Seniai laukti Imeretiški baklažanai

Vasaros išleistuvėms pokšteli prabangaus šampano kamštis, ant stalo puikuojasi nuostabaus Bufalo sūrio kukulis…
Ramus pasiplepėjimas po žvaigždėmis sublizgusiu dangumi, Kaukazo slyvaitėms barbenant į kaimyno stogą. Klausomės tų pokštelėjimų ir nesitveriame juokais – tos slyvos lyg mūsų sąmokslininkės, išbėgusios apkalbėti prabėgusios vasaros dienas…
Po dvejų metų neišsipildžiusių pažadų, pagaliau gavau receptus gruziniškų baklažanų ir sibirietiškų koldūnų su žuvimi. Vidurvasarį net teko padėti lipinti 250 vienetų koldūniukų. Bet šiandien ne apie Sibirą (apie jį – gal žiemą :)), o apie Imeretiją. Tai – vakarų Gruzijos dalis, kurios gyventojai imeretinai kalba vienu iš gruzinų kalbų dialektu. Mano viešnia gi, gražia lietuviška pavarde , kaip ir daugelis anuomet, susipažino su vyru  Maskvoje studijuodami. Taip ir turtėja mūsų genofondas :)( ir mano receptų geografija).Imeretiški baklažanai su papločiais

Imeretiški baklažanai

3 vnt baklažanų
aliejaus kepimui (tikrai apie stiklinę)
1-2 svogūnai (pamiršau, kad jų reikia :)J)Imeretiški baklažanai su papločiais
Chmeli suneli prieskoniai
1-2 skiltelės česnako
50-70 g graikinių riešutų
1-2 šaukštai acto
pipirų, druskos

Viešnia tik spėjo išvažiuoti, tuoj suskubau pirkti baklažanų🙂
Pirmąjį kartą baklažanai buvo aitrūs, nes nelupau odos (sakė nereikia:), bet čia ne Gruzija – oda per karti), todėl sekantį kartą (kartais būnu tikra žemaitė :)) iš baklažanų padariau zebrus – dalį odos nulupau, o dali – palikau (tam, kad kepant nesuirtų ).
Platesnes baklažanų vietas galima perpjauti pusiau – tiesiog pagalvokite kaip daugiau sutalpinti į keptuvę.
Baklažanus sudedam į dubenį, apiberiam druska ir paliekam  15-20 minučių pastovėti.
Tada kepam ( aš naudojau 2 keptuves, tai vos spėjau vartyti, pilti, dėti ).
Apkepam iki rudų dėmelių. Kiaurasamtį išklojam virtuviniu popieriumi ir dedam apkeptus baklažanus.
Pakepiname graikinius riešutus. Kiek įmanoma nutrinam luobeles. Tada mėsmalės, grūstuvo ar kitokio smulkintuvo pagalba juos sutrinam, pridėję česnako, druskos ir pipirų ( o kaip be jų – čia juk gruziniškas patiekalas o ne kokia buizytė :)). Turėtumėm gauti tirštą pastą, kurią skiedžiam vandeniu iki grietinės konsistencijos.
Dar pilame 1 -2 šaukštus acto.
Baklažanus sudedame į stiklinį indą, užpilame riešutinius padažu ( padėkite jam pasiekti visus tarpelius), užbarstome šviežia kalendra.
Paliekame šaldytuve bent kelias valandas ( kadangi dažniausiai ruošiu vakarais, tai prigrasinu iki ryto neliesti :))- tikrai verta laukti !

Aišku, man negana juk vieno recepto – vis kalbinu ir kamantinėju viešnią, o ji, prisimena kaip vaikystėje į mokyklą mama įdėdavo Chačapurių. Aišku,  pasakoju kokius juos ruošiu aš – pasirodo, kad taip pat🙂

Šį kartą nepuolu jų ruošti – tai labai kaloringas maistas augantiems, tačiau sugalvojau iš Chačapurių tešlos iškepti papločius prie baklažanų.
Nepatingėkite ir galėsite mėgautis nuostabiais paplotėliais!!!

Chačapuri

1 stiklinė kefyro Imeretiški baklažanai
1 kiaušinis
40 g sviesto (minkšto)
2 stiklinės miltų
druskos (smulkios)

Darome taip: į miltus įmušame kiaušinį ir po truputį pilame kefyrą. Minkome tol, kol tešla tampa elastinga , bet nebelimpa prie rankų. Įdedam kelias minutes meilės visaip ją niurkydami.
Dedame į maišelį ir palaikome šaldytuve apie pusvalandį.
Tada plonai iškočiojame. Tepame 1/3 dalį sviesto, pabarstome smulkia druska ir sulankstome iki paties mažiausio dydžio.
Dedame į šaldytuvą dar pusvalandžiui.
Pakartojame  iškočiojimą, patepimą sviestu ir pabarstymą druska dar 2 kartus ( kuo daugiau kartų tai darysite, tuo papločiai bus geresni).
Tešlą laikome šaldytuve – kai ruošiamės valgyti, atsipjaunam gabaliuką, iškočiojame iki keptuvės dydžio ir kepame ant sausos keptuvės iš abiejų pusių .

Jei norite sotaus ir maistingo chačapuri, ant apkepto papločio užberkite kelių rūšių sūrio , kalendros ir ant viršaus uždėkite dar vieną paplotį (arba galima tą patį perlenkti ).
Dėl tokio tešlos paruošimo būdo, papločiai gaunasi sluoksniuoti.
Plėšiame gabalelį, užsidedame baklažanų…. Mintys nubėga į kalnus, kur saulė aukštai…
Tai mano  šio rudens “budintis” patiekalas🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s