Marinuoti baklažanai

Nušvito saulė ir pasipylė spalvos – auksu išsiliejo ant klevų, purpuru ant vijoklių. Žvilga ir spurda beržų „pinigėliai“. O jau kvapas…saulėtas nukritusių lapų šnarėjimas. Pokšteli į žemę kaštonas ir  slysta į kišenę. Rudenį mano visos kišenės būna pilnos kaštonų – nuostabu čiuopti vėsiai aksominį jų paviršių.
Šiandien mano šaldytuvo favoritas – marinuotas baklažanas (ir visai ne moliūgas :)).
Visą vasarą tikėjausi tikros gruzinės pamokų apie baklažanų paruošimą. Deja, vasara baigėsi be pamokų, o praeiti nenusipirkus pro baklažaną ne taip paprasta – žvilga savo violetiniais šonais ir masina🙂.
Mamos knygų aruode radau 1984 m išleistą „Daržovių valgiai“. Apie baklažanus rašo, kad yra nekaloringi, nors vitaminų juose nedaug, bet gausu kalio ir fosforo. Siūloma valgyti sergantiems ateroskleroze. Jie gerina širdies funkciją, skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo.
Nežinau kiek gerų savybių turi marinuoti baklažanai, bet išsitraukus iš šaldytuvo murktelėti vieną kitą – didžiulis malonumas.

Marinuoti baklažanai

1 kg (3 vidutinio dydžio ) baklažanų
1 stiklinės aliejaus kepimui
10 skiltelių česnako (dėl spalvos dar dėjau 1/3 paprikos)
Marinatui:
2 v.š.medaus
1 v.š. cukraus
1 v.š. druskos
150 ml acto (ėmiau obuolių actą )
400 ml vandens
3 lauro lapai
gvazdikėliai, juodieji pipirai

Šito kiekio marinato užtektų ir 5-6 baklažanams.

Nudiriam baklažanams jų gražiąją odelę🙂.
Supjaustom išilgai plonais liežuvėliais (bandžiau su daržovių drožtuku – per plonai, su mandolina – nebuvo patogu, su plonu peiliu – gal it netobulai vienodai, bet labai neblogai ).
Pilame į keptuvę aliejaus ir apkepam baklažanus. Aš užkaičiau 2 keptuves – darbas vyko spėriai.
Išverdame marinatą .
Kaip toliau elgsitės su baklažanais, priklauso nuo indo, kuriame žadate juos laikyti. Jei turite tam tinkamą dėžutę ar dubenėlį su dangčiu, galima dėti apkeptų baklažanų sluoksnį, ant jų užberti smulkinto česnako, paprikos, užpilti marinatu ir vėl toliau taip pat sluoksniuoti. Po to supilti likusį marinatą.
Vieną kartą mano indeliai buvo 2 po 0,5 litro, tai aš baklažanų „liežuvius“ susukau į ritinėlius, sustačiau į stiklainius, užbėriau česnaku ir paprika, užpyliau aliejumi. Man tilpo 2 sluoksniai ir liko marinato🙂.
Kitą kartą litriniame stiklainyje suguldžiau vis paberdama česnakų.
Skaniausi – po 2-3 dienų. Tačiau kas gali sulaukti to „skaniausi“:). Bevaliams siūlau net nepradėti🙂

Kai mano draugė paragavo keletą valandų pamarinuotus baklažanus, savo restoranų šefo paklausė – kada tu pradėsi mums gaminti normalų maistą?…:) – teko supasakoti receptą kaip paruošti baklažanus.
Na, gal tai ir ne „aukštoji“ virtuvė, bet labai skanu. Labai🙂
Ir svečią pavaišinti ir į svečius nusinešti🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s