Paskenduolės tešlos sausainiai

Lyg kas būtų pakeitęs nespalvotą objektyvą spalvotu🙂 – po vakarykščio šalto ir pilko rūko, regis pasijunti lyg būtum kitoje planetoje.
Šiandien atvelykis ir stačiatikių Velykos. Jau tų švenčių – tik spėk tortus kepti🙂

Pamenu (seniai, labai seniai ) vienas Velykas prikalbinau uošvius važiuoti švęsti į Vilnių. Baisiausiai juokėmės, kai anyta lyg užkerėta Eglė žalčių karalienė  savaitę kepė sausainius ir pyragus. Net „paskenduolę“ kepė (tokia boba iš vandenyje kildinamos tešlos), kuri net ir skani nebuvo. Prisikrovėm pilną mašiną visokiausių kepinių bei lauktuvių giminėms ir išdardėjom lyg į kermošių . Anyta  buvo visiškai be jėgų, nes dieną naktį kepė.
Ta paskenduolės tešla mudviem liko lyg sutartas juokas, kai norim pasakyti, kad visko buvo gerokai per daug…
Bet ratas apsisuko🙂

Šiemet aš išbandžiau skandinti tešlą ir iš jos kepti sausainius🙂

Paskenduolės tešlos sausainiai (arba išplaukusios, bet lietuviui juk artimiau „paskenduolė“):)

Tešlai reikės:
150 g sviesto
1 kiaušinis + 1 trynys
75 ml pieno
20 g šviežių mielių
2 šaukštai cukraus
300 g miltų
žiupsnelis druskos

Sausainių pabarstymui :
½ vanilės ankšties
50 g cukraus

Darome mielinę tešlą.
Dubenyje sutrinam mieles su cukrumi ir užpilame šiltu pienu. Uždengiame plėvele ir pastatome šiltai. Po pusvalandžio viskas pradeda pūškuoti🙂
Į dubenį su atsigavusiomis mielėmis, sudedam miltus, kiaušinį, trynį ir išlydytą bet nekarštą sviestą. Išminkom tešlą. Kuo daugiau kepu, tuo labiau įsitikinu – kiekvienas papildomas judesys minkant tešlą, kepiniui suteikia daugiau kokybės:).
Gaunasi labai smagi tešla – vienas malonumas minkyti.
Į didelį puodą arba kibirą (apie 10 -12 litrų talpos) 2/3 pripilam šalto vandens.
Tešlą įdedam į sandarų maišelį (aš turėjau tokį mandrą su užtrauktuku). Tešlą maišelyje dedam į puodą su vandeniu – ji nuskęsta ir guli ant dugno.
Pamirštam 1-2 val. Puiki užduotis vaikams – stebėti kada tešla išplauks į paviršių🙂.
Maniškė išplaukė po 1,5 valandos – apsidžiaugiau kaip vaikas – nelabai tikėjau šio proceso sėkme🙂.
Išimam tešlą iš maišelio ir , padalinę į kelias dalis, iškočiojam lakštus sausainiams apie 0,5 cm storio.
Išspaudžiam norimas formas, dedam ant kepimo popieriumi  padengtos skardos ir kepam 15-20 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Dar  karštus sausainius sudedam į indą, kurį bus galima uždengti ( didesnę dėžutę) ir apibarstom maltu cukrumi su vanilės minkštimu. Gausiai apibarstom. Dėžutę uždengiam dangteliu, kad įsigertų cukrus su vanile.

Kaskart, atidarius dėžutę, apgaubia romantiška ir jaukiai salsva vanilė.
Man visiškai keista tai, kad savaitę būdami neuždengti vazoje  , sausainiai trapūs ir švieži – turint galvoje, kad tai mielinė tešla – ypač įdomu🙂

Patyriau atradėjos azartą ir bandytojos pasitenkinimą.
Tai tikrai neužima daugiau laiko nei įprasta mielinė tešla (nagi, jau įprasta :)). Pasiruošiau sausainius gerokai prieš Velykas – į daugelį namų iškeliavo tie drugeliai, gėlytės ir paukščiukai. Va jums ir „paskenduolė“🙂

Kitoms Velykoms iš tokios tešlos kepsiu pyragą🙂 – priminkit jei ką…

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s