“Suadytas” žuvies ir daržovių apkepas

Išsivaliau langus ir pasaulis nušvito naujom spalvom🙂
Įkvėpta „Darom“ akcijos, paskelbiau karą dulkėms ir kitokiems nešvarumams namuose, todėl dabar  – viskas blizga, o langų tai net nesimato – tarytum sėdėčiau lauke su sau įprastais baldais, bet vietoj kilimo – žolytė, vietoj muzikos – paukščių čiulbesys🙂
Džiaugiausi ir anądien, kai nuo ankstyvo ryto subruzdo visi pamiškėmis ir pievomis – vieni pjovė, kiti sodino, treti šakas vilko ir šiukšles rinko. Šiandien per radiją girdėjau, kaip žmogus skundėsi, kad tik vieną pirštinę talkai gavo … Turbūt iš tiesų nelengva suprasti, kad dėl savęs pačių ta akcija , o ne dėl ko nors kito, kad mes turime duoti – savo jėgų, laiko ir noro gyventi gražesnėje aplinkoje (gal dar ir po vieną pirštinę :)).
Besitvarkant, teisingos mintys ateina į galvą🙂 , o išblizgintoje virtuvėje labai smagu ką nors ruošti🙂.
Turiu gabaliuką žuvies, dar šio to – tegul bus žuvies ir daržovių apkepas .

Žuvies ir daržovių apkepas (4-5 asm.)

300 g žuvies filė (aš turėjau vilkžuvės – tinka ir kitokia balta be ašakų žuvis)
1 morka
1 svogūno galva
3-4 bulvės ( telpančios į moterišką delną :))
300 g moliūgo „filė“
1 didesnė arba 2 mažytės cukinijos
½ raudonosios paprikos
4-5 laimo lapų (jei turite)
druskos, citrininių pipirų, panč masalos prieskonių

Padažui:
4 v.š. grietinės
1 v.š. kukurūzų krakmolo
200 ml vandens, prieskonių, druskos

Pabarstymui – 30 g tarkuoto sūrio

Į keramikinės (gali būti stiklinė ar dar kitokia) formos dugną sudedam Laimo lapus ir pusžiedžiais  supjaustytą svogūną. Apšlakstom aliejumi  ir pabarstom prieskoniais “panč masala”.
Dedame sluoksnį morkų (man labai patinka jas supjaustyti specialiu drožtuku ilgais liežuviais ).
Plonais griežinėliais supjaustome bulves , paskleidžiame formoje, apibarstome druska.
Ant bulvių – raudonas sluoksnis paprikų.
Žuvies filė supjaustom gabaliukais – taip patogiau bus įsidėti gabaliuką apkepo – sudedam į formą, apibarstom druska ir citriniais pipirais (dar labai tiktų krapai).
Toliau dedam sluoksnį moliūgų ir cukinijų. Apkepo viršų panorau pagražinti išpintomis cukinijų juostelėmis (čia su tuo pačiu daržovių drožtuku pasidarbavau), o likusią cukiniją supjaustom nedideliais gabaliukais. Padruskinam.
Viršutinį apkepo sluoksnį „suadom“ iš cukinijų juostelių.
Pasidarom padažą – šaltame vandenyje išmaišom krakmolą, įdedam grietinės, žiupsnelį cukraus, druskos ir juodųjų pipirų. Padažą užpilam ant apkepo.
Kepimo formą uždengiame folija ir kepame 1 valandą 180 laipsnių orkaitėje. Nuimame foliją ir dar pakepame 10-15 min (pagaliuku smeikite į apkepą – pajusite ar bulvės minkštos).
Prieš baigiant kepti, apibarstome smulkiai tarkuotu sūriu (geriausiai – „Džiugu“).

Karštą gražiai atpjauti ir įdėti į lėkštę ne taip jau paprasta🙂, bet kitą dieną , atvėsęs apkepas pjaustosi labai gražiai🙂.
Kvepia visi namai – įvairios daržovės, žuvis ir prieskoniai. Alpstu nuo laimo lapų kvapo ir skonio,pasklidusio padaže. Kvapnus ir lengvas patiekalas. Daržovių sluoksniai gali būti įvairūs – tokie, kokius labiausiai mėgstate ar turite nusipirkę. Tiktų ir špinatai,ir kalendra,ir pomidorai – kurkite savo spalvas ir skonius.

O mano virtuvėje – vėl kūrybinė netvarka – užkliuvo varčios ir vėl nuo pradžios…

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s