Gydytojas burokas ir korėjietiški kopūstai

Kviečiu šį įrašą skaityti naująjame Ma’da’mų puslapyje – spustelkite Čia

Šiandien per radiją išgirdau, kad ne britai daugiausiai kalba apie orą, o norvegai.
Ir ne tik todėl, kad tai pati saugiausia forma pokalbiui palaikyti, bet ir todėl, kad ten oras keičiasi taip dažnai, kad ryte pakalbėjęs, per pietus jau vėl iš naujo gali vystyti tą pačią temą🙂
Gal Lietuvoje jau ir atėjo pavasaris, bet iki pajūrio jis tikrai neatėjo. Tulpės bando kyštelėti savo žiedus, bet vėl juos suslepia – ir kaip neslėpsi, kai taip žvarbu.
Nudžiugau vakar netikėtais svečiais ir tulpėmis. Dar – parduotuviniu maskarponės tortu🙂 ir, nors tortą ir sūrį tikriausiai sieja tik pavadinimas, bet skanus bjaurybė🙂

Tačiau ne apie tortą šiandien , o apie tai, kaip per vieną parą išsigydyti anginą🙂
Keletą mėnesių niekaip negalėjau nugalėti anginos – atrodo tik išsižioju lauke  ir vėl skauda gerklę. Vyras pakišo atspausdinęs straipsnį – kaip per vieną parą su tuo skausmu susidoroti.

Išbandžiau. Padeda. Tikrai – per vieną parą. Šlovė burokui!

Gydymosi instrukcija:
Gydomąjį eliksyrą ruošiau iš burokų sulčių (200 ml) ir 2 valgomųjų šaukštų  6% obuolių acto. Palaikiau uždengusi pusdienį ir gargaliavau gerklę per parą 5 kartus. Na, tikrai ne pats smagiausias užsiėmimas – iš burnos virsta raudoni burbulai , dantys raudoni (jau nekalbu apie vaizdą išspjovus :)), bet rezultatas – nugalėta angina.
Šiandien girdėjau, kaip gerokai pagyvenusi ponia jaunuoliui su sloguojančiu vaiku ant rankų aiškino, kad slogai pagydyti reikia išspausti burokų sulčių, įmaišyti medaus ir lašinti vaikui į nosį. To tikrai neišbandžiau, bet labai jau užtikrintai ta ponia pasakojo. Pabandykit.

Aš kaip tikra ekonomistė iš burokų išspaudų išviriau sriubą (vyrui pritrūko žodžių ją apibūdinti – nelaimėliui visus mano ieškojimus tenka išbandyti🙂 ). Sriuba kiek neįprasto vaizdelio🙂. Verdant įmečiau svogūno galvą, saują džiovintų grybų, druskos, pipirų, truputį rūgštelės – puikumėlis!
Kadangi sulčių išspaudžiau daugiau, paruošiau korėjietiškus kopūstus:

2 kopūstai (apie 1 kg kiekvienas)
1,5 stiklinės cukraus
4 v.š. druskos
½ stiklinės aliejaus
1 stiklinė acto
1 stiklinė burokėlių sulčių

Kopūstus supjaustom kvadratėliais (pirkdami žiūrėkite, kad kopūstas nebūtų labai gyslotas).
Sudedam į puodą.
Marinatą užvirinam  supylę actą,aliejų, cukrų ir druską. Užpilam ant kopūstų pradžioje marinatą, po to – burokėlių sultis. Paslegiam ir paliekam keliom parom.
Po kelių parų kopūstų kvadratėliai atrodo lyg rožių lapeliai.
O jau skonis…traškūs, gaiviai aštrūs – negali sustoti valgęs🙂

Burokų tema prisiminiau vienas salotas, kurių buvau gerokai atsivalgiusi, kai bandžiau rasti geležies kraujyje. Šiuo receptu pasidalino kolegė – sakė, kad taip dukrai anemiją gydė.

Burokėlių ir džiovintų slyvų salotos

600 g virtų burokėlių
didelė sauja džiovintų slyvų
3-4 skiltelės česnako
druskos, pipirų, aliejaus

Virtus burokėlius (man labiau patinka pailgi ) nulupame ir supjaustome šiaudeliais.
Slyvas pasmulkiname (jei labai džiovintos – pamerkiam 5 min)
Česnaką supjaustome labai smulkiai.
Dubenyje viską sumaišome, pabarstom druskele, pipiriukais ir užpilam aliejaus.
Dar kartais įpjaustau obuolį – gaivumui. Labai paprasta, bet netikėtai skanu – saldžios slyvos permuša salsvą buroko skonį, o česnakas suteikia charakterį.
Puikus patiekalas vakarienei. O juk dar ir sveika🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s