Tėvo dienai – rabarbarų desertai

Dievulis pamiršo pažiūrėti į kalendorių – juk jau vasara, o lauke nepadorus šaltis ir vėjas…
Siūbuoja išstypusios smilgos, o po tokio vėjo nebeliks ir baltų pienių skafandrų –net  šunė iš pievos pareina kaip didelė pienė, visa aplipusi pūkais🙂
Tėvo diena.
Ieškau atminty tėviškos poezijos, bet nerandu. Neįprasta skirti tėvui eiles – juk jis tas, į kurį gali atsiremti, kuris gali patarti ir užtarti. Jis visada turi būti stiprus ir už visus ir viską atsakingas. Tai ko gero nelengva🙂, todėl vietoj eilių – kelios mintys apie pozityvų požiūrį :
– tikėkite savimi net tada, kai niekas jumis netiki;
– kartais, niekam nežinomais keliais, gyvenime viskas susiklosto savaime;
-viskas, kas vyksta – tik į gera; vadinasi – gerovė neišvengiama🙂
-jeigu jums ir septintas blynas prisvilo – nebekepkite blynų,  darykite virtinukus  :)

O aš toliau naikinu rabarbarus🙂. Anądien turguje nepavyko nusipirkti, nors  apibėgau visas tetas, bet po keletos dienų vėl nuėjus, visi tik ir mojuoja man rabarbarais🙂
Ir ko tik neišbandžiau – net ir garnyrą prie vištienos. Labai netgi įdomiai pikantiška – su čili pipiru ir svogūnu  – toks nepaprastas skonis (tik jau labai spalva nefotogeniška :))
Tėvo dienai – rabarbarų desertas ir pyragiukas su braškėmis ir rabarbarais.

Rabarbarų desertas (6 porcijos)

3-4 puodeliai pjaustyto rabarbaro
1 stiklinė vandens
1 stiklinė cukraus
1 a.š. prieskonių mišinio (žinoma:))
2 a.š. želatinos
200 ml grietinėlės (plakamos)
2 -3 v.š. cukraus
6 v.š. ( po 1 šaukštą kiekvienai porcijai ) jogurto kremo su riešutais ir razinomis (galite dėti varškės desertinį sūrelį su razinomis arba susisukti ką nors iš varškės ar ricotos)
papuošimui  – keletą braškių ar abrikosų , šaltalankių sirupo ar medaus

Oi kiek daug prirašiau🙂, bet čia buvo mano fantazija. Deserto pagrindas – apvirti rabarbarai.
Supjaustytus rabarbarus sudedam į puodą, užpilam po stiklinę vandens ir  cukraus. Aš būtinai dedu ir prieskonių mišinio – galima jo ir nedėti – skonis bus grynas ir lygus.
Užpilam šaukštu vandens želatiną – aš nenorėjau, kad pilnai užstingtų, todėl dėjau tik 2 šaukštelius, bet jeigu sugalvosite, kad jūsų deserto pagrindas būtų kaip želė, užsimerkite šaukštą su kaupu želatinos.
Kai rabarbarai paverda keletą minučių, nuimam nuo ugnies ir sudedam želatiną. Išmaišom, supilstom į desertines stiklines ir paliekam atvėsti (arba sustingti ). Tai galima pasidaryti iš vakaro.
Kokie bus kiti jūsų deserto sluoksniai, priklausys nuo jūsų fantazijos ir šaldytuvo turinio🙂.
Rabarbarų pagrindas – lengvas, pavasariškai gaivus, su rūgštele. Man atrodė tinkama dėti  po šaukštą jogurto kremo, sutrinto su graikiniais riešutais ir razinomis, plaktos grietinėlės su cukrumi, po puselę abrikoso ir po šaukštą šaltalankių sulčių , užkaitintų su cukrumi. Tiktų ir zefyras, ir saldus varškės sūrelis, ir morengai, ir trintos braškės ar medus.

Desertas gaivus, kaip vėjas karštą dieną🙂

Tačiau už lango – geliantis šaltis. Norėtųsi ko nors šilto🙂 , bet lengvo. Pati neragavau, bet tai pats didžiausias komplimentas – tiesiog neliko🙂. Kompanija įvertino puikiai. Tokį patį pyragiuką kepiau ir su braškėmis, kai nusipirkau visiškai nevalgomų🙂

Pyragiukas su rabarbarais arba braškėmis

Tešlai (nurodau produktus 2 pyragams , nes labai patogu turėti paruoštos tešlos šaldytuve)
3 stiklinės miltų
½ stiklinės cukraus
200 g sviesto
2 kiaušiniai
1 v.š. grietinės
2 v.š. vandens
1 v.š. citrinų sulčių

Įdarui :
2 puodeliai pjaustytų rabarbarų arba braškių
1 kiaušinis
100 ml grietinėlės arba pieno
100 g baltojo šokolado
½ puodelio cukraus, jei įdaras iš rabarbarų (braškėm nedėjau – užteko saldumo iš užpilo)

Pasiruošiam tešlą.
Į virtuvinį kombainą sudedam miltus, sviestą ir cukrų. Po to – kiaušinius, grietinę, citrinų sultis. Jei matom, kad tešla per sausa – įpilam truputį vandens.
Rankomis suformuojam 2 rutulius ir maišeliuose padedam į šaldytuvą (bent pusvalandžiui).
Iškočiojam apskritimą tokio dydžio, kad uždengtų plokščios formos kraštelius.
Apvyniojam folija ir kepam orkaitėje 15 minučių 170 laipsnių karščio orkaitėje.
Supjaustytus rabarbarus užpilam cukrumi ir išmaišom.
Sudedam ant apkepto pado – susidariusio cukrinio skysčio geriau nepilti.
Pakaitinam pieną ar grietinėlę tol, kol ištirps gabalėliais sulaužytas baltasis šokoladas.
Išplakam dubenėlyje kiaušinį. Plakant pilam kiek pravėsusį šokoladą.
Padažą supilam ant rabarbarų ir kepam apie 30 minučių,  orkaitėje esant 160 laipsnių.

Pyragas buvo suvalgytas dar karštas – nepadėjo jokie raginimai luktelėti🙂
Kompanija įvertino kaip patį skaniausią🙂 ir žadėjo siųsti žmonas pas mane, kad išmokyčiau tokį kepti.
Taigi, nereikės nei siųsti🙂 – skaitykite ir kepkite🙂

1 mintis apie “Tėvo dienai – rabarbarų desertai

  1. Atgalinė nuoroda: Braškinių desertų pynė « ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s