Grietinietis

Dangaus žydrynė išsiliejo šlaituose prie Vilniaus. Kai pamatau tuos mėlius Pavilnio kalneliuose, į mano širdį ateina pavasaris. Trūksta man to mėlio pajūryje – turiu tik kelis žibučių kelmelius po krūmu, vyro parvežtus iš gūdžių miškų, kad nustočiau dejavusi dėl šiuose kraštuose nepaplitusių žibučių…
Ir nieko čia nepadarysi –  kaskart turiu aptikti sau įprastus sezonų atributus – kitaip ir nesuprasi, kad gyveni. Nors ir ne žemaitė, bet užsispyrusi –vis  nepailstu ieškoti žibučių. Kadaise esu užtikusi miškelyje prie Kretingos (dabar jų ten neliko), su vaikais esame išbraidžioję ne vieną pamiškę – be rezultatų. Žinau, kad Latvijos pasienyje auga.
Nusipirkau turgelyje žibučių saują – smagu, bet vis tiek norisi miške į jas akis paganyti🙂

Po pasivažinėjimo į Vilnių, šaldytuve aptikau  užsilikusios grietinės – net neatsimenu kodėl tiek daug jos pirkau – dažnai idėjos pabėga jau išėjus iš parduotuvės🙂.
Patikrinau savo receptų klodus ir nutariau kepti grietinietį (reiktų rašyti grietinėtis, bet programa vis tiek taiso kaip netinkamą žodį, todėl pasilieku prie įprasto ausiai :)).

Pyragas – grietinietis

Pagrindui:
150 g sviesto
60 g cukraus pudros
2 kiaušinių baltymai
220 g miltų
Jei mėgstate – vanilė

Viršutiniam sluoksniui:
350 g grietinės
3 kiaušinių tryniai
75 g cukraus
2 v.š su kaupu kukurūzų krakmolo (bulvių krakmolo reikėtų perpus mažiau)
Vanilė

Tegul du sluoksniai neatgraso jūsų nuo ryžto išsikepti tokį pyragiuką – tikrai viskas labai greitai ir paprastai vyksta.
Pradžioje pasiruošiam padą – į minkštą sviestą suberiam cukraus pudrą ir su mikseriu išplakam iki purios masės. Įmušam 2 baltymus (dėjau 3 , nes reikės 3 trynių, o plano kur panaudoti 1 baltymą neturėjau :)), išplakam. Sudedam miltus. Išplakam. Vietoj vanilės (ankšties neturėjau :)) įbėriau kupiną šaukštelį prieskonių mišinio (jau minėjau, kad naudoju jį visur :)).
Tešla gaunasi puri – nei kieta nei skysta.
Į atsegamą kepimo formelę  įklojam dugno formos ir dydžio kepimo popieriaus ir sukrečiam tešlą. Paskirstom ir išlyginam iki pat kraštų.
Kol orkaitė įkais iki 170 laipsnių (kepti geriau cirkuliuojančio oro funkcija), pasiruošiam antrą sluoksnį.
Mikseriu išplakam grietinę, trynius, cukrų ir krakmolą. Jei mėgstate vanilę – dėkite. Aš nedėjau – užteks kvapų iš pado🙂
Grietinės plakinį supilam ant pado ir kepam apie valandą.

Įdomu kas gautųsi, tuos sluoksnius sumaišius į vieną? Kai vėl liks grietinės, bandysiu🙂

Man grietinietis labai patiko – purus sausas pagrindas ir greitinės kvapo lengvas kremas. Skanu užsipylus trintų braškių ar mėlynių ( vyras tik taip valgė, nes jam padas pasirodė sausas). O man labai skanus🙂 – su prieskoniukais – nenuslysta gomuriu, o truputį jį pakaso, po to patepdamas lengvu kremu. Man labai patiko – ir varijuoti visaip galima – ant pado dėti uogų sluoksnį, į grietinę berti kapotų riešutų ar džiovintų vaisių.
Įjunkite fantaziją ir patikrinkite, ar neužsiliko  grietinės🙂

8 mintys apie “Grietinietis

  1. Labai skanios nuotraukos, kai tik liks grietines, butinai pabandysiu- cia kaip kita variacija megstamo varskes apkepo:) Dekui uz ideja

  2. Kepiau, bet man nepavyko 2 sluoksniai- viska dariau pagal recepta, bet mano torto formai netiko antras sluoksnis- jis per skystas ir pradejo varveti per siules. Gelbedama grietines sluoksni ir orkaite (labai nesinorejo jos vel sveisti), viska supyliau i sandaru inda ir teko sluoksnius sumaisyti, nes kitaip nesigavo. Taigi gavosi toks purus, dregnas biskivitinis pyragelis. Kita karta zinosiu, kad man siam reikalui reikia sandaraus indo:))

    • Na tos formos🙂 – aš tokioje tortinėje kartą želė norėjau sustanginti. Labai ilgai valiau šaldytuvą nuo lipnių juodųjų serbentų… Gal dugną ne ta puse dedate – man irgi jį norisi dėti kitaip, tačiau vis prisimenu tą želė ir pagalvoju – ar nereikia apversti dugno🙂 Tačiau puiki žinia – yra naujas receptas🙂 O krakmolą kukurūzų dėjote? Jei taip , tai neturiu vaistų :)- kreikia pabandyti įkloti kepimo popierių, bet ne tik ant dugno, bet ir ant kraštų.
      Ačiū, kad skaitot, kad bandot ir kad išrandate🙂

      • Gera mintis del dugno, butinai pasitikrinsiu kita karta! Krakmolas buvo bulviu- gal ir del to skysta mase gavosi. Dar bandysiu su kitu krakmolu ir patikrintu tortines dugnu, dekui uz patarimus!

      • Malonu, jei galiu patarti🙂 Bulvių krakmolas sėda ant dugno, o klijuoja tik kaitinamas – gal dėl to grietinės sluoksnis išskydo. Man pačiai kukurūzų krakmolas – tikras atradimas. Ir dar jo spalva graži🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s