Macni silkutė su meduje keptais svogūnėliais

Išsinėrusios iš blausių celofanų, vazose šypsosi tulpės – raudonos, geltonos, pilnavidurės, karpytos. Norėtųsi dažniau matyti nusidriekusias eiles vyrų, perkančių gėles… Gražu🙂Pavasario šventei
Mano vyras bando nepasiduoti masiniam tulpiapirkiui  – kuriai į atlapą, kuriai į plaukus – tupdo drugelius. Kaimynas pradžiugina prasprogusio kaštono šaka.
Tai ir sakau – daugiau tokių dienų, kai liejasi šampanas, šypsosi ir moterys, ir gėlės,  į lėkšteles gula riekutės griliažinio torto, o vyrai gali “padauginti”, bekeldami tostus už moteris🙂

O jau po torto – labai norisi silkutės🙂 ( o po to – vėl torto )

Macni silkutė su meduje keptais svogūnaisMacni silkutė

2 vnt. Atlanto silkių su galvomis
50 ml citrinų sulčių
1/3 a š druskos
1 v š garstyčių su grūdeliais
1 a š prieskonių silkei ( jų sudėtyje yra garstyčių grūdelių, cinamono, kvapiųjų pipirų )
400 g mažų mėlynų svogūnėlių
1/3 a š druskos
1 v š medaus
čili prieskonių arba pastos
1 v š acto arba balzamiko
aliejaus kepimui

Pasiryžimas darinėti silkes kilo visai nekaltai… Pamačiau mažučius, gražučius violetinius svogūnėlius🙂. Kai jų nusipirkau, ėmiau galvoti prie ko juos priderinti. Prie silkutės pasirodė – tinkama🙂

Išdarinėjame silkę. Gal ir ne pats linksmiausias užsiėmimas, bet kai įgundi, tai- viens du trys🙂
Nupjauname galvas, išimame vidurius, stuburą, nulupame odą. Labai gerai nuplauname šaltu vandeniu – kartais net pamerkti kelioms minutėms ne pro šalį.Macni silkutė
Išspaudžiame ½ citrinos sultis.
Į jas dedame šaukštą grūdėtų garstyčių, silkės prieskonius, druską. Gerai išmaišome. Supilame ant gabalėliais supjaustytos silkės, išmaišome, kad apliptų visi gabalėliai. Dedame į šaldytuvą – tegul marinuojasi.
Užsiimame svogūnėlių karoliais (lukštus susidėkite į maišelį – greit Velykos, turėsit natūralių dažų). Nuluptas galvutes perpjaunam išilgai.
Į keptuvę įpilame truputį aliejaus , suberiame druską, sudedame svogūnėlius perpjauta puse žemyn. Kepame ant ramios ugnies.
Ištirpiname šaukštą medaus (jei ne ant garų, tai mikrobangėje).  Supilame medų ant svogūnų.
Kai medus pradeda ruduoti, užpilame acto ir 50 ml vandens su čili pasta arba prieskoniais.
Minutėlę pačirškinam ir , išjungę viryklę, paliekame svogūnus gerti į save prabangius kvapus.
Kai svogūnai atvėsta, galime sudėti  į indelius, sluoksniuojant su marinuota silke.
Kadangi keptuvėje liko kvapnaus padažo nuo svogūnų, įpylusi truputį vandens, patroškinau pievagrybius – jie puikiai tiks prie macnios silkės.

Kadangi visą gyvenimą turiu konkuruoti su anytos ruošiama silke (man ji , žinoma, visai neypatinga), tai ir bandau visokiausius silkės makalavimo būdus🙂. Šis „sausas“ būdas man patinka, nes silkė tvarkingai gula į stiklainį ir jos nereikia „žvejoti“ marinato jūroje.
O jau tie kepto medaus svogūnėliai… Macni silkutė su salsvu svogūnėliu, kuris netikėtai primena gėręs ir čili pipiro , sultingas pievagrybis – priverčia suvokti, kad kiekviena diena – šventė.Kiekvienos dienos šventei

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s