Atvelykiui – šokoladinis tortas su graikiniais riešutais

Šiandien užvaldė revoliucingos nuotaikos🙂
Kelčiau revoliuciją prieš spaudą, prieš tą amžiną negatyvą, prieš susidirbusias partijas , prieš vyrų silpnumą žaliaakėms ar seksekspertėms, prieš pasipūtėliškumą ir begalinį „vis negana“.
Kokiam laikraštyje parašyta teisybė? Galų gale, kam ji įdomi – juk  kas skaitys apie bundančią gamtą –  įdomiau kas kur ką papjovė (ir ne vien tik žodžiais). Vyksta lenktynės – kas pirmas ištrauks tai, kas labiausiai smirda. Br…

Paskambino draugė ir klausia – gal atvežti  (iš Vilniaus :)) smulkiažiedžių našlaičių … Jeigu taip visi galvotumėm apie vieni kitus – kaip būtų gražu šioje žemėje, o gyvenantiems Vilniuje, primenu vieną grožio šaltinį – www.geliuseima.lt

Įsižiūrėkite į žydinčių našlaičių veidukus – tai tikras gamtos stebuklas. Jie tokie įvairūs – vieni nustebę, kiti – rimti, o treti – aksomiškai koketiški🙂

Sekmadienį – Atvelykis arba  Velykėlės. Seniau būdavo dažomi visi per tą savaitę sudėti kiaušiniai, bet juos daužo tik vaikai. Kadangi apie Velykoms keptą tortą parašyti nespėjau, gal ką sugundysiu tokį išsikepti Atvelykiui.

Šokoladinis tortas su graikiniais riešutais

7 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. medaus
2 v.š. karšto vandens
2,5 stiklinės miltų
3 v.š. kakavos
1,5 stiklinės graikinių riešutų

Kremui :
1 indelis virto kondensuoto pieno (rududu)
100 ml trintų spanguolių su cukrumi
2 v.š. romo (dar būtų visai neblogais įsukti 100 g sviesto – aš to nedariau, bet kitą kartą būtinai bandysiu)

Glajui :
100 g juodojo šokolado
1 v.š. sviesto

Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų . Trynius suplakam su cukrumi iki balsvos masės. Išplakam baltymus.
Medų ištirpinam karštame vandenyje.
Į trynių plakinį beriam miltus su kepimo milteliais. Sudedam kakavą. Supilam medų.
Įmaišom į tešlą baltymus.
Suberiam 1 stiklinę ne itin smulkiai kapotų ir pakepintų graikinių riešutų.
Tešla gaunasi kaip tiršta grietinė.
Kepam 3 blynus, prieš tai formelę iškloję kepimo popieriumi ir ją patepę aliejumi po 15 minučių 180 laipsnių karščio orkaitėje.
Kol kepa blynai, likusius riešutus sukapojam kuo smulkiau (man padėjo visa šeima – visi norėjo prisidėti prie Velykinio torto :)).
Pasigaminam kremą. Į virtą kondensuotą pieną supilam trintas spanguoles ir romą.  Kitą kartą į kremą įsukčiau ir sviesto arba plaktos grietinėlės – manau labai tiktų, nes tešla be jokio riebalo – minkšta ir puri.
Pertepam atšalusius blynus – kitą kartą būtinai juos perpjaučiau dar per pusę, kad kremas geriau įsigertų. Išvarvėjusiu per kraštus kremu aptepam torto šonus ir, mentelės pagalba prilipdom smulkiai kapotus riešutus (mano dukrytė pati geriausia tepėja :)).
Vandens vonelėje, kaitinant ištirpinam šokoladą su šaukštu sviesto (aš dar pyliau 50 ml grietinėlės, nes atrodė, kad masė per tiršta).
Užpilam atvėsusį šokoladą ant torto ir plačiu peiliu išlyginam – galima padaryti, kad truputį nuvarvėtų – taip atrodo linksmiau🙂. Velykoms papuošiau kiaušinukais (net iš Londono juos parsivežiau :)), o kitoms progoms galima puošti graikinių riešutų puselėmis.
Tortą geriausia palikti per naktį, kad sugertų kremą ir taptų tikru tortu🙂

Labai ilgai svarsčiau , kokį tortą kepti šioms šventėms – juk ir taip daug visko prisivalgai – norėjosi, kad būtų neriebu , lengva, bet rimta🙂
Torto tešla  puri ir lengva, trakšteli riešutas, kremas kvepia spanguolėmis ir romu . Paskutinė nata – šokoladinis viršus.  Bet norėtųsi, kad būtų šlapesnis, todėl rekomenduoju iš tų 3 blynų padaryti 6 – kremo tikrai pakaks.

Jei jau kepsite, tai su šventėmis !!!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s