Vis dar vasariški desertai

Mėlyniniai debesys avietiniais apvadais  patvirtina rudens nuojautą.
Rugpjūčio 24-oji šv.Baltramiejaus  ir atsisveikinimo su gandrais diena.  Jau kurį laiką pakelėse gali pamatyti gandrų susirinkimus – matyt tariasi ar aiškina vaikams apie būsimą ilgą kelionę. Magiškas vaizdas – lauke ant padžiūvusio medžio sutūpę koks 15 gandrų – gyvybės simbolis ant mirštančio medžio  – tarytum  amžinybės ratas.

Derlius jau nuimtas , turgelyje  uogų  asortimentas keičiasi į vaisių ir daržovių, bet vis dar kokia močiutytė prirenka mėlynių ar paskina agrastų.
Pakui mane vis ilgėja neaprašytų gardumynų nuotraukų uodega🙂

Dar vasariški desertai :
Raudonųjų serbentų želė su įvairiausiom sultim, grietinėlės desertas (panna cotta) , tortelis su mėlynėmis ir kačių liežuvėliais🙂

Raudonųjų serbentų sulčių želė

Kai tiek visokių uogų ir vaisių, želė ruošti iš pakelių – nusikaltimas.  Kaip tas sultis išgauti ?
Paprasčiausias būdas – lėtaeigė sulčių spaudimo mašina. Jei tokios neturite – susmulkinkite uogas smulkintuvo pagalba iš išspauskite per marlę ar per sietelį. Dar būna tokios mašinos su garais – jos puikios, bet kaskart juk nežaisit po litrą🙂

Taigi, išsispaudžiam raudonųjų serbentų  ( 800 ml ), juodųjų serbentų , mėlynių ir agrastų sulčių.
Pagal skonį ir sulčių kiekį dedame cukraus, gerai išmaišome, kad ištirptų.
2 v.š. želatinos užpilame 4 v.š. šalto vandens, palaikom kad išbrinktų apie 20 minučių.  Jei jums patinka minkštutė želė – dėkite mažiau želatinos, bet žinokite, kad rūgščios sultys sunkiau stingsta.
Jei norite skaidrios želė – išsivirkite raudonųjų serbentų kompotą, nupilkite skystį ir tada dėkite želatinos ( į 1 litrą skysčio – 2 v.š.)
Jei vis tik ruošiame želė iš sulčių, jas pakaitiname (tik neviriname) , sudedame išbrinkusį želatiną, gerai išmaišome kol visiškai ištirpsta.
Išpilstom į stiklinėles ir dedam į šaldytuvą.
Ką dėsite (ar nedėsite :)) ant želė – jūsų fantazija. Aš išplakiau grietinėlės (juk reikia truputį riebaliuko, kad organizmas geriau įsisavintų vitaminus :)) ir užpyliau skirtingomis sultimis – kiekvienam pagal poreikius : mėlynių sultis tiems, kam patinka ramesnis skonis ir reikia stiprinti akis ir reguliuoti žarnyną; juodųjų serbentų sultis – kam patinka sodrus skonis  , trūksta vitamino C ir geležies; agrastų sultis – ieškantiems nepatirto ir naujo , nes  pakeri skoniu ir nenuspėjamu aromatu.
Mano šios vasaros favoritai – juodųjų serbentų ir agrastų sultys – ne vienam užklydusiam į svečius daviau jų paragauti ir atspėti, ką ragauja. Retas, oi retas kuris atspėjo, nes juodieji serbentai, net ir nepridėjus cukraus, pavirsta drebučiais, o kai nelieka sėklyčių ir aitrių odelių, skonis tampa neapsakomas.  Nei vienas neatspėjo, kad ragauja agrastų sultis – pati tik dabar patikėjau, kad iš agrastų galima gaminti puikų šampaną, nes tai tokia kvapų ir skonių puokštė, kad žodžiais nusakyti sunku.

Nustebinkite natūralių sulčių želė savo namiškius ir svečius – nuostabi vasaros skonių ir spalvų puokštė kiekvienoje stiklinėje.

Jeigu nepasiryžote spausti sulčių, ruoškite grietinėlės ir pieno desertą (panna cotta)

500 ml pieno (naudoju natūralų)
500 ml grietinėlės (riebios )
2 v.š. želatinos (be kaupo )
1 lazdelė cinamono
4 v.š. cukraus
vanilino
žiupsnelis kardamono ( turbūt koks italas apsiverktų, jei perskaitytų apie kardamoną, todėl galite pagailėti italų :))
įvairios uogos ar jų sultys papuošimui

Užmerkiame želatiną šaltu vandeniu, kad apsemtų. Paliekame išbrinkti.
Į nedidelį puodą supilam pieną, įmetam cinamono lazdelę, vaniliną (kokiam pavidale jums labiausiai patinka – ar trupinėlį cukraus,ar esencijos lašelį, ar natūralios pagremžę ). Pakaitinam iki virimo. Supilam grietinėlę. Užkaitinam, bet nevirinam.
Perkošiam pro tankų sietelį arba marlę.
Sudedam želatiną ir labai gerai išmaišom, kad pilnai ištirptų. Jei panašu, kad liko koks grūdelis – perkošiame dar kartą.
Kai visiškai atvėsta (tai labai svarbu, nes jeigu paskubėsite – susisluoksniuos ), supilstome į desertines stiklinėles arba formeles su „įdomiu“ dugnu🙂

Labai paprasta – svarbiausia, kad jums patiktų deserto konsistencija – keičiant želatinos kiekį, galima siekti norimo kietumo. Ši proporcija iš kūniškųjų, bet man labai patiko, nes , užpylus net mėlynių sultis, nepamėlynuoja.
Pateikiam su natūraliomis uogomis ar jų sultimis tiek stiklinėse, tiek ir išėmus iš jų.

Tortelis su mėlynėmis ir „Kačių liežuvėliais“

Besvarstant ką pasigaminti, parduotuvėje akys užkliuvo už sausainių pavadinimo – „Kačių liežuvėliai“. Tai bent pavadinimas🙂, bet jau nebegalėjau praeiti pro šalį🙂. Namuose įvertinau tuos liežuvėlius – tvirti, apvalūs, šiurkštoki ir saldūs🙂. Puikus pagrindas torteliui ir jo šonams.

Apie 200 g sausainių – gal „Kačių liežuvėlių“ ir neaptiksite, bet tiks kietesni biskvitiniai sausainiai
500 g varškės masės ar rikotos
450 ml grietinėlės (didelis indelis)
1 v.š. su kaupu želatinos (jei norite tvirtesnės masės – dėkite be kaupo 2 v.š.)
cukraus pagal skonį – apie 2/3 stiklinės
½ litro juodųjų serbentų sulčių (gali būti ir kitokios – pvz. aviečių) arba trintų uogų
1 v.š. želatinos
pora saujų mėlynių (ar aviečių )

Į du indelius užmerkiam želatiną – užpilam šaltu vandeniu, kad apsemtų – dažniausiai užtenka dvigubo kiekio vandens nei yra želatinos.
Atsegamos formos dugną išklojame sausainiais. Tada iš sausainių padarome bortelius – aš dėjau su tarpais, kad tie liežuvėliai būtų išlindę .
Dalį cukraus suberiame į varškės masę (galima tiesiog pertrinti riebesnę varškę).
Išplakame grietinėlę su likusiu cukrumi.
2 v.š. išbrinkusios želatinos palaikome virš karšto vandens vonelės, kad išsilydytų.
Sujungiame varškę su grietinėle švelniai maišydami ir srovele supilame želatiną.
Paruoštą masę supilam ant sausainių pagrindo. Dedam į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
Į juodųjų serbentų sultis pagal skonį beriame cukraus – jei naudosite trintas uogas, jos jau turbūt bus su cukrumi.
Ant karšto vandens vonelės išlydome likusią želatiną ir supilame į sultis. Jei jau visai tingite terliotis su sultimis🙂, pasiruoškite želė iš pakelio – tik atvėsinkite prieš pildami ant varškės jau apstingusios masės.
Taigi, sultis supilame ant, iš šaldytuvo išimto tortelio, viršaus ir užberiame porą saujų mėlynių (arba aviečių).
Laikome šaldytuve porą valandų.

Vasaros skonis… Burnoje sproginėjančios mėlynės paskęsta varškinėje grietinėlėje ir atsiremia į šiurkštų katės liežuvėlį🙂. Galima varijuoti su skoniu saldu/rūgštu, kvapnu/ nuosaiku – kaskart vis kitaip, kaskart vis geriau…

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s