Delikatesai iš ikrų – šaukštais

Šį įrašą kviečiu skaityti naująjame Ma’da’mų puslapyje , paspaudus čia

Prieš šimtą keturiolika metų gimė rašytojas E.M.Remarkas. Pamenu, mokykloje dalinomės „Trimis draugais“ rusų kalba. Tačiau mano pati pačiausia – „Juodasis obeliskas“.  Ją skaičiau galybę kartų – galybę kartų dar skaitysiu. Nežinau ar ten man asmeniškai kažkas užkoduota, bet kaskart atvertusi knygą randu ją iš naujo.

Prieš kelias dienas, apsilankiusi anytos tėviškėje, išgirdau negirdėtų žodžių : briedgaurynai, melvenynai, aliuvinės pievos, eutropiniai aukštieji žolynai…:) Skamba labai išdidžiai, bet kaip ir dažnai gyvenime – teoriškai atrodo labai  magiškai, o praktiškai – galvos skausmas🙂

Braškės, rabarbarai, salotos, kalendros, špinatai, krapai taip „atšipino“ skonio receptorius, kad nubėgau pirkti sūdytų lašinių🙂.  Bet ne apie lašinius šiandien daina, o apie delikatesą – uotų ikrus. Dėl palankių vėjų ir gerai nusiteikusio Neptūno, šiemet buvo puikūs uotų laimikiai. O dažnas iš uotų – su ikrais. Aišku, kai pagalvoji, kiek iš tų ikrų būtų uotų… dar labiau tai tampa delikatesu. Todėl, jei jums pasitaikys toks laimikis, niekada neatsisakykite, geriau paruoškite ikrų blynelius, užtepėlę ar padažą prie keptos žuvies.

Uotų ikrų blyneliai

apie 500 g ikrų
1 kiaušinis
1 v.š. kukurūzų miltų
žiupsnelis druskos ir žuvies prieskonių žolelių mišinio (Santa Maria – be druskos ir be vitaminu :))

Dubenyje susmulkinam (blenderio pagalba) ikrus.
Įmušam kiaušinį, išplakam tuo pačiu smulkintuvu.
Dedam gerą šaukštą kukurūzų miltų (jie gražios spalvos :)), sumaišom. Suberiam prieskonius, druską.

Kepame keptuvėje, įsipylę aliejaus. Iškepusius blynelius galima sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių, nors iškepa neriebūs , o jei koks aliejukas ir lieka, tai labai tinka prie  lengvos ir sausos blynų tekstūros.
Labai skanūs ir šalti – puiki užkandėlė svečiams (tik reikia kepti mažesnius nei blynus ) ir kaip atsargos šaldytuve, kai reikia ką nors greitai užkrimsti.
Vyras, pamatęs lėkštę ikrų blynų, pagalvojo, kad bulviniai – ir tikrai atrodo kaip šviežių bulvių blyneliai . Ikrų blynelius įvertino visi.  Žuvis – ne žuvis, mėsa – ne mėsa, toks baltyminis delikatesas🙂

Uotų ikrų užtepėlė
Jei turėsite ikrų, o nenorite kepti blynelių, galima paruošti sočią bet švelnią ir lengvą užtepėlę.
Uotų ikrus sudedam į puodelį ir užpilam vandeniu, kad apsemtų.
Verdam ant silpnos ugnies, pridėję krapų, druskos (nepadauginkit – ikrai kaip ir žuvis labai greitai persisūdo), Laimo lapų ar mėgstamų prieskonių.
Pavirinam apie 10-15 minučių, uždengę dangčiu. Prieš baigiant virti, įpilam grietinėlės  – nedaug, bet ji subalansuoja skonį.
Išgriebiam virtus ikrus ir susmulkinam. Truputį įpilam skysčio, kuriame virė ikrai – iki norimos konsistencijos (likusio skysčio neišpilkite ).
Man šią užtepėlę tinka tepti ant duonos traškučio , ant lepioškos ar tortiljos, ant salotos lapo ar griežinėlio pomidoro.

Kepiau menkę – kad ir kokia šviežia ir sultinga, bet prie jos norisi padažo. Įprastas turbūt – baltas padažiukas su krapais. Ikrų padažas irgi puikus🙂. 
Viską ruošiam taip pat kaip ir užtepėlei, tik daugiau pilam sultinio, kuriame virė ikrai.
Pačiai buvo įdomu kaip derės menkė su uotų ikrų padažu. Ogi puikiai🙂
Padažas nors ir lengvo skonio, bet kiek sunkesnės tekstūros už tirpstančią burnoje menkę. Purūs balti ryžiai, šviežios daržovės… lengva ir sotu.

Ir visai ramiai galėsite pasakyti – „aš ikrus tai šaukštais valgau“…🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s