Rasotų pievų desertas

Vasarvidžio Rasos. Kupolinės.
Šie žodžiai pakvimpa trumpiausia naktim, paparčio žiedu, smilgomis ligi pečių, pamiškėse sirpstančiomis žemuogėmis, vingiuojančiomis sutartinėmis ir pagonišku šnabždesiu. Kaip seniai nedainavau…🙂
Niekada nežinojau kaip švęsti Jonines – neturėjau anei giminių anei draugų Jonų. Tik draugė, kurios mama – Janina, pasakodavo kaip ryte ant durų rasdavo užkabintą ąžuolo  vainiką. Gražus paprotys – kaip smagu tą vainiką gauti, bet dar smagiau naktį nemačiom jį pakabinti🙂

Po trumpiausios nakties – stebuklinga rasa, kurios sugriebus reikia duoti karvėms, kad būtų daugiau pieno🙂 , o iš pieno – sūriukas, o iš sūriuko – desertukas, kvepiantis pievomis ir medumi.

Desertas su naminiu sūriu (4 asmenims)

200 g panyro sūrio ( jei tokio negaminate – gali būti „Šventinis“ ar „Naminis“ – reikia, kad nesilydytų )
8 vnt. abrikosų (patiko ir su kriaušėmis)
6-8 vnt. džiovintų figų
2 a.š. sviesto (aš naudoju ghi )
1 v.š. balzamiko acto ir medaus sirupo (nenusispjaukite – pasigaminkite ir jis taps jūsų padažų favoritu)
2 v.š. šviežio pievų medaus
šakelę baziliko

Greitai, lengvai ir labai labai…:)
Pasiruošiam sirupą  ( jis puikiai laikosi šaldytuve jau kokį mėnesį, o naudoju ir salotoms ir desertams pagardinti – keli lašai kvapnaus charakterio :)). Į puodelį lygiomis dalimis supilame balzamiko actą ir medų (pvz. 100 ml acto ir 100 ml medaus). Virinam, kol pasidaro tirštas. Supilam į indelį ir laikome šaldytuve.

Į keramikinės formos dugną įmetame sviesto.
Sudedame abrikoso puseles (bandžiau ir su kriaušėmis – puiku, tik abrikosų spalva gražesnė :)).
Dedame riekutėmis pjaustytą sūrį, baziliko lapelius.
Juostelėmis supjaustome figas ir suberiame ant sūrio.
Apšlakstom balzamiko sirupu ir medumi.
Uždengiame folija ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 20-30 minučių. Kai pagalvoji – juk viskas valgoma ir nekepta, todėl kepimo laikas labai abstraktus – turi viskas sušilti , išleisti savo sultis ir sujungti kvapus.
Kai kepiau su kriaušėmis, tai formą palikau orkaitėje net kai ją išjungiau. Rezultatas  gal mažiau išvaizdus, bet labai skanus.

Šiltas sūris balansuoja abrikoso ir balzamiko rūgštelę su saldžiomis figomis, balzamikas suteigia pievų kvapo, o figų sėklytės švelniai konkuruoja su burnoje tirpstančiais abrikosais.

Tai puikus desertas grilio mėgėjams – visą turinį galima suvynioti į kelių sluoksnių folijos voką.
Šis desertas – mano šios vasaros atradimas . Gal ir jūsų ?

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s