Rabarbarų metas su alyviniais prisiminimais

Su kiekvienu vėjo judesiu – alyvų kvapas. Man jis visada primena studentiškus laikus – draugė turėjo Dior kvepalus, dvelkiančius  alyvomis . Tokia prabanga – ir kvepalai, ir prancūziški, ir Dior  – griūk iš pavydo. Draugė nebeprisimena tų kvepalų, o aš  visada prisimenu draugę, kai žydi alyvos…(ir ne tik tada :))
Šiandien – Sekminės, kai žydi žemė ir dangus. Nuostabus metas. Visa žaluma dar tokia šviežia ir kvepianti. Mini dviratį ir gaudai magiškus gamtos ženklus.

Po vakarykštės Eurovizijos , užsienio reikalų ministras turėtų atsistatydinti🙂 arba keisti žemėlapius – supratau, kad dabar Gruzija bus mūsų kaimynė🙂. Matyt esame geroki šmikiai, kad ir iš estų  balsų negauname. Et, kasmet prisiekiu nebežiūrėti Eurovizijos balsavimų ceremonijos, bet šiemet vėl ugdžiau valią – nenorėjau, bet žiūrėjau🙂

Pasimerkiau gėlių ir susiruošiau kepti pyragą. Rabarbarų. Juk dabar jų metas . Ne itin gausūs vitaminais, bet turtingi mineralais, rabarbarai senovėje laikyti meilės aistras skatinančiu augalu – vyrams patariama daug neduoti jų valgyti, nes tampa išdykę🙂

Rabarbarų pyragas

apie 800 g rabarbarų (5-6 šakniastiebiai)
4 obuoliai
1 a.š. prieskonių mišinio (galima tik cinamono su kardamonu )
½ stiklinės cukraus
1 citrina
3 v.š. kukurūzų miltų ( galima būtų dėti ir kukurūzų krakmolą, bet nebandžiau)
1,5 stiklinės miltų
1,5 stiklinės avižinių dribsnių
1 stiklinė rudojo cukraus
200 g sviesto

Rabarbaras  – ar vaisius, ar daržovė?
Kas jis bebūtų, nuplaunam ir nulupam . Supjaustom 1,5 cm gabaliukais.
Obuolius nulupam, išpjaunam sėklas ir supjaustom gabaliukais, panašiais į rabarbarų.
Sudedam į dubenį ir užpilam 1 citrinos sultimis.
Užberiam prieskonius ir miltus . Gerai išmaišom.
Įjungiam orkaitę , kad įkaistų iki 180 laipsnių.
Kol įkais, pasidarom tešlą – į dubenį suberiam miltus , avižinius dribsnius ir rudąjį cukrų. „Burokine“ tarka sutarkuojam šaltą sviestą. Tada rankomis patrindami, sujungiame su sausais produktais. Turi gautis tarytum riebūs miltai su riebiais avižų dribsniais🙂
1/3 tešlos suberiam į formą (aš naudojau keramikinę ), kiek paspaudžiam, kad trupiniai susijungtų.
Sudedam rabarbarus su obuoliais.
Ant viršaus suberiam likusią tešlos dalį ir kepame apie 1 valandą, kol viršus gražiai paruduoja, o pro kraštelius bando lįsti burbuliukai.

Kinų patarlė sako – bitės nugara dryžuota, bet tigru jos nepavadinsi.
Ir su šituo pyragu taip pat. Tešla – ne tešla. Pyragas – ne pyragas. Bet nerealiai skanu🙂 . Kitose kalbose yra ir pavadinimas tikslesnis, bet lietuviškai nežinau kaip vadinti. Trupininiu gal.
Kol karštas, elegantiškai neatpjausite🙂, bet su dideliu šaukštu arba plona lopetėle, visai neblogai pavyksta. Su šaldytomis aviečių ar spanguolių sultimis – pasaka. Dar su jogurto kremu ar trintomis uogomis, ledais.
Pabandžiau kepti mažose formelėse pridėjusi  po 1 braškę – puiku.
Kitą dieną pyragas dar skanesnis🙂 (jeigu lieka). Šią savaitę jau du kartus kepiau – paruošiamas greitai, gaivus ir pavasariškas – puikiai tinka kaip apkepas vakarienei.

Skanaus !

1 mintis apie “Rabarbarų metas su alyviniais prisiminimais

  1. Atgalinė nuoroda: Braškinių desertų pynė « ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s