Marinuoti burokėliai ir šaltiena

Kur gauti tokį trintuką, kad galima būtų nutrinti murziną dangų. Jis toks murzinas, kad net balčiausias sniegas atrodo lyg nuskalbtas. Oi, dar daug žiemos dienų liko…

Geriausia vieta pasislėpti nuo žiemos – virtuvė🙂 Ten visada šilta ir kvepia – gali kiekvieną dieną papuošti naujais kvapais.
Šaldytuve atsirado žiemiškas asortimentas – šaltiena ir marinuoti burokėliai. Puikios atsargos🙂Šaltiena su marinuotais burokėliais
Ir sveika, ir skanu.

Šaltiena buvo močiutės mėgiamas patiekalas, o aš visada atsiviepusi žiūrėjau – šaltas, mėsingas – brr…
Net ir žodis skamba nemaloniai – šaltieeena. Rusiškai skamba dauga geriau – „cholodec“- panašiai kaip „molodec“🙂. Ir marinuotų burokėlių nelabai prisimenu, kad valgyčiau – matyt čia labiau žemaitijoje paplitęs užkandis. Turiu pripažinti, kad ir šaltiena, ir marinuoti burokėliai – puikios žiemiškos atsargos šaldytuve.

Šaltiena

Su šaltiena kaip ir su žuviene – viskas paprasta, bet ne visada visiems pavyksta🙂
Mano šaltiena iš kūdųjų , nes jau šalta ir riebu – per didelis išbandymas🙂
400 g kalakuto kojų ( 4 vnt. nedidelių)
400 g kalakuto kaklų
400 g kalakuto blauzdelių
300 g kiaulienos išpjovos
1 svogūno
1 morkos
saliero, pastarnoko, druskos, pipirų, imbiero

Na, tos „kojos“ skamba šiaip sau, bet sako, kad sveika  sąnariams ir sausgyslėms – vietoje gliukozamino🙂Šaltiena su marinuotais burokėliais
Kojas ir kaklus sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir 1 valandą verdame ant mažos ugnies.
Įdedam svogūną, morką, gabalėlį imbiero, saliero šaknies arba kotus, pastarnoko, petražolių šaknų – viską, kas tiktų ir daržovių sultiniui.
Po valandos sudedame likusią mėsą, supjaustytą stambiais gabalais. Dedame druskos, pipirų ir verdam dar kokią valandą. Šaltieną reikia virti nemakaluojant – tiesiog atidžiai nugriebiant atsiradusią putą ar kokį į paviršių  iškilusį riebaliuką. Verdam didesniame puode  uždengę (arba pridengę) dangčiu. Jei matote, kad vandens mažai, pripilkite šviežio.
Kai matome, kad mėsa pilnai išvirusi, išjungiame ir paliekame atvėsti.
Neteliūskuodami, nupilame sultinį.
Kojas galima suvartoti kaip profilaktinę priemonę sąnariams. Kakliukus nukaulinėjam. Blauzdelių mėsą ir kiaulienos filė susmulkiname .
Jei matote, kad atvėsęs sultinys labai drumstas, galime jį nuskaidrinti. Kiaušinio baltymą lengvai išplakame – kad nebūtų tąsus. Supilame į sultinį. Pakaitiname iki virimo. Kiaušinio baltymą išgriebiame.
Sultinį supilame ant supjaustytos mėsytės , pakaitiname ir supilstome į norimus indelius ar formeles. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.

Rimtesniam pavalgymui – virtos ar keptos bulvės, raugintas agurkas, šaltiena, krienai.
Lengvesniam užkandžiui – šaltiena su marinuotais burokėliais, krienais, grūdėtomis garstyčiomis, acto padažu.

Marinuoti burokėliai (1 litrinis stiklainis)

1 kg virtų burokėlių
1 stiklinė vandens
1 a.š. druskos
2 v.š. cukraus
100-150 ml acto (skonio reikalas – aš pilu 150 ml obuolių acto)Marinuoti burokėliai
Pipirų grūdelių, lauro lapas

Virtus burokėlius nulupame ir supjaustome – galima pakvailioti ir formelių pagalba išpjaustyti žvaigždute, širdutes ir pan. Galima tiesiog skridinukais. Sudedame į stiklainį.
Į verdantį vandenį suberiame druską, cukrų, pipirus, lauro lapą. Kelias minutes pavirinus, supilame actą. Karštą marinatą supilame ant supjaustytų burokėlių.
Atvėsinam ir dedam į šaldytuvą. Jau po valandos galime valgyti, o šaldytuve išsilaiko savaitę.
Puikus vietinis garnyras, tinkantis ir prie mėsos, ir  prie žuvies ( net ir prie stintų :))

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s