Kalakutas, kvepiantis apelsinais, medumi ir mišku

Kupinomis akimis įsivaizduojamų  dovanų, verbų ir riestainių, lėkėme į Klaipėdos Kaziuką.

Riestainių netrūko tikrai. Tik meno neradome. Ir subtilumo. Matyt, išvažiavo į Vilnių…
Pasižmonėjom, pavarlinėjom , o ir tuščiomis negrįžome – et, mes moterys – turime begalę fantazijos, ko mums vis trūksta🙂. Prisipirkau prieskonių, arbatų, krepšelių dovanoms pakuoti (prieš Kalėdas taip ieškotų). Net kepurę su dideliu bumbulu pirkau (lyg nusimegzti negalėčiau :)) ir , žinoma, riestainių.
Apšnekėjom su drauge, kad galėtų Kaziukas vykti už kokio mėnesio🙂 – ir pirkėjams ir pardavėjams būtų šilčiau🙂.

Gerokai pašalus lauke, orkaitėje kepta kalakuto krūtinėlė, pagardinta medumi ir apelsinų žievelėmis, su keptomis cukinijomis ir salieru – puikumėlis.Kalakutiena su keptomis daržovėmis

Kalakutas, kvepiantis apelsinais ir medumi su karštomis daržovėmis ( 6-8 porcijos)

1 kg kalakuto filė
po 1 a š druskos, medaus, cinamono, malto pankolio, aliejaus, pipirų mišinio
1 v š džiovintų apelsino žievelių ( jei tokių neturite, nutarkuokite 1 apelsino žievelę)
nedidelė galvutė saliero šaknies
po 1 jauną cukiniją porcijai (apie 150 g kiekviena)Kalakutiena su keptomis daržovėmis
po 1 pomidorą
truputis aliejaus kepimo pašlakstyti kepimo formą
kepimo rankovė
5 kadagio uogos
bruknių padažas

Pasiruošiam marinatą . Indelyje sumaišome druską, pankolį, pipirus, cinamoną, medų, apelsino žieveles. Įpilame šaukštelį aliejaus – taip bus lengviau įtrinti kalakutieną. Įtriname mėsytę ir , uždengę, padedame šaltai bent kelioms valandoms.
Nupjaustome saliero odą, o patį salierą supjaustome 0,5 cm riekutėmis. Saliero riekutes sudedame į kepimo maišą. Ant salierų padedame pamarinuoto kalakuto filė. Į kepimo rankovę įmetame kadagio uogas ( jei neturite – gal turite šakelę rozmarino arba žiupsnį raudonėlio).
Užrišę rankovės galus, dedame į skardą ir kepame  40 minučių 170 laipsnių orkaitėje.
Kol kalakutiena kepa, nulupame cukinijas. Supjaustome plonais „liežuviais“. Apibarstom druska.
Pomidorus supjaustome skiltelėmis.
Apšlakstome kepimo skardą aliejumi, sudedame ant skardos cukinijas ir pomidorus. Apibarstom pipirais ir kiek pašlakstom aliejumi.
Po 40 minučių, kai pašovėme kalakutą, į orkaitę įkišame skardą su daržovėmis. 10 minučių kepame su kalakutu ir dar 10 minučių jau ištraukę kalakutą. Ištrauktą kalakutą paliekame panokti maiše.
Jei norite „riebiau“, galima daržoves apibarstyti tarkuotu „Džiugo“ sūriu.
Į lėkštes dedame saliero riekutes, kalakuto gabaliukus, o cukinijas galite žnyplių pagalba „susukti“.
Jei norisi, galite išsivirti ryžių ar makaronų, bet man labai skanu ir be jų.
Praplėšus rankovę, pasklinda nuostabus kvapas – salsvas nuo medaus, bet gaivus nuo apelsinų. Kadagio uogos primeta miško natą. Pankolis vėsina vaizduotę, o cinamonas ją žadina.  Salieras, sugėręs šiuos kvapus, galėtų pretenduoti į kažką nežemiško. Sultinga mėsytė, padažyta į kartokas bruknių sultis, įgauna charakterį🙂

Šilta , gera ir jauku🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s