (pvz raudonėliu)
Kai forma jau sklidina daržovių ir pievagrybių, užpilame  plaktus su grietine kiaušinius .
Užlankstome baklažanų galus ant formos viršaus.
Patarčiau formą įvynioti į foliją ir tik tada kišti į orkaitę – tiesiog, kad niekas neišbėgtų, nepridegtų, o daržovės iškeptų.
Kepam apie valandą iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Išėmę iš orkaitės atvėsiname ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
Kitą dieną išlukštename iš folijos ir ant lentelės apvertę formą, turime puikų daržovių vyniotinį.
Pjaustome aštriu plonu peiliu.
Galima pateikti ant lėkštės patepus žolių pastos ( aš tepiau su sėklomis sumaltą meškinį česnaką), papildžius rukola, užmetus kelis lapelius mangoldų, sutaisytais su aliejumi. Tokį vyniotinį galima užsidėti  ant riekelės duonos – štai ir  turim puikų sumuštinį.

Tikrai neįsivaizduoju, kad  tobulai atkartojau ragautą L’Ecole  daržovių teriną, bet ir naminis pradžiugino ne mažiau nei valgytas restorane – netgi pajutau pasididžiavimą🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s