Saldžios Kalėdų dovanos – serija Nr.1

Šią dieną pradėjau geru darbu – nukasiau kaimynui šaligatvį. Vyras juokiasi – atsargiai, dar į teismą paduos🙂. Piktas tas mūsų kaimynas. Senas ir piktas. Ne todėl piktas, kad senas – tiesiog piktas. Ant valdžios, kaimynų, gydytojų. Jau net nebestebina gaunami visokie skundai ar atsiųstos komisijos. Bet čia jo problemos. O aš be problemų šįryt pagalvojau – padėsiu senam žmogui ir praeiviams – juk nesunku pasportuoti gryname ore🙂Eglutės 2012Eglutės 2012

Vakar, bepirkdama parduotuvėje įvairius produktus saldžiųjų Kalėdinių dovanų gamybai, įsimečiau į krepšį „Alvo – Meduolių prieskonių mišinys“. Prieš dėdama į tešlą, norėjau pažiūrėti kokie prieskoniai dominuoja. O varge, ką aš ten perskaičiau… Pradžioje galvojau, kad lipdukas per klaidą ne tas užklijuotas, nes aprašymas tiko labiau batų tepalui nei prieskonių mišiniui.  Pasiėmiau akinius🙂. Pasirodo ant lipduko surašytas tik patikslinimas :): kepimo milteliai (emulsiklis E450,tešlos kildymo medžiaga E500, lipnumą reguliuojanti medžiaga E170, miltų apdorojimo medžiaga E516). Neblogas mišinys… Pusantro centimetro plote dar surašyti ir prieskoniai, ir receptas ir paruošimo būdas.
Tiesiog galvoju – nuo kada kepimo milteliai tapo prieskoniais…
Kol tešla, kuriai reikėjo prieskonių mišinio bręsta, darau šokoladinę granolą – darau ne pirmą kartą, tik nuotraukų nespėdavau padaryti. Jei pasiruošite tokį skanumą namuose, daugiau jums neteks parduotuvėse mokėti baisius pinigus už visokius javainius, dribsnius ir dar skaityti ten sudėtų „vitaminų“ sąrašus🙂

Šokoladiniai javainiai (granola – verčiama kaip javainis, bet kad javų čia nėra :))

200 ml  slyvų arba obuolių skystos uogienės ar tyrės
450 g avižinių dribsnių (stambesnių)
200 g saulėgrąžųŠokoladinė granola
100 g sezamo sėklų
2 v.š. kakavos
3 a.š. cinamono
1 a.š. imbiero – galima dėti saujelę susmulkintų cukruotų imbierų
1 v.š. medaus
100 ml sirupo (klevų netinka, nes per daug ir per kvapnu)
400 g žemės riešutų
2 v.š. aliejaus
¾ stiklinės cukraus
žiupsnelis druskos

Sąrašas atrodo labai ilgas, bet visi produktai dažniausiai būna namuose, o ir kainuoja nedaug. Paruoštų dribsnių gaunasi apie 3,5 litro talpos stiklainis, todėl galite ruošti per pus mažiau (ir čia bus jūsų klaida :))

Pasiimame didelį dubenį ir pagal sąrašą visus produktus suberiame.
Gerai išmaišome – pradžioje su šaukštu, o po to dar ir rankas įkiškite🙂
Visi sausi produktai turi aplipti ir pasidengti medumi , uogiene ir aliejumi.
Naudojame orkaitės giliąją skardą – suberiame javainius ir išlyginam , bet nesuspaudžiam.
Kepame 150 laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes vis pavartant.
Paliekame skardoje atvėsti. Skarda lieka švari🙂

Javainius galima laikyti uždaruose induose, o jei skirsite dovanoms – tiks ir maisto pakavimui skirti maišeliai – granola sausa ir labai skani. Šokoladinė granola
O jau su naminiu jogurtu –  pasaka🙂. Ir sveika ir skanu🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s