Europos vidury – abrikosų uogienė iš moliūgo

Europos vidury tarp žvaigždžių gintarų,
Yra tokia šalis
Europos vidury tarp rytų vakarų,
Ir tu ten gyveni…

Klaiki daina. Gyveni savam kaime ir jautiesi lyg Europos vidury, juolab kad geografinis Europos centras ne taip toli nuo Vilniaus, link Molėtų. Gyveni savo Europos vidury ir putiesi kaip varlė prieš jautį. Putiesi tol, kol neišvažiuoji į Europą. Išvažiuoji ir subliūkšta pasipūtimas – supranti, kad kitose šalyje irgi yra alaus (ir dar kiek ), pilių, bažnyčių, jūrų su tiltais, šokolado. Ir net vaflių yra ne tik Basanavičiaus gatvėje…
5 dienos Belgijoje manyje sukėlė sumaištį. Šalis už Lietuvą mažesnė, jūra šaltesnė, augmenija tokia pati , lyja beveik kasdien, bet tiek visokio gėrio… O jau pilių, katedrų, bažnyčių, vienuolynų… O jau alaus rūšių… Užsispyrusi ketinau išragauti. Nepavyko. Buvome bare, kuris skelbia turįs virš 2000 alaus rūšių. O jau šokolado parduotuvėlių…Gerai, kai šalis turi savo „arkliukų“ – kiekvienas lauktuvėms bent po dėželę – štai jums ir ekonomika.
Ir kultūros paveldas išsaugotas – palikti senoviniai flamandiški fasadai, o už jų – įrengtos naujos patalpos. Namų virtinės palei jūrą, tiltai su restoranais ir muziejais – ir nieko. Nereikia jiems smėlio pumpuoti , kad pliažas nedingtų…
Su ta alaus ir šokolado gausybe mat juos galas, bet architektūros paminklų jie ženkliai turi per daug – kažin koks Europos komisijos komitetas už tai atsakingas – galėtų paskirstyti po lygiai🙂
Grįžau apstulbinta belgų šalies grožio, kalbų įvairovės, alaus rūšių gausos, šokolado dirbinių fantazijos. Prisiragavusi belgiškų vaflių ir midijų.
Reiktų dainuoti Mikutavičiaus „aš tikrai myliu Lietuvą“ – gal padės…

Grįžusi iš Europos į Europos vidurį, doroju kaip paršelį moliūgą, o kad nebūtų taip jau „moliūgiška“, paversiu moliūgą abrikosu🙂

Abrikosų uogienė iš moliūgo

2 kg moliūgo (jau be odos)
2 stiklinės cukraus
1 citrina (pusei citrinos reikia palikti žievelę)
muskato
2 v.š. smulkiai pjaustyto imbiero
1 a.š. sviesto
300 g džiovintų abrikosų

Moliūgas – didis prisitaikėlis. Pats būdamas belytis, labai moka persmelkti kitų kvapais ir skoniais🙂
Dubenėlyje šaltu vandeniu užpilame džiovintus abrikosus (15-20 min).
Citriną pamerkiam į maksimaliai karštą vandenį (15-20 min).
Tuo tarpu supjaustome moliūgą nedideliais kubeliais – 1-1,5 cm.
Suberiame į 4-5 litrų puodą, užberiame cukrumi ir pakratome, kad cukrus apliptų moliūgo kubelius ir išsiskirtų sultys.
Tuo tarpu mažais kubeliais supjaustome abrikosus. Suberiam į puodą, išmaišom.
Smulkiai supjaustome citriną – pusę be odelės, pusę – su odele.
Patarkuojam muskatinio riešuto.
Imbierą supjaustome kiek įmanoma smulkiau ir pakepiname svieste su trupučiu cukraus. Suberiam į puodą ir viską gerai išmaišom.
Uogienes, džemus, pagardus visada buriu kelias dienas. Ir dabar jau puode atsirado pakankamai skysčio, todėl užverdam ir išjungiam. Uždengiam dangčiu ir paliekam kad ir per naktį – tegul procesai vyksta.
Jau kitą dieną moliūgas tampa abrikoso skonio.
Dar kartą užverdam. Jei norite, kad moliūgas „traškėtų“, jau dabar galite dėti į stiklainius. Aš norėjau kad būtų labiau suviręs, todėl dar kartą užvirinau gerai maišydama ir sukrėčiau į stiklainius.
Puikumėlis. Spalva – saulėta. Skonis – nuo saldžiai abrikosinio iki maloniai aštraus, jei užtaikai ant citrinos ar imbiero. Su kuo bederintum – visur tinka🙂 – ir su paukštiena, ir su varške, ir  pyragams pertepti, ir su bulviniais blynais.

Saulės ir jūsų virtuvei !

4 mintys apie “Europos vidury – abrikosų uogienė iš moliūgo

  1. Na ka – einu pirkt abrikosu…🙂 Vienas ? – kiek indeliu gavosi is sito kiekio?
    Skaiciau, kad moliugus galima saldyti…Kokia Jusu nuomone?
    ACIU!!!

    • Indelių gavosi daug🙂, bet mažų🙂 – tiksliai pasakyti negaliu, nes labai vaišinau kiekvieną atėjusį – maždaug 2,5 litro.
      Pernai šaldžiau moliūgus. Nepatiko. Tampa kažkokie guminiai-praranda jiems būdingą purumą. Moliūgo turgelyje yra iki pat pavasario – geriau šaldiklyje tą vietą kitom gėrybėm rezervuoti:)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s