Salotos su kriaušėmis

Po užsitęsusios žiemos,  namie aptiktas pridusęs uodas atrodo kaip pavasario šauklys🙂 Bet kokia  gyvastis kelia džiaugsmą, o besidarbuojančios plaušėje šarkos – man visada stebuklas. Lyg maži žmogeliukai ilgaskverniais Salotos su kriaušėmisšvarkais.
Ilgai šviesūs vakarai lyg priekaištauja eiti tvarkytis po žiemos, bet dar labai sunku išlįsti iš žiemiškų įpročių. Per Velykas diskutavome – gerai ar negerai tas vasaros – žiemos laiko sukiojimas. Na, už lango šviesu🙂, bet labai jau sunku keltis…
Dukterėčia papasakojo apie valgytas salotas, kuriomis ją vaišino žinomos virtuvės virėjas.
Pabandžiau nupasakota idėja pasinaudoti ir aš – aną vakarą ruošiau salotas su kriaušėmis.

Salotos su kriaušėmis

1 vazonėlis salotų
1 mėlynasis svogūnas ( didesnis )
1 didelė kriaušė
žiupsnis rukolos
½ citrinos
druskos, pipirų mišinio, kam reikia – šlakelio aliejaus

Kadangi turėjau 3 kriaušes, tai pagalvojau , kad reikia prie salotų su kriaušėmis paruošti pakeptų kriaušių – lyg ir sviestas sviestuotas, bet tikrai buvo skanu, šilta ir sotu.Salotos su kriaušėmis

Karštom kriaušėm reikės:
2 vnt didelių kriaušių
saujos graikinių riešutų
1 a š sviesto ( geriau ghi)
druskos, pipirų mišinio su kalendros grūdeliais

Svogūną supjaustome pusžiedžiais, įberiame žiupsnelį druskos ir pipirų mišinio, užpilame citrinos sultimis. Paliekame pastovėti, kol ruošime salotas.
Salotas nuplauname, kriaušes nulupame, perpjauname pusiau ir išimame sėklas.
Salotų lapų pernelyg nesmulkiname – didesnius perpjauname pusiau, o mažesnius paliekame nepjaustytus.
Kriaušę supjaustome riekutėmis, sudedame į dubenį su salotomis. Nupylę ( bet neišpylę) susidariusį skystį nuo svogūnų, juos suberiame ant salotų. Lengvai pamaišome. Apšlakstome nupiltomis sultimis.

Karštas kriaušes ruošiam taip:
supjaustome stambiais kubeliais, pakepiname keptuvėje su trupučiu sviesto. Kriaušės išleidžia puikų pieno spalvos padažą. Pabarstom druska, prieskoniais, kapotais graikiniais riešutais.

Žinote, puikiai🙂 Man buvo labai skanu. Sultingos ir saldžios kriaušės konkuruoja su aštriu marinuotu svogūnu, o salotos apjungia tą derinį. Dvejojau prieš kepdama kriaušes, bet tikrai nenusivyliau – sotu ( vietoj mėsytės ar žuvytės :)), sodru, o graikiniai riešutai su kalendra, grąžina į žemę🙂
Salotos su kriaušėmis ir karštos kriaušėsRyškus akcentas lėkštėje – bruknių sulčių padažas. Puikiai laikosi nuo rudens, o ruoštas panašiai kaip pomidorų padažas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s