Kepta višta su įdaru

Šį įrašą kviečiu skaityti atnaujintame Ma’da’mų puslapyje. Spustelėkite čia

Atrodo, ką tik puošėmės Kalėdoms, o jau Trys Karaliai – visi papuošimai keliauja atgal į dėžes. Ir gaila – juk taip gražu visur buvo…
Šiandien saulė padovanojo puikų sekmadienį – gali pasijusti lyg Floridos paplūdimy, ar kalnų soliariume. Mojuoju lazdomis per plaušę, mintis ganydama po kalnus, tik  ups…ledukas ant keliuko, nubarstytas sniegeliu lyg cukraus pudra…oi, didelį zuikį pagavau. Žinojau, kad reikia slidinėjimo striukės – dabar jau reikia ir kelnių🙂  Bent ne gipsas🙂
Susiruošiau kepti  triušį – visaip prabangiai, su vynu ir kitais pribumbasais – pasirodo užspaudusi buvau vištą , ne triušį. Na, bent kaimiška, grūdais lesinta…Įdaryta višta
Nusprendžiau kepti nepjaustytą su ryžių bei vaisių įdaru ir bruknių padažu.

Kepta višta su įdaru

Per Naujuosius vaišinomės taip įdarytu kalakutu – patiko🙂
1 višta (apie 2-2,5 kg)
Jos pamarinavimui : pusė galvutės česnako, 1 a.š. druskos, 1 a.š. cukraus, mėgstamų prieskonių vištienai, šaukštas aliejaus. Kam patinka, galite įberti kmynų ar cinamono.
Išspaudžiame česnakus, suberiame prieskonius, cukrų, druską, įpilame aliejaus ir padarome pastą, kuria įtriname vištą. Paliekame marinuotis – galima ir per naktį (aš turėjau tik kelias valandas).Kepta įdaryta višta
1 stiklinė ryžių
2 stiklinės vandens, žiupsnelis druskos

2 vnt. apelsinų
didelė sauja džiovintų abrikosų
sauja razinų
1 v.š. sviesto
Kepimo rankovė

Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.
Užverdame vandenį, suberiame nuplautus ryžius, druskos ir uždengiame dangčiu, kad pabrinktų, bet turi dar likti vandens.
Kol ryžiai brinksta, nupjaustome vieno apelsino žievelę taip, kad matytųsi minkštimas. Tada išpjaustome apelsinų filė  :), o iš likusių „skerdienėlių“ išspaudžiam dar kelis šaukštus sulčių.
Abrikosus ir razinas gerai nuplaunam.
Į keptuvę dedame sviesto, pasmulkintus apelsinų gabalėlius, razinas, susmulkintus abrikosus, kelis šaukštus apelsinų sulčių.
Nukošiame apvirtus ryžius ir juos sumaišome su apkepintais vaisiais.
Vištą prikemšame ryžiais su vaisiais ir mediniu pagaliuku suveriame ertmės kraštelius(aš tiek prikimšau, kad net sprogo kol iškepė :)).
Įkišame vištą į kepimo rankovę, supilame likusį marinatą ir sudedame ryžius, kurie netilpo .
Nupjaustome antro apelsino odą, kad liktų baltos dalies. Supjaustome į 8 skilteles ir apdedame aplink vištą.
Užrišę rankovės galus, dedame į skardą ar kepimo formą ir pašauname į orkaitę 1-1,5 valandom (priklauso nuo vištos dydžio ir šviežumo ). Kai matote, kad blauzdelės mėsa atšokusi nuo kaulo, o po krūtinėlės odele bėgioja pūslytės, galite traukti iš orkaitės.
Turėjau planą ruošti salotas, bet pagalvojau, kad ryžiuose ir taip daug visokių skanumynų ,todėl salotos lyg ne į temą. Labai tiko saldžiarūgščiai marinuoti agurkai ir bruknių padažas.Vyriška porcija :)
Padažą buvau nuo rudens užspaudusi Kalėdoms. Ruošiau jį iš bruknių sulčių savo lėtaeige sulčiaspaude – panašiai kaip pomidorų padažą.

Neteko girdėti ar kepimo rankovės išradėjas negavo Nobelio premijos (matyt komisijoje mažai moterų :)). Tai pats pačiausias išradimas. Kokią mėsą beįdėsi, visada mėgausiesi skaniausiu ir sultingiausiu kepsniu.

O jau tas bruknių padažiukas, o jau tie agurkėliai (taip apie juos ir neparašiau…)
Nesiginčysiu, kad skiriasi naminė višta nuo broilerio – kvapni, mėsinga, sodri. Ryžiai, sugėrę į save ir vištos marinatą, ir vaisių skonius, aksomu gula į skrandį. Karstelėjusi bruknių nata tarytum uždeda antspaudą – puiku. Močiutė graudina anūką – tai jau niekur taip negausi kaip pas mamytę… Atsakymas : taip, verta 5 žvaigždučių🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s