Žalios salotos su dar žalesniu užtaisu

Minu dviračio pedalus ir bandau pripildyti kiekvieną ląstelę ore tvyrančiu žydinčių vyšnių aromatu. Aromaterapija.
Papučia vėjas ir pabyra žiedlapių konfeti.
Žaluma įgauna pagreitį .
Ar esate matę jūrą? O gėlių jūrą? Margalapių, įvairiažiedžių, svyrančių ir besivejančių, gležnų ir paslaptingų. Vos nenuskendau tarp norų ir galimybių🙂. Regis, jau susidėlioji kompoziciją, bet ana va – dar nematyta neregėta grožybė šypsosi – ir jos juk reikia. Ir dar kitos. Ir taip be galo. Pusdienis ištirpo ore. Mašina – lyg gėlių vežimas, bet ir jai patinka būti tokiai puošniai🙂
Jei  norite pamatyti gėlių jūrą, sekite puslapiu www.geliuseima.lt :)

Pagaliau sulaukėme ridikų. Savų. Turguje jau seniai pardavinėja. Ir visi – lietuviški🙂. Matyt pas anytą darželyje vėsiau🙂 ir dar kurmis siautėja🙂

Mano virtuvėje prasidėjo salotų, tortiljų, užtepėlių ir paplotėlių metas.
Nieko nenustebinsiu šviežiomis daržovių salotomis, bet pasidalinsiu kuo jas užtaisau.

Žalios ir dar žalesnės salotos su pačiu žaliausiu užtaisu

Salotoms – kas šviežia :
salotų lapai- ryšulėlis arba gūžė
4 maži agurkai
½ didžiulio pomidoro
1-2 ryšulėliai ridikėlių
krapų, kalendros (jau yra tikrai lietuviškos)

Pasigedote žalios sunkiosios artilerijos? Ji visa susirinko padaže🙂

Žaliasis užtaisas – jo pasidarau 250 g indelį – dedu į salotų padažą, plonai tepu ant duonos ar paplotėlių, įmaišau į varškės ar jogurto kremą, dedu į sriubas ir daržovių troškinius.

300 g ( 2 rankom apimamas ryšulėlis ) meškinių česnakų
4 v.š. lukštentų saulėgrąžų
1 ryšulėlis krapų
4 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos, pipiriukų mišinio

Pradžioje reikėtų tarti pagiriamąjį žodį meškiniam česnakui – tai pats ankstyviausias vitaminų šaltinis – net meškas pabudina iš miego🙂.

Nuplaunam meškinio česnako lapus ir stambiai supjaustom.
Taip pat pasielgiam ir su krapais.
Sudedam žalumynus į indą, suberiame saulėgrąžas, druskytės ir įpilam aliejų. Blenderio pagalba, sumalam iki emulsijos. Paragaukite – gal reikia pipirų (jauni meškiniai česnakai švelnesnio skonio, o jau paaugę – kiek aštresni).

Jei žaliojo padažo norite dėti ant žalių salotų, įsidėkite porą šaukštų užtaiso į dubenėlį, įspauskite pusės citrinos sulčių, dar įpilkite aliejaus. Užpilkite ant salotų – galite maišyti dubenyje, o galite – kiekvienas savo lėkštėje.
Man toks padažas patinka tuo, kad salotoms suteikia „kūną“ – saulėgrąžos tartum suriša visus žalius skonius.

Bet negi vienas salotas valgysit?

„Smūginis“ patiekalas prie salotų – kepti tortilijų papločiai su įdaru.

Imame 2 papločius. Apatinį paplotį patepam žaliuoju užtaisu. Pasmulkinam mocarelos, fetos, fermentinio sūrio (pvz. „Džiugas“). Jei negalite apsieiti be mėsytės – pabarstykit jos.  Uždėkite antrą paplotį ir kiek spustelėję, perkelkite į keptuvę. Apkepti reikia abi puses.  Sūris lydosi ir sulipina paplotėlius. Įdarui galima panaudoti ir pievagrybius ir krabų lazdeles – svarbu, kad sūris būtų kelių rūšių – jis nevienodai lydosi , todėl kiekvienas kąsnis vis kitoks🙂.
Traški tortiljos plutelė nuostabiai dera su minkštučiais sūriais ir žaliu padažu.
O jei dar alaus… GAP‘e (Gero alaus parduotuvėse) gegužė – kvietinio alaus mėnuo – visokios akcijos-atrakcijos🙂

Bėgu į kermošių🙂 sezono atidarymo proga

1 mintis apie “Žalios salotos su dar žalesniu užtaisu

  1. Atgalinė nuoroda: Rokforo panna cotta , voverė ir meškinis česnakas | ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s