Braškinių desertų pynė

Braškių metas.
Vieniems tai apmokamas darbas arba verslas , kitiems – malonumas valgyti.
Nepriklausau nė vienai pusei – nei augintojų, nei valgytojų.
Pati nežinau kodėl susiklostė tokie nevykę santykiai su visų liaupsinama uoga🙂. Būdavo net iš troleibuso išlipu, jei kas vežasi iš sodo pintinėlę braškių. Vien nuo kvapo subloguodavau. Per sezoną suvalgydavau po 5 uogas , bet tik tokias „ledines“ – kai gali nusižiūrėti lysvėje, įsitikinti kad priėjus arčiau vis dar  išvaizda gundanti, nusiskinti, perlieti vandeniu ir … gerokai save įkalbėjus, užsimerkus praryti. Kaip vaistą.

Niekada nesupratau – braškės su šampanu, arba dar žiauriau – su plakta grietinėle.
Arba turgelyje , kai siūlo paragauti. Br…
Kaip kareivis – pirkau, tryniau, sukau, šaldžiau – šeimyna tikrai nejuto , kad jų nevalgau (dukra, beje, irgi nevalgo). Užtai galiu vien pasižiūrėjusi pasakyti, kurios uogos lietuviškos ir skanios. Praktiškai, esu braškių someljė🙂

Tačiau aną pavasarį, kai geležies mano kraujyje buvo nerasta, po truputį prisijaukinau braškes ir aš🙂. Paskaičiau, kad 5 didelėse braškėse yra 80 mg vitamino C, 20 mg kalcio, geležies, A, B ir E vitaminų. Pradžioje suimdavau pirštais braškę, pateliūskuodavau vandenyje, užsimerkdavau, užspausdavau kvapą ir mažai kramčiusi prarydavau🙂. Šiandien pačiai juokinga. Kas rytą minu į turgelį ir parsivežu trapių, sultingų, raudonų uogų (braškės yra vienintelis vaisius, kurio sėklos išorėje).

Keletas desertų su braškėmis

Nekeptas tortas ( 2 tortai – 22 ir 20 cm skersmens atsegamose formelėse )

2 pakeliai šokoladinių sausainių „Selga“ (arba bet kokių kitokių)
100 g sviesto
apie 1300 g trintos varškės  (aš naudojau 3 indelius Varškės masės )
1 didelis indelis plakamosios grietinėlės (350g)
4 v.š. želatinos ir dar 1 v.š. su kaupu – viso 5 šaukštai su kaupu
0,5 kg braškių
1-1,5 stiklinės cukraus (ragaukite ir pasiekite sau norimą saldumą)

Panašų tortą jau darėme su persikais.
Atsegamas (visai nebūtinai) formeles išklojame maistine plėvele.
Sausainius sutrinam iki trupinių. Apipilam lydytu sviestu , suberiam ant formelių dugno ir suspaudžiam (galima stiklinės dugno pagalba).
Želatiną užpilam vandeniu, kad apsemtų ir išbrinktų – atskirai 4 ir 1 su kaupu šaukštus.
Išplakam grietinėlę su dalimi cukraus.
Varškės masę išsukam irgi su cukrumi.
Nuplautas braškes  smulkintuvo pagalba  sutrinam su cukrumi.
Karšto vandens vonelėje ištirpinam želatiną (4 šaukštus). Plakdami varškę, plona srovele supilam želatiną, sudedam plaktą grietinėlę ir kelias akimirkas paplakam, kad susijungtų į vientisą kremą.
Supilam plakinį ant „pado“. Dedam į šaldytuvą.
Po pusvalandžio ištirpintą želatiną supilam į trintas braškes. Užpilam ant apstingusios varškės sluoksnio.
Gerai pasidaryti iš vakaro🙂 Apatinis sausainių sluoksnis prisisotina varškės drėgme, viskas sustingsta ir subręsta. Galima puošti sveikomis ar pjaustytomis braškėmis ( nespėjau, nes jau laukė svečiai).
Tie du tortai atrodo – oi oi oi kaip daug, bet dingsta iš lėkštės labai greitai. Kadangi dariau gimtadieniui, o svečių užsuka ne vieną dieną, tai du tortai vienu darymu – pats tas🙂

Gimtadienis praėjo. Girdžiu kaip vyras braižosi po šaldytuvą – jau kai dedasi varškę ieškodamas ko nors skanaus, suprantu, kad reikia susukti kokį desertuką:)

Pieniškas braškių desertas (6 porcijos)

0,5 l pieno
1 v.š. medaus
prieskonių (cinamono, kardamono ar sveikųjų :))
200 g grietinėlės
1 v.š. želatinos
400g jogurto kremo ( gali būti ricota ar varškės kremas)
300 g braškių ir kiek tik norite „papuošimui“
4-5 šaukštai cukraus

Pieną pavirinam su medumi ir prieskoniais. Sudedam išbrinkintą želatiną,gerai išmaišom ir išpilstom į stiklines (dubenėlius ).Dedam į šaldytuvą sustingti.
Nuplautas braškes sutrinam su keliais šaukštais cukraus. Blenderio pagalba sujungiam su jogurto kremu (aš jį pasidarau iš natūralaus pieno – reikia apie 2 l, bet galima išvarvinti natūralų jogurtą – apie 4 didelius indelius).
Išplakam grietinėlę su cukrumi.
Sustingusį pieną galima išversti į lėkštę arba serviruoti toje pačioje stiklinėje. Varškės ir braškių kremą sudedam į konditerinį maišelį ir išspaudžiam. Po to į tą patį maišą sudedam grietinėlę. Išspaudžiam. Galima ir nesibovyti su tais maišais – dėti šaukštu.
Nepamirškime braškių !

Rabarbarų ir vaisių desertas ( braškinis omletas :))

2 stiklinės pjaustytų rabarbarų ( gali būti obuolių ar kriaušių )
2 stiklinės braškių
3 kiaušiniai (jei maži – 4 vnt)
250 g grietinės
3 v.š. cukraus
cinamono, kardamono ar sveikuoliškų prieskonių
1 v.š. sviesto
200 g miltų
100 g cukraus
100 g sviesto

Visiškai greitutis desertas, kuris tiks ir svečiui, ir pusryčiams, ir šaltas, ir tik iškepęs. Sujungiau jau du aprašytus receptus ir gavosi toks braškių-rabarbarų omletas (kitos šalys turi pavadinimą „gramblas“ar „špritzelis“).

Keptuvėje išlydom šaukštą sviesto, suberiam 2 šaukštus cukraus ir prieskonius. Suberiam ir pakepinam rabarbarus (ar kitokius vaisius).
Į dubenį suberiam miltus, cukrų ir įtarkuojam sviestą. Rankomis ištrinam, kol miltai tampa riebiais trupiniukais.
Kiaušinius išplakam su cukrumi, žiupsneliu druskos ir grietine.

Į formelės dugną (šį kartą naudojau nepridegančią 24 cm formelę banguotais 3 cm kraštais. Būtų idealu, jei jūsų formelė 26 cm arba aukštesniais kraštais) sudedam rabarbarus ir šviežias braškes.
Užpilam kiaušinių ir grietinės plakiniu.
Ant viršaus suberiam sutrintus miltus.
Kepam 20-25 minutes 170 laipsnių karštyje (pasinaudojau orkaite kol kepė duona :0).

Paprastas ir lengvas skanumėlis. Omletą esu kepusi galybe būdų su gausybe priedų, bet su braškėmis ir rabarbarais – pirmą kartą🙂.
Vasara kvepiantis omletas su traškiai biria plutele.

2 mintys apie “Braškinių desertų pynė

    • Dažnai pati sau juokingai atrodau su foto aparatu betupinėdama apie kiekvieną lėkštę, bet fotografuoti ne mažiau įdomu nei gaminti. O jei dar pagiria…🙂 Ačiū🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s