Advento valgis – žemaitiška spirginė

Sunkus tas metų galas. Jau beveik patikėjau, kad pasaulio pabaiga ateina – tiek visokių nesklandumų, keistų nutikimų, baudų ir teisinių ginčų, ligų ir nesuvokiamų traumų užpuolė mūsų namus. Liūdniausia, kad teko atsisveikinti su vienu iš savo kalėdinių elfų – gražiausia ir mieliausia šune Tera. Nėra žodžių  paguosti, nėra žodžių pasidalinti savo skausmu, juk  11 metų šunė buvo mūsų šeimos nariu… Apsnigtame kieme dar pilna jos didžiulių pėdų…

Draugai atnešė „Karališkos“ degtinės – tai iš tiesų ne degtinė, o vandens pagrindu paruoštas gėrimas nuo visų ligų, ypač nuo peršalimo. Nors vartoju tik trečią dieną, pradėjau jausti, kaip traukiasi nesibaigiantys gerklės skausmai, atsiranda energijos. Kai mokysiuos tokius vaistus paruošti, pasidalinsiu – kad būtume  sveiki visi:)

Nesidomėdamas mano pašlijusiom nuotaikom, atėjo adventas.
Turguje užtikau jau paruoštos spirginės (žemaičių valgis, ruošiamas iš kanapių). 100 ml stiklinaitė – 8 litai. Nusipirkau taurelę paragauti, bet galvoju – na jau ne tokius pinigus mokėti🙂Eglutės "Marokas"Eglutės "Roma"
Apsimečiau žemaite, ir spirginę pasiruošiau pati.Eglutės "Cinamonas"

Spirginė

200 g kanapių sėklų (aš čia didesnį kiekį užsimojau padaryti, kad ir Kūčioms liktų – iš 100 g sėklų sočiai privalgys visa šeima )Spirginė
½ a.š. druskos (galima ir daugiau)
1 didelis svogūnas
šlakelis aliejaus

Kanapių sėklas pakepinam keptuvėje. Kai jau pradeda sėklytės šokinėti, išjungiame. Atvėsiname.
Sumalame su kavos malimo mašinėle (bandžiau malti su kombaino priedu – ne tas, o su senoviška latviška kavamale – puikiai :)). Įberiame po kelis šaukštus pakepintų sėklų, truputį druskos ir malame (galima ir sugrūsti)
Svogūną nulupame ir supjaustome kiek įmanoma smulkiau.
Į keptuvę įpilame šlakelį aliejaus ir labai pamažu pakepiname svogūną.
Atvėsiname ir sudedame į maltas sėklas. Išmaišome.

Žemaičiai valgo pamirkydami į spirginę bulves, išvirtas su lupenomis. Mano pupytė, kuri nevalgo mėsos, labai džiaugiasi tokiu patiekalu🙂 – labai skanu ir ant duonos su sviestu užsiberti, ir ant salotų.
Aš kepiau migdolinio moliūgo gabaliukus (nerealus atradimas – toks moliūgas labiau panašus į bulvę o ne į įprastą moliūgą, todėl labai tiko su spirgine). Moliūgas, spirginė, keli gabaliukai namie marinuotos silkutės – taip sveikai pasistiprinus, galima pradėti ruošti skaniąsias Kalėdų dovanas🙂Spirginė su migdoliniu moliūgu

2 mintys apie “Advento valgis – žemaitiška spirginė

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s