Uotų sezonas

Per kelias dienas išsprogo vasara.
Savaitgalį pervažiavom Lietuvą du kartus – iki Druskininkų ir atgal iki Palangos. Oi graži ta Lietuva – girdėjau minint „gėrėjimosi gamta“ dieną (gegužės 18d.)🙂 Ir kaip nesigėrėsi – kalvelėmis geltonuoja rapsų laukai, pakelėse – pienių jau baltos galvos, gundantis alyvų kvapas ir patrakusios žiedais obelys. Solidžiai varlinėja gandrai, o mūsų pievelėje nesiliauja sliekų tampymas – pasikeitė tik  kiekis – anksčiau išpešdavo kiekvienas, kiek pats sulesa, o dabar dar ir pačiutę reikia papenėti, tai kaskart pakyla pilnais snapais besiraitančių delikatesų🙂
Savaitgalį gėrėjausi Druskininkais – galybe gėlynų, parkų, skverų ir fontanų. Sniego arena,
puikiu maistu gausybėje restoranų ( ir jų suvokiamomis kainomis ), pamirkimais mineraliniame vandenyje ir džiazu.
Įsisiūbavo uotų sezonas.  Juos galima gaudyti iki birželio pirmosios, todėl reikia atsivalgyti ir dar atsargų pasiruošti .

Keptas uotas

Baltijos uotų (otų) galima nusipirkti įvairaus dydžio ir kainų. Šiuo metu nedidelių uotų ( 300-500 g) kaina – 6 Lt, o didelių – po 12 Lt, perkant iš žvejų.
Pasvėriau, kad išdarinėjus uotą ir nupjovus pelekus, išsimeta beveik pusė žuvies svorio. Tačiau neskubėkite mesti🙂. Galvas ir vidurius , jei turite darželį ar sodelį, galima pakasti po augalais – puiki trąša ( net ir pomidorams ). Iš uoto ikrų galima pasigaminti begalę delikatesų – užtepėlę, ikrų blynelius, ar tiesiog  išsikepti.

500 g uotas – karališka porcija
Nupjaunam galvą, išimam vidurius. Nupjaunam uodegą ir šoninius pelekus.
Padruskinam ir padedam į šaldytuvą iki kepimo. Uotai ypatingi tuo, kad ilgai išsilaiko švieži.
Kai ateina laikas kepti, išimam iš šaldytuvo ir gerai nuplaunam, nes uotai pasidengia gleivėmis.
Užsivirinam virdulį vandens. Nupraustą uotą įsidedam į dubenį arba pasidedam ant plačios lėkštės ir apipilam verdančiu vandeniu. Tada nulupam rauplėtą odą.
Tai tik susitarimo reikalas🙂 – arba kiek daugiau darbo prieš kepant, arba ilgesnis procesas valgant🙂. Galima nepilti verdančiu vandeniu ir nelupti odos – ji kepdama sudaro luobelę ir net nereikia volioti į miltus – tykšt į keptuvę, vieną pusę, kitą – ir valgai. Spjaudai ir valgai🙂. Arba – nupili, nulupi ir prabangiai valgai🙂.

Kai nulupam odą, pabarstom prieskoniais – kartais naudoju Santa Marija „Citriniai žuvies prieskoniai“, kartais savo ką nors sumaišau🙂. Apibarstom miltais ir kepam keptuvėje – jei uotas buvo apie 500 g, jam reikės visos keptuvės.
4-5 min kepame vieną pusę – tiek pat apvertus – kitą.

Garnyras? Iš tiesų man tai jokio nereikia – nebent kokią salotą prisikąsti, nes iš paties uoto tiek daug skonių ir pojūčių – ir stangru, ir tirpsta burnoje, ir švelnu , ir kvapnu ir tt…
Lygtai apie daržovių troškinį rašiau, kad tai – mano maistas. Nė velnio🙂. Uotas – mano maisto karalius🙂.
Ir keptas keptuvėje , ir orkaitėje (kai reikia daugiau iškepti – dedu į skardą daržovių, suprieskoniuotus uotus ir žiūriu, kad neperkeptų ), ir pakeptas ir patroškintas su trupučiu grietinės ir žolelėmis, ir…

Gera gyventi gražioje šalyje ir valgyti gardžiausią žuvį🙂

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s