Padažas ir pagardas iš neįvykusių pomidorų

Baigiu patrakti beieškodama stiklainėlių savo virtuvės polėkiams🙂
Aplėkiau visus didžiuosius centrus – ten sako – oi, mes visus stiklainius grąžinom, juk ne sezonas… Ir galvoju – koks gi turi būti sezonas, kad tų stiklainių galėtum nusipirkti ? Nejau rudenį visi nustoja virti, marinuoti, raugti – juk kalnai įvairiausių gėrybių – kopūstai, morkos, moliūgai, paprikos, spanguolės, obuoliai, kriaušės, baklažanai…
Tarp lentynų sutinku pažįstamą – sakau, gal stiklainiais turtinga? O, sako, turtinga. Mažais? Mažais – ne.
Suprantu, kad daugumą (mane taip pat :)) kankina klausimas „kas tiek suvalgys?“, bet turbūt ne prekybos centrų darbuotojai turėtų spręsti apie gardumynų konservavimo sezoniškumą…
Paburbuliavus, teko pirkti aukso vertės stiklainius🙂
Šį kart tų stiklainių man prisireikė norint sunaikinti neįvykusių pomidorų atsargas. Jau kelis mėnesius kantriai laukiu, kol jie virs tikrais pomidorais. Kur tau ! Gelsta po truputį ( na, bent supratau, kad jie niekada nebus raudoni🙂 ), bet kieti kaip guzai, o jei bandai atsikąsti, atrodo, kad guminį kamuoliuką kąstum.
Jau seniai draugė atsiuntė kečupo receptą. Aišku, kad išbandžiau (irgi seniai) iš raudonų pomidorų. Dabar pabandžiau iš truputį geltonų🙂 . Kadangi darbavausi savo lėtaeige sulčiaspaude, dalį pomidorų sulčių panaudojau pagardui su moliūgais.
Net jei esate prisiekęs „Heinz“ ar „Suslavičiaus“ gerbėjas, rekomenduoju pasigaminti šį pomidorų padažą – jis tikrai nuostabus🙂 iš visokių pomidorų.

Pomidorų padažas

1 kg pomidorų (jei neprinokusių, tai gali reikėti ir 1,5 kg)
1 vidutinis svogūnas
2 skiltelės česnako
½ nedidelės paprikos
1 – 2 cm čili pipiro
4 v.š. acto
4 v.š. medaus
2 v.š. kukurūzų miltų
1 lauro lapas
druskos pagal skonį

Tie, kas turite lėtaeiges sulčiaspaudes, viskas vyksta nepaprastai greitai – iš pomidorų, svogūno, česnako, paprikos ir čili išspaudžiame sultis – jų išeiga iš kilogramo tikrų pomidorų – 1 l, o iš žalių – apie 700 ml , todėl reikėtų spausti iš didesnio kiekio pomidorų arba sumažinti acto ir medaus kiekį.
Tiems, kas nesinaudojate lėtaeige sulčiaspaude, teks viską sumalti mėsmale ar smulkintuvu. Po to išspausti sultis per sietelį ar marlę.
Tik neišmeskite tirščių! Jie tiks sriubai, į troškinį arba virsime pagardą su moliūgu.
2/3 sulčių supilame į puodą, įmetame lauro lapą, įdedame medų ir druską (apie 2 a.š.).
1/3 sulčių išmaišome su kukurūzų krakmolu.
Kai sultys užverda, supilame dalį su krakmolu ir kaitiname iki užvirimo.
Išimam lauro lapą, o paruoštą padažą supilam į turimas talpas🙂

Galiu gyventi be kečupo, bet šis – puikus. Kartais net į salotas įpilu, kai reikia kokio paskutinio štricho . Visiška skonio dermė –  turi ir pomidoro rūgštelės, kažkur toli išlenda medaus saldumas su česnako ir pipiro aštrumu. Labai subtilu (ko niekada nepasakyčiau apie bet kurį kitą pomidorų padažą :))

Kadangi turėjau ne vieną kilogramą tų neįvykusių pomidorų, tai išspaudžiau dar 700 ml sulčių🙂 ir viriau pagarbą su moliūgais.

Žalių pomidorų pagardas su moliūgais

700 ml pomidorų sulčių
apie ½ litro išspaudų
1 kg moliūgo
2 morkos
3 svogūnai
5 skiltelės česnako
apie 1 stiklinė cukraus
apie 2 v.š. druskos
100 ml acto
100 ml aliejaus
1 v.š. maltų kalendros sėklų

Nebūtina spausti sulčių – galima pomidorus susmulkinti smulkintuvu.
Moliūgus ir morkas supjaustome šiaudeliais kaip bulvytes „fri“.
Į puodo dugną įpilame aliejaus ir, pakaitinę, suberiame prieskonius – kalendrą, smulkintus česnakus, svogūnus.
Supilame pomidorų sultis (ar tyrę), sudedam moliūgus, morkas.
Suberiame cukrų, druską ( neberkite viso kiekio – geriau dalimis, nes pomidorų sulčių skonis gali būti labai nevienodas ).
Užverdame. Paliekame pastovėti. Kai atvėsta – paragaujam.
Vėl užverdam. Supilam actą. Kelias minutes pavirinę, paliekam atvėsti. Paragaujam. Gal trūksta pipirų, cukraus, druskos. Jei per daug – dar dėkite moliūgo.
Vėl užvirinam, paverdam maišydami 10 minučių ir sudedam į „auksinius“ stiklainius🙂

Pagardas – lyg šaldytuvo budintysis. Verdi daržovių sriubą – įdedi kelis šaukštus. Troškini mėsytę – keletas šaukštų į padažą – nuostabūs aromatai. Ir ant duonytės užsitepti skanu, ir ant kepamų daržovių užmesti. O buvo tik neįvykę pomidorai :0

 

3 mintys apie “Padažas ir pagardas iš neįvykusių pomidorų

  1. Atgalinė nuoroda: Kepta višta su įdaru « ma'da'mos

  2. Atgalinė nuoroda: Salotos su kriaušėmis | ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s