Menkė po druskos patalais

Einu apšviestu žiemos taku išsižiojusi ir iškišusi liežuvį – ant jo tūpia saldžios ir žvilgančios snaigės. Ir taip juokingai pati sau atrodau…:) Kada paskutinį kart ragavote snaigių krištolo?
Ant pušelių šakų – po pūstą pyragėlį . Net baisu nusičiaudėti – regis, sudrumsi žiemos idilę – balti pyragėliai nuo šakų šlumštels ant žemės, o medžiai bus ne laiku  pažadinti.Šaligatvio pyragėliai

Jau seniai ruošiausi ką nors kepti druskos apvalkale – ar vištą, ar žuvį, ar daržoves.
Žvejai pasiūlė 2 kg menkę – nejau atsisakysi…🙂
Ir taip sukau ją ir kitaip – gaila supjaustyti tokį grožį. Nusprendžiau kepti visą po druskos patalais. Bėda tik, kad nepjaustyta žuvis man netilpo į orkaitę, tai nupjoviau galvą ( vietoj to, kad uodegos nurėžčiau…)🙂
Juokelis : – Kas tau manyje patinka? – klausia žmona savo vyroŽuvis po druskos kiautu
– Mano natūralus grožis ar nuostabus kūnas?
– Tavo humoro jausmas….

Menkė po druskos kiautu

Niekada neieškočiau menkės, pakišti po druska – geriau tiktų riebesnė žuvis, bet šitoji buvo menkių menkė , todėl pavyko puikiai – net ir be galvos🙂. Šiaip su druskos pluta reikėtų kepti plokštesnę žuvį, menkė gi turi didelę pilvo ertmę – aš ją užpildžiau apkeptomis daržovėmis. Gal koks ispanas ir apsiverktų tai pamatęs, bet Lietuvos pajūryje  tai buvo  „iš vietos produktų“🙂 a la žemaitiška žuvė su druskos luoba🙂

2 kg menkė (gali būti upėtakis )
1 kg stambios druskos
1 kiaušinio baltymas ( galima bus panaudoti ir trynį)
1 didelė morka
apie 300 g saliero šaknies
apie 200 g pastarnoko
1 nedidelis svogūnas
½ stiklinės ryžių
žiupsnelis druskos, pipirų
20 g krapųMenkė jau be druskos kiauto
1 a.š. sviesto
keletas šaukštų aliejaus

Pasiruošiam daržoves – nuskutam, nulupam ir supjaustom šiaudeliais (mandolinos pagalba).
Apkepiname keptuvėje, įpylę aliejaus, įbėrę druskos ir pipirų. Nereikia perkepinti – tegul tik suminkštėja.
Išskrodžiam žuvį. Galvos nenupjaunam🙂 – geriau nupjauti uodegą🙂 jei netelpa.
Šakute kiek paplakame baltymą. Supilame ant druskos ir išmaišome. Pradžioje atrodo – ką čia vienas baltymas ant tiek druskos, bet galop druska pasidaro  drėgna ir blizgi.
Ant keramikinės, stiklinės formos ar šiaip skardelės išplojame žuvies dydžio druskos lovą. Dedame žuvį, prikemšam vidurius apkeptom daržovėm ir apdedam žuvies viršų ir šonus druska. Kadangi mano menkė be galvos, tai aš dėjau druską iki nupjovimo vietos.
Kepame apie 30-40 minučių 170 laipsnių orkaitėje – žiūrint kokio dydžio žuvis.
Kol menkė sirpsta, išverdame ryžius.
Kadangi visos apkeptos daržovės netilpo į žuvies pilvą, tai sumaišiau su ryžiais ir kiaušinio tryniu ( jei daugiau neturite kur jo dėti) ir lengvai pakepinu.Labai teisingas maistelis
Krapus susmulkiname ir suberiame į išlydytą sviestą.
Labai nerimavau, kad šitaip paruošta menkė bus sausa. Nieko panašaus . Mano dideliam džiaugsmui ji buvo minkšta, sugėrusi visą lietuviškų daržovių aromatą , o druskos nė nesijautė – galėjom mėgautis natūraliu žuvies skoniu. Ir jokių riebalų.
Kaukštelėjus per druskos kiautą, jis atšoka. Tada jį nuimam, be vargo nubraukiam žuvies odelę (ji tapo lyg popierius) ir dedame žuvies filė į lėkštes.
Mums tos žuvies gerokai liko – sudėjau į dėžutę, o kitą dieną paruošiau salotas su žuvimi. Ir kitą dieną buvau patenkinta menkės skoniu.
O dar tie kvapnūs ryžiai su daržovėmis… Skanu.
Labai jau teisingas maistelis🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s