Konservuotas ruduo

Jau kai įšokau į virtuvę šeštadienio rytą, tai kelioms dienomsRudens gėrybių mišrainė ir užtrukau🙂
Juk tiek visko norisi pasidaryti, kol rudens gėrybių  į valias.
Kai nusibosta atsargų ruošimas žiemai, pradedu mitinguoti ( manau kaip ir visi (visos ;))), kad :
-kas čia valgys…
-pigiau nusipirkti!
-jau ir taip nebėra kur dėti, o parduotuvėse visus metus pilna visokio gėrio
-argi čia sveika – geriau paruoštą maistą iš karto suvalgyti, o ne konservuoti…ir tt ir pan
O dar kai nepavyksta… Visiškai neturėdama tam laiko, nusprendžiau agurkėlių pasimarinuoti. Galvoje – vėjai, tai kai kitą dieną pamačiau, kad mano agurkai pabalo, velniška zlastis apėmė. Tačiau vis pasbebiu savyje gimstančią žemaitę – juk nuėjau į turgų ir tiek prisipirkau agurkų, kad mažai nepasirodytų. Dabar ramu – turiu marinuotų agurkų🙂
Vaipiausi, kai kolegė papasokojo kokias ruošia mišraines žiemai. Nusprendžiau – Fui… Tačiau galimybė iš tokios mišrainės per 5 minutes paruošti sriubą ar pasišildyti greitiems pietums, sugundė pabandyti.

Rudens gėrybių mišrainė 

Originalus receptas toks:                                    Aš dariau taip:
1 kg morkų                                                              1 kg morkų
1 kg svogūnų                                                          1 kg svognų
1 kg paprikų                                                             300 g paprikų ( 3-4 nedidukės)
400 g plikytų ryžių                                                 400 g plikytų ryžių ( kartą ėmiau daugiau, tai buvo ženkliai per daug)Rudens gėrybių mišrainė
5 kg pomidorų                                                        3 kg pomidorų
100 g druskos                                                          1,5-2 kg moliūgo
200 g cukraus                                                          1 pastarnoko šaknis
0,5 l aliejaus                                                              kumino, kalendros
5 v š aliejaus
druskos bėriau tiek, kiek įprastai bertumėte ant ruošiamų daržovių
cukraus kiekis priklauso nuo pomidorų – man užteko 3 šaukštų

Mišrainę viriau 2 puoduose  po 5 litrus , ant dugno pilam po 2-3 šaukštus aliejaus .
Morkas nuskutam, sutarkuojam šiaudeliais, dedam į puodų dugną, pabarstom druska.
Nuluptus svogūnus, supjaustom pusžiedžiais, sudedam ant morkų, pabarstom maltu kuminu, druska.
Dedam supjaustytą papriką.
Lygiom dalim suberiam ryžius, pabarstom druska ir kuminu.
Moliūgą pjaustom šiaudeliais lyg keptom bulvėm. Dedam sluoksnį moliūgų.
Sutarkavę pastarnoko šaknį , suberiame ant kitų daržovių.
Pomidorus , sudėtus į didesnį dubenį, užpilam verdančiu vandeniu. Kai pravėsta, nulupam odeles ir supjaustom . Užpilam ant daržovių.
Dedam druskos, cukraus, maltos kalendros.
Uždengiam dangčiais ir ant labai mažos ugnies kaitinam. Kai jau girdisi, kad daržovės kunkuliuoja ( man pradėjo knkuliuoti po pusvalandžio), dar kaitinam 30-40 minučių. Dangčio nekėlinėkite ir nieko nemakaluokite – leiskite susilieti daržovėms ir ugniai. Jei jau pakėlėte dangtį, paragaukite atsiradusį skystį – gal reikia pridėti druskos ar cukraus.
Kol daržovės virsta vegetarišku plovu, pasiruošiame stiklainius.
Pasiėmę šaukštą ilgu kotu, kabiname mišrainę per visus sluoksnius ir dedam į stilainius, užsukam.
Pirmą kartą kai ruošiau tokią mišrainę padauginau ryžių, bet vis tiek buvo skanu. Antrą kartą pavyko tobulai. Atsidarai stiklainėlį pietums, pakepini ant nesvylančios keptuvės net be aliejaus – oi, kaip gerai. Sotu, nesunku.
Ar sveika? Sutinku, kad būtų geriau kas kartą ruošti šviežiai, bet čia kaip iš to posakio – kai atsiranda poreikis 3 kartus pabelsti į medį, apsidairęs supranti, kad pasaulis susideda ir aliuminio ir plastiko🙂

Jūsų teisė rinktis:)
Aš  būtinai dar partiją rudens derliaus užsuksiu stiklainiuose – tikiu, kad ir valgytojų atsiras🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s