Moliūgo desertai

Pagal labiausiai skaitomus įrašus suprantu – ruduo ir moliūgai siautėja ne tik mano virtuvėje🙂

Šiemet bandžiau užsiauginti moliūgą ir aš. Pėdoje žemės, be saulės – augo augo, lapojo lapojo, žiedus krovė, o vaisiaus – šnipšt. Na, žiedai gražūs. Tik bergždi.
Kiekvieną pavasarį anyta paklausia ką sodinsiu į man skirtą eksperimentinį metrą žemės. Prikaišau visokių ten čiūdų – tai pomidorų medis, tai meksikietiški agurkai, tai žemuoginiai špinatai. Kol dygsta, tūpčioju aplinkui ir indėniškus šokius šoku, bet išsenka kantrybė taip tupinėti lig rudens.
Pernai pasėjau artišokus. Paskaičiau, kad daugiametis augalas. Sudygo. Pasodinau. Oi kaip prižiūrėjau… Žiemą saugojau. Pavasarį pradėjo sparčiai augti. Mano džiaugsmui nebuvo ribų – turėsiu savo artišokų !!! Lapai tokie mėsingi, stiebai tvirti. Tikėjausi ir vaisių. Tikėjausi, kol vieną dieną pastebėjau anytos darže tokius pačius augalus. Oho, galvoju, tai bent gajūs – ir pas ją prisisėjo. Dar po kelių savaičių supratau, kad tai jos gėlės, panašios į saulėgrąžas…O aš taip auginau artišokus…

Toliau „kankinu“ moliūgą🙂

Ruošiu moliūgo desertus.
Kepiau moliūgo keksiukus su glaistu iš moliūgo sulčių. Skonis geras, bet išvaizdos – nėr.
Siūlau išvaizdžius, natūralius, skanius – moliūgo zefyrus ir želė iš moliūgo sulčių.

Moliūginiai zefyrai

1 kg moliūgo (be odos)
½ citrinos
1/3 a.š. prieskonių mišinio
200 ml cukraus
2 v.š. želatinos (šaukšte – su kaupu)

Tiems, kas turi lėtaeiges sulčiaspaudes – vieni juokai . Iš moliūgo išspaudžiame sultis. Sultis atidedame, nes iš jų ruošime želė, o su išspaudomis darome taip(jų turime apie 600 g ,t.y. apie 650 ml ):
-ant moliūgo išspaudų suberiame cukrų ir smulkintuvu padarome tyrę (bandžiau to nedaryti, bet tada jaučiasi moliūgo „makaroniukai“🙂 – ir pjaustyti sunkiau ir ne taip gražiai atrodo )
-puode pakaitiname moliūgo tyrę;
-išbrinkiname želatiną 4 v.š. šalto vandens
-nepamirškime įberti prieskonių – juk ruduo🙂
-kai tyrė kelias minutes paverda, nukaičiame ir sudedame išbrinkusią želatiną. Gerai išmaišom;
-sukrečiame į kekso (nebūtinai) formą, išklotą maistine plėvele;
-dedame į šaldytuvą (nakčiai, nors sustingsta per valandą)

Toks gaivus ir vasariškas tas moliūginis zefyras🙂 Smagu, kad primena vasarą🙂

Tiems, kas neturi lėtaeigės sulčiaspaudės, galimi keli paruošimo būdai :
– moliūgą sutarkuoti kombainu, su kuriuo tarkuojate bulves cepelinams, ir per marlę išspausti sultis; iš 1 kg moliūgo ,sulčių turėtumėt gauti 400 ml .
-moliūgą smulkinti smulkintuvu (blenderiu) , tankaus sietelio arba marlės pagalba, turite išspausti 400 ml sulčių.

Želė iš moliūgo sulčių

Moliūgo sultis gerti labai sveika – jos puikiai valo ir stiprina organizmą.
Kaip ir bet kurias kitas sultis , želatinos pagalba, galima paversti puikiu desertu.

Jau turime 400 ml sulčių.
Dar išspaudžiame pusės citrinos sulčių.
Keletas šaukštų cukraus.
Vienas šaukštas želatinos .

Puodelyje pakaitiname sultis su cukrumi (virinti nereikia), sudedame išbrinkintą želatiną, gerai išmaišom. Supilstom į formeles.

Kartą spausdama moliūgo sultis ,kartu išspaudžiau ir granatą – skonis ir spalva buvo nuostabi, bet kai pakaitinau, ji pasikeitė ir tapo tokia „mūtna“. Todėl, jei kaip ir man norėsis želė pasluoksniuoti, geriau sulčių rūšių nemaišyti.
Galima spausti sultis iš granatų, aviečių, šaltalankių – jos tirštos ir puikiai išlaiko spalvą. Želatinos proporcija – 1 valgomasis šaukštas su kaupeliu  pusei litro sulčių (tik šaltalankiams reikia daugiau, nes turi daug rūgšties, o ji sunkina stingimą).
Dar galima pasluoksniuoti ir ką nors pieniško.
Užliejus vienų sulčių sluoksnį, dedame į šaldytuvą, kad apstingtų. Po to lėtai pilame kitų sulčių sluoksnį (geriausiai atremti šaukštą į formos kraštą ir sultis pilti lyg į šaukštą ).

Natūralių sulčių želė… Kas gali būti skaniau ?🙂

2 mintys apie “Moliūgo desertai

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s