Bulgariškas obuolių pyragas

Kai išgirstu ką nors apie bulgarišką virtuvę, suklūstu – ir ne todėl, kad esu didelė specialistė ar žinovė – nei buvusi Bulgarijoje, nei žadu ten nuvykti. Iš senų laikų ta šalis asocijuojasi su rože, sodriu jos kvapu. O su bulgariška virtuve sieja mane labai linksma istorija.
Seniai, labai seniai, turėjome kalną rusiškų žurnalų „Naš dom“. Vartydavom kaip saldainius ir svajodavom… Paskutiniuose puslapiuose visada būdavo aprašyti kokios nors šalies nacionaliniai patiekalai. Kadangi anais laikais anyta per dieną kepdavo po 2-3 skirtingus pyragelius (ne klaida – čia taip žemaitiškai :)), o mumyse jau dygo savarankiško šeimininkavimo daigai, suradusios bulgarišką torto receptą, su sese ėmėmės darbo. Nutaikiusios kada anyta išeis iš namų (kam patinka pamokymai ), patuštinome jos riešutų slėptuvę (pagal receptą jų reikėjo labai daug :)), įsisukome į medaus atsargas. Kai anyta grįžo, mudvi sėdėjom laimingos prie savo šedevro. Deja, jis buvo nevalgomas. Riešutais (daug riešutų :)) ir medumi (daug medaus :))pertepti neįkandami blynai… Valgėm taip – nulupi blyną ir nugremži riešutus su medum. O jau anyta juokėsi… Ilgai ilgai…
Kai šį kart aptikau bulgariško obuolių pyrago receptą, sureagavau kaip bulius į raudoną skiautę.
Obuolių namuose kalnai, nei riešutų neprašo, nei medaus🙂. Pabandžiau. Anyta paprašė recepto🙂

Bulgariškas obuolių pyragas

1 stiklinė miltų
1 stiklinė manų
1 stiklinė cukraus (tie reikia jeigu rūgštūs obuoliai – dėčiau mažiau )
5-6 obuoliai (800-900 g)
1 stiklinė pieno
½ citrinos sulčių
1 a.š. kepimo miltelių
nuo savęs dar pridėjau cinamono ( geriau būtu rožių vanduo :))

Dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus – miltus, cukrų, manus ir kepimo miltelius.
Nulupame obuolius, išimame sėklas. Sutarkuojame  kas kaip įpratę – gal kombaino pagalba ar burokine tarka (aš tarkuoju smulkiais šiaudeliais mandolinos pagalba).
Ant sutarkuotų obuolių užspaudžiam pusės citrinos sultis.
Kekso formą gerai ištepame sviestu.
Suberiame stiklinę sauso mišinio.
Dedame trečdalį obuolių.
Vėl sauso mišinio, vėl obuolių. Aš ant šito sluoksnio užbarsčiau truputį cinamono. Visai tiktų ir kapotų riešutų užberti🙂
Vėl sluoksnis sauso mišinio ir paskutinis sluoksnis obuolių.
Užverdame stiklinę pieno ir lėtai supilame ant visų sluoksnių. Pabadome mediniu pagaliuku, kad pienas pasiektų atokiausius kampelius.
Kišame į 170-180 laipsnių orkaitę 40-50 minučių. Nors ir pasirinkau funkciją , kur karštis cirkuliuoja, bet atsikišę obuolių galiukai pradėjo pernelyg ruduoti. Ant kepimo formos uždėjau foliją.

Net neįsivaizduoju paprasčiau paruošiamo pyrago, o rezultatas – puikus. Išimtą iš orkaitės dar kiek reikia palaikyti, kad truputį atvėstų ir tik tada išimti iš formos.
Nei kiaušinių, nei riebalų , bet lengvas , nesausas ir purus – labai jau netikėtas rezultatas🙂
O jeigu ant atpjauto gabaliuko dar užpilti aviečių sulčių – karališkas.

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s