Tūkstančiais prisiminimų “Nuvarvėjęs tortas”

Tūkstančiais prisiminimų vedini – skrenda , dunda, rieda pasaulis švęsti Kalėdų.
Šiemet kalendorius šeimininkėms suteikė keletą dienų ramiam pasiruošimui🙂
Nusidriekė eilės prie žuvies kioskelio. Į krepšius slysta silkės, menkės, stintos.
Kumpių galvos, žąsys, antys laukia SPA procedūrų – prieskoninio masažo.
Kieme kiekvienas medelis ar krūmelis pasipuošęs lempučių skraistėmis – įkvėpimas pagavo vyrą – baigia iliuminuoti kiekvieną smilgą🙂Nuvarvėjęs tortas
Laukiu vaikų. Jau kai atvažiuos, tai man ir Kalėdos🙂
Belaukdama, galvoju kokį tortą iškepti. Su tūkstančiais prisiminimų nukeliauju į studentiškus laikus – šį receptą, kilusį iš Palangos, man perdavė draugė – esam ne kartą kartu jį kepusios. Vadinom jį „Nuvarvėjusiu tortu“ – lyg nuvarvėjusi prisiminimais žvakė…

Nuvarvėjęs tortas

1 stiklinė cukraus
1 stiklinė miltų
5 kiaušiniai
4 a.š. kakavos
250 g sviesto
1 nepilnas arbatinis šaukštelis kepimo milteliųTorto blynas

Kremui :
1 litras grietinės
½ stiklinės (kas mėgsta saldžiau, tai ir daugiau ) cukraus
Galima panaudoti valgomųjų dažų  vienam sluoksniui ( pvz. burokėlių sulčių)

Man šis tortas patinka, kad jo nereikia kepti orkaitėje – pakanka keptuvės ir viryklės.

Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų (aš užsisvajojusi pamiršau, todėl ilgai trynius gaudžiau :)).Nuvarvėjęs tortas
Į dubenį su tryniais, suberiame cukrų. Išplakame iki balsvų putų.
Sudedame minkštą sviestą. Išplakame.
Suberiame miltus, kakavą, kepimo miltelius. Išplakame.
Atskirame dubenyje išplakame baltymus .
Baltymus sukrečiame į tešlą ir atsargiai išmaišome.
Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos.
Įkaitinam keptuvę, įpilam šlakelį aliejaus ir dedam 1/5 dalį tešlos ( seniau tešla būdavo skystesnė, kiek pamenu, tai užtekdavo 6-7 blynams). Blynus kepam per visą keptuvę. Tešla nepasiskirsto tolygiai kaip kepant lietinius blynus – reikia šaukštu palyginti. Jei kur atsirado skylutė, ar apversti nepavyko – nepergyvenkite – jokio broko nesimatys🙂
Blynus išsikepti galima ir diena anksčiau – labai patogu prieš šventes.

Darome pertepimą.
Želatiną užpilame 5-6 šaukštais vandens. Palaikome kol išbrinks.Nuvarvėjęs tortas
Virš karšto vandens vonelės, išlydome želatiną.
Grietinę plakame tol, kol jos tūris padidėja. Suberiame cukrų ir plakame, kol jis ištirpsta.
Plakant grietinę, plona srovele supilame želatiną. Jei norite kelių spalvų sluoksnių, grietinę ir želatiną daliname į 2 ar 3 dalis. Vietoje dažų galima panaudoti tirpią kavą ar burokėlių sultis.
Ant didelės lėkštės ar tortinės dedame pirmąjį blyną. Užpilame grietinės . Dedame kitą blyną ir truputį spustelim, kad grietinė išbėgtų per kraštus. Vėl užkrečiame grietinės, vėl blyną, vėl spustelim. Viršutinis sluoksnis – grietinės. Plataus peilio pagalba išlyginame viršų ir padarome „nubėgimus“.
Viršų galima puošti patarkavę šokolado ar apibarstę migdolų diskeliais. Ir dar visokiausiais būdais – kas ką turite po ranka ar mintyse.
Dedame į šaldytuvą bent kelioms valandoms.

Atrodo viskas labai paprastai, bet kažkokia ypatingai puiki dermė – šokolado skonis, puri grietinė. Galima tarp sluoksnių pabarstyti smulkintais riešutais (aš turiu dar pabarstukų nuo saldainių :)).  Galima įvesti trintų spanguolių.
Po gausybės valgių, šis neįmantraus skonio tortas – tikra atgaiva ir akiai, ir gomuriui.
Tūkstančiais prisiminimų…

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s