Plikytos tešlos pyragėliai

Tai bent grožis žiemos…Lauke net kvėpuoti baugu, kad nesugriautum to gamtos stebuklo. Net vėjas nurimo –  nustebęs dairosi į sniego ir šerkšno nutapytas medžių šakas, išpieštas smilgas, aprengtą kiekvieną spyglį. O jau Mano rankdarbiaitylu… tik zylė plakasi apie langą , primindama, kad jau reikėjo pakabinti lesyklėlę.
Apgaulinga ramybė prieš švenčių šurmulį. Jau sudarinėju sąrašus šventinių patiekalų, produktų, bet dažniausiai tuos sąrašus pamirštu namie ir prisiperku ko reikia-nereikia, kad tik netrūktų🙂. Po švenčių apeini atsargas lyg priekaištus – ir to neparuošiau ir ano. Ir taip visada  visko per daug🙂

Na, bet dar ne šventės . Jau kokį šimtmetį vis žadu iškepti plikytos tešlos „tapšnotikus“. Jei būtų saldūs, būtų plikyti sausainiai, su įdaru – eklerai. O dabar – tiesiog tapšnotikai🙂. Tai gali būti užkandis prie aperityvo , o gal Mano rankdarbiaisprendimas tiems, kam neužtenka nusipirkti duonos lazdelių arba talerių prie taurės vyno🙂 (ir atrodo neblogai, ir pilnas dubuo :))

Plikytos tešlos pyragėliai (tapšnotikai :))Plikytos tešlos pyragėliai

200 g vandens
200 g miltų
100 g sviesto
žiupsnelis druskos, pipirų, muskatinio riešuto
4 kiaušiniai
200 g fermentinio sūrio (pvz „Tilzit“)

Nedideliame puode užverdame vandenį, sviestą, druską, pipirus ir patarkavę muskatinio riešuto.
Į verdantį sviestą , maišydami , suberiame miltus.
Gerai išmaišom ( puodas lieka švarus :)), paliekame atvėsti.
Susitarkuojame sūrį (aš turiu nuostabų malūnėlį, kuris sumala smulkiau nei burokinė tarka, bet ne pernelyg smulkiai ). Galima imti kelių rūšių sūrio – tarkim jau sutarkuoto „Džiugo“ ir „Tilzit“.
Į atvėsusią tešlą po vieną įmušam kiaušinius. Įmušam, išmaišom, įmušam, išmaišom🙂.
Kai tešla tampa blizgi, nors ir lipni, suberiam sūrį.
Įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių.
Kepimo skardas išklojam kepimo popieriumi ( kaimynė padovanojo man visą glėbį🙂 – tikro, senovinio – kuris net po vandeniu suglamžytas neištyžta :)), patepam aliejumi.
Pasiimam du arbatinius šaukštelius – vienu pakabinam tešlos, kitu ją nustumiam ant skardos. Palikite tarpus, nes pyragiukai išsipučia. Galima tešlą sudėti į konditerinį maišą (pabandžiau, bet mano maišas suplyšo, nes tešla kietoka ), nors, dedant šaukšteliu, gaunasi tokie nelygūs linksmučiai.Plikytos tešlos pyragėliai
Kepam apie 20-30 minučių – jau kai gražiai paruduoja, tai ir gatavi.
Viršų prieš kepant galima apibarstyti sūriu.
Galima dalį tešlos paruošti ne su sūriu, o su kokia nors aštresne dešryte.
Galima paruošti kokio nors užtepo, arba įdaro.
Tačiau ir be nieko – puikūs.

Iš tokio kiekio tešlos man gavosi apie 80 vienetų pyragiukų. Vieno kąsnio.
Pintinėlę pyragiukų su jogurtinio sūrio užtepu nusinešiau į svečius. Visiems patiko .
Vaišinau į svečius užklydusius draugus – įvertino puikiai net prie arbatos. Beragaujant kilo draugei mintis, kad labai tiktų prie sultinio, nes sūris suteikia puikų aromatą ir sodrų skonį.
Skanūs ir karšti , ir atšalę (net ir kitą dieną skanūs).
Dar vienas šių metų atradimas🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s