Rūgštynių sriuba su kimštu kiaušiniu

Kai toks oras už lango, atrodo, kad dygsta sparnai – lėktum skristum pievomis ir laukais, pamiškėmis ir paežerėmis, pajūriais ir pamariais🙂
Palangoje – pats darbų įkarštis – kaukši, poška, burzgia, zvimbia… Visi ruošiasi sezono atidarymui – kaip visada per vėlai, kaip visada paskutinę dieną. Ir kaltas – vėlyvas pavasaris🙂
Pro nuostabiai švarų langą matau, kaip varnėnas tempia iš mano pievutės sliekus – per keletą minučių jau aštuntą slieką raito… Tikras besotis🙂
Turgelyje gerosios tetos jau siūlo vietinių šviežutėlių žalumynų – špinatų,gražgarsčių , svogūnėlių, meškinių česnakų, rūgštynių.
Sužaliavo visos  lėkštės ir puodai nuo pavasarinių skanumynų, o kur dar plaušė pilna garšvų priaugusi – valgyk ir būk sveikas🙂

Nebėra kada nei rašyti, nei skaityti, todėl – greituoju būdu🙂 – šviežių rūgštynių sriuba su kimštu kiaušiniu. Apie rūgštynių teikiamą naudą, jei dar nežinote o norite žinoti – internete.

Šviežių rūgštynių sriuba su kimštu kiaušiniu

1 l sultinio (viriau iš kalakutų kakliukų tokį gerokai stiprų)
1 l vandens – jei neturite sultinio, pavirkite svogūno galvą, 2 cm imbiero, saliero
3-4 nedidelės bulvės
½ didelės morkos
150 g rūgštynių
3 kiaušinių (skaičiuokite pagal valgytojus – kiek žmonių ir kiek puselių reikės)
100 g vytinto kumpio
1 v.š. majonezo
druskos, pipirų

Išsiverdame sultinį – vištienos sparnelių , kalakutų kakliukų, ar jautienos . Visiškai neįprastai sau rašau, nes paprastai sriubas verdu be mėsiško sultinio. Jei ir jūs nuspręsite virti be mėsos, tiesiog pavirkite svogūno galvą, truputį imbiero ar čili pipiro, saliero, petražolių, krapų – gal jau ir meškinių česnakų nusipirkote. Dėkite druskos, pipirų ar jūsų mėgiamų prieskonių. Virkite bent pusvalandį (tikras sultinys verdamas geroookai ilgiau :)).

Į išvirtą sultinį dedama susmulkintas bulves ir morką. Verdame, kol suminkštės.
Per tą laiką kietai išverdam kiaušinius ir nuplaunam bei pasmulkinam rūgštynes.
Kai bulvės ir morkos jau išvirę, sudedam rūgštynes ir išjungiam virimą. Uždengiame dangčiu ir leidžiam sriubai prinokti, kol paruošime kiaušinius.

Kietai virtus kiaušinius perpjaunam per pusę, išimam trynius . Juos sumaišom su smulkiai pjaustytu kumpiu , majonezu, pipiriukais . Galim dėti petražolių ar krapų. Paruoštą masę sudedam į kiaušinių baltymų puseles.

Pilam į lėkštes sriubą ir įdedam po puselę (gal kam ir po kelias) kimšto kiaušinio.

Įprastai kiaušinį į rūgštynių sriubą įleisdavau žalią – išskirtos rūgšties dėka, kiaušinis sustingsta siūlais, bet su kimštu kiaušiniu man patiko labiau.  Pasemi sriubos, atsignybi kiaušinio – skonių puokštė. Tokia senoviška sriubytė – ta proga net močiutės sidabrinius šaukštus išsitraukiau🙂
Vakar vienas ponas pasakojo, kad jam alergija rūgštynėms nuo vaikystės – nežinau kiek tai ne „bajeris“ (dauguma vaikų nemėgsta rūgštynių sriubos), bet su ta plaukiojančia kiaušinio akim, vaizdas gerokai linksmesnis, nei besidraikantys baltymo siūlai sriuboje🙂
Pavasariškai gaivu🙂

2 mintys apie “Rūgštynių sriuba su kimštu kiaušiniu

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s