Saldžios Kalėdų dovanos – serija Nr.3

Pluoštas užrašų su saldžiosiomis idėjomis išsikraustė iš virtuvės ir nugulė prie kompiuterio.Nendrinės žvaigždėsNendrinė žvaigždė
Liko pabaigti daryti triufelius ir viską suguldyti į prisiminimus.
Kieme siaučia pati rimčiausia žiema, todėl kas gali būti mieliau, kaip maltis virtuvėje . Prieskonių kvapas jau nebeišsisklaido mūsų namuose, o kas atėjęs, vis pasidžiaugia, kad kvepia Kalėdomis.
Eilę metų vis pakliūdavau su namų puošybos idėjomis į vietinį laikraštį, o šiemet ilgai dvejojau kaip pasipuošti namus. Turėjau viziją puošti baltai ir minkštai🙂. Pritrūkau laiko savo nėriniams, todėl apsidžiaugiau turguje radusi iš nendrių surištas sodus – žvaigždes. Nusipirkau kiek turėjo :0. Papuošiau namus ir džiaugiuosi. Gražu – natūralu, jauku ir truputį balta🙂

O pasipuošusi namus, skubu kepti imbierinius sausainius.
Daug receptų peržiūrėjau, bet kai pusseserė atsiuntė šitą – supratau, kad tai man🙂

Imbieriniai sausainiai

400 g kvietinių miltų
180 g medaus
5 v.š. rudojo cukraus
70 g sviestoImbieriniai sausainiai
1 a.š. kakavos
1 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. imbiero
po ½ a.š. kardamono ir muskato riešuto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Raginu paskubėti, nes tešla turi pastovėti bent per naktį (man teko 2 paras išlaikyti🙂, nes norai viršijo galimybes).
Sviestą, cukrų, medų, kakavos miltelius ir prieskonius sumaišyti dubenyje ir pašildyti ant garų vonelės, kol ištirps cukrus. Atvėsinti.
Į miltus suberiame kepimo miltelius, įmušam kiaušinį.
Supilam atvėsusią medaus masę ir išminkom vientisą tešlą.
Uždengiame tešlą dubenyje ir paliekam kambario temperatūroje per naktį.Imbieriniai sausainiai
Kitą dieną jau galima iškočioti apie 2-3 mm storio tešlos lakštus ir išspausti juose turimas ar norimas figūrėles.
Kepti ant skardos, uždengtos kepimo popieriumi 180 laipsnių karščio orkaitėje 10-15 minučių. Kol viena skarda kepa – galima pasiruošti kitą skardą, bet vis dažnai pažiūrėkite kaip sekasi sausainiams orkaitėje, nes dar akimirką atrodo rusvi, o kitą jau žiūrėk koks kampas juoduoja.
Atvėsinam.
Galima piešti glajumi.
Kaip visada glajų darau taip:
200 g orinių morengų
200 g cukraus pudros
4-5 v.š. vandens

Orinukus sumalam kavamale, įdedam cukraus pudros ir įpilam vandens. Taip paruoštą masę supilam į tvirtą maišelį, nukerpam galiuką (skylutė -medinio krapštuko dydžio) ir, spausdami tokį tešmenį , piešiam kas šauna į galvą.

Tai tikra prieššventinė meditacija🙂. Vienas maišelis nebeužsisegė, o ir skylės niekaip nenutaikiau. Pūškavau kaip garvežys, bet nusiteikiau nepasiduoti. Po kiek laiko nuraminau kvėpavimą, glajus sugėrė rankų šilumą ir viskas ėjosi sklandžiai🙂

Didžiausias smagumas buvo dirbti su tešla – taip ir nujaučiau, kad pavyks🙂 Ji tapo tokia elastinga ir paklusni – lyg molis keramiko rankose – nelimpanti prie rankų, glotni ir švelni.Imbieriniai sausainiai
Pasijutau  didžiausia kūrėja🙂

Jau kad įbridom į meduolių karalystę, pasidalinsiu kitu šedevru.
Receptą radau čia – http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/kucios-ir-kaledos/brandinti-meduoliai.html. Kasmet taikausi paruošti ką nors iš brandintos tešlos. Išlaikiau tešlą apie 5 savaites ir dabar tik iškepiau. Kadangi su sausainių formelėmis jau pasižaidžiau, tai iš šios tešlos dariau meduoliukus. Tešla – fantastiška. Pavolioju gabalą į ritinį, supjaustau po 1 centimetrą. Suteikiu apvalesnę formą, aptepu kiaušinio ir pieno plakiniu ir sudedu ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdama 2-3 cm tarpus. Kepiau po 15 minučių, o skardų man gavosi 5 – viso apie 150 meduoliukų. Kadangi liko truputis glajaus nuo imbierinių sausainių, apipiešiau dalį meduolių, kitą dalį tiesiog aptepiau glajumi ir panardinau apteptąja puse į maltų riešutų pabarstuką (apie jį – saldžios dovanos Nr. 4 )

Taigi, liko suvolioti triufelius , supakuoti į dėžutes ar maišelius ir paskirstyti pagal sąrašą🙂Brandintos tešlos meduoliaiBrandintos tešlos meduoliai

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s