Po balių – baltųjų grybų sriuba

Būkite pasveikinti, sulaukę Naujųjų.

Sumažėjo eilės parduotuvėse, prasidėjo nuolaidų metas🙂
Po Kalėdinių giminiškų susibūrimų, pasklido pabiro žmonės į pajūrį – juk čia geriausia sutikti Naujuosius.Baltųjų grybų sriuba
Liūdnos šventės visiems šunims (net truputį pasidžiaugiau, kad mūsų šunės nebėra ir neteks jai iškęsti Naujamečių fejerverkų).
Išpyškėjo petardos ir šampanas. Visi puolė vykdyti pasižadėtų Naujųjų planų – užgulė sporto klubus, jogos užsiėmimus, užsienio kalbos kursus – kol neišblėso šventinių pažadų magija.
Po naujamečių ne visada apskaičiuotų dozių šampano, labai tinka sriubytė. O jei ji dar aštri, rūgšti, lengva ir gaivinanti – kas bepagelbėtų geriau🙂

Baltųjų grybų sriuba “Po baliaus” (12-16 baliauninkų)

800 g vištienos filė (aš šį kartą viriau kalakutieną, bet iš vištienos – greičiau)
svogūnas, saliero šaknis, pastarnokas,imbiero, pusė paprikos (viskas, ką dėtumėte į vištienos sultinį)
50 g baltųjų grybų ( jų yra pirkti visuose rytietiškų maisto prekių skyreliuose)
1 aitrusis pipiras
apie 50 – 70 g obuolių acto (labai individualu pagal skonį)
druskos, keletą šaukštų cukraus)
aitriųjų pipirų pastos arba miltelių – tiems, kam norisi aštriai
100 g morkos (1 nedidelė morkytė)
150 g šviežio agurko
2 stiklinės ryžių ( jei tai pirmas ir antras patiekalas )Baltųjų grybų sriuba
mėgstantiems – sojos padažo
 

Į 3 litrų puodą dedame grybus ir juos užpilame keliais litrais verdančio vandens. Uždengiame dangčiu ir paliekame brinkti.
Tuo tarpu verdame vištienos sultinį. Jei virsite ne iš filė – nulupkite odą ir virkite nesusmulkinę, bet iš filė sultinys bus skaidrus ir neriebus. Verdant dedame nepjaustyto svogūno galvą, saliero šaknies ar stiebų, pastarnoko, petražolių šaknų, paprikos, druskos, imbiero – visko, kas jūsų manymu prėską sultinį padarys sodriu ir kvapniu.
Dalimis dedame aitrųjį pipirą – kodėl dalimis? Mano pirktas pipiras net sudėtas visas , negarantavo aštrumo – teko pasinaudoti pasta. Tačiau yra žmonių, kurie aštrumo vengia, todėl jauskite saiką – karts nuo karto patikrinkite skonį.
Plonais šiaudeliais susipjaustome morką ir agurką.
Išgriebiame svogūną.
Atskirame puode užverdame 4 stiklines vandens ir, gerai nuplovę, į verdantį vandenį suberiame ryžius ir žiupsnelį druskos. Kai vanduo užverda, išjungiame viryklę ir uždengiame dangčiu.

Smulkiai supjaustome išbrinkusius grybus (pageltusias ar sumedėjusias vietas išmeskite). Suberiame į sultinį.
Beriame keletą šaukštų cukraus ir įpilame acto . Proporcijos – pagal skonį. Pagal mano skonį turi būti lengvas bet stiprus sultinys, kažkur toli jaustis saldumas, giliai – aštrumas, o paviršiuje – lengva rūgštelė.
Paskutinis akordas – suberiame agurkus ir morkas. Minutę paverdame (  ryžiai jau  sugėrė į save visą vandenį) ir pilstome į dubenėlius.

Dubenėlis sriubos, dubenėlis ryžių , kam trūksta – sojos padažo. Sušildo ne tik kūną bet ir sielą. Sugrąžina per balių išeikvotas jėgas🙂. Sotu, bet ne sunku.

Sveikatingų jums metų🙂
Man pirmą Naujųjų dieną teko dar vieną sriubą su draugais virti – oi, kokią prabangią. Bet apie ją – kitąkart🙂

2 mintys apie “Po balių – baltųjų grybų sriuba

  1. Terra? ;((((…..mes visi labai liudime;( Ypatingai Urte.
    o balti grybai “pagyrioms” tikrai labai tinka;). Isbandem!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s