Kiaušinių dažymo ypatumai

Prūde pagaliau nurimo aistros – po triukšmo ir mušimo sparnais, įsivyravo ramybė – visos antys porom🙂 . Baigėsi pašėlę gaigalų antskrydžiai – dabar kiekvienas ramiai sau krypuoja paskui savo išrinktąją antelę. Pavasaris…

Du savaitgalius pramojavusi rakete, pasijutau kaip laumžirgis iš pasakėčios – gerai kad ne žiema į akis žiūri🙂, o tik Velykos.  Prisisvečiavau, prisivaišinau (net bebrienos dešrelių valgiau), parsivežiau  ne vieną receptą ir idėją.

Idėją apie tokį kiaušinių dažymo būdą pametėjo draugė, kuri nepamiršta man atsiųsti naujienų iš rusiškų tinklalapių.

Kepti dažyti kiaušiniai

Kiekis nurodytas lygiai 8 kiaušiniams🙂

8 kiaušinių lukštai
3 kiaušiniai (jau 3 ir yra – dar 5 trūksta :))
100 g sviesto
100 g cukraus
100 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. kiaušininio likerio (aš pyliau romą)
2 v.š pieno
1 v.š. druskos

Glajui: 150 g cukraus pudros
150 g morengų
2 v.š. vandens

Piešimui : 50 g juodojo šokolado

Procesas labai įdomus , bet nemeluosiu, kad pasidaro viens-du. Tačiau verta pabandyti – tikras darbščiųjų rankų būrelis – vaikai mielai prisijungs ir pajungs savo fantaziją „dažant“ kiaušinius.

Kiaušinių lukštus surinkau per dieną – kepiau džiūvėsėlius , dariau paskenduolę tešlą, o ir šiam receptui reikia 3 kiaušinių.
Gerai nuplaunam kiaušinius. Staigiu peilio judesiu nudaužiam smailąjį kiaušinio galą (na, vienam nepavyko nudaužti – bet tik vienam :)). Arba galima peilio galu įdaužus lukštą po truputį pralupti. Čia kaip jau kam patogiau – tokie kiaušinių daužymo ypatumai🙂

Išpilam kiaušinių turinį, išplaunam lukšto vidų ir sumerkiam į vandenį su druska (1 litrui vandens – 1 v.š. druskos). Žiūrėkite, kad vanduo pribėgtų į lukšto vidų. Tegul lukštai mirksta, kol surinksite visus 8 vienetus.
Dar kartą perplaunam vandeniu ir sudedam taip, kad išvarvėtų iš lukštų vanduo – aš tam reikalui kiaušinių lizdelius išklojau popieriniu rankšluosčiu ir sudėjau kiaušinių lukštus skyle žemyn.
Darom tešlą. Minkštą sviestą išsukam su cukrumi, po to sudedam kiaušinius. Išplakam iki purios baltos masės.
Į miltus įberiam kepimo miltelius. Miltus suberiam į plakinį, įpilam šlakelį pieno.

Dalį tešlos galima padaryti su kakava – tada kiaušiniai bus tamsiai rudi.
Apsispręskite kaip puošite – aš nutariau aptepti glajumi, todėl kepiau be kakavos.

Reikia sustatyti kiaušinius, kad neišbėgtų tešla. Tam reikalui paimame arba keramikines formeles arba skardelę keksiukams. Iš folijos padarom žiedelius – stovelius.
Į lukšto vidų įpilam po kelis lašus aliejaus.
Tešlą supilam į maišelį, nukerpam jo galiuką ir išspaudžiam tešlą į lukšto vidų.
Sustatom pripildytus lukštus ir kepam orkaitėje apie ½ valandos.
Paliekam atvėsti.
Buku daiktu padaužom lukštą ir atsargiai nulupam.
Pasidarom glajų. Sumalam morengus, suberiam cukraus pudrą, užpilam kelis šaukštus vandens.
Pamaunam kiaušinį ant medinio iešmelio ir pasukiojam glajuje, kad visas paviršius pasidengtų. Galima išsitirpinti šokolado ir kiaušinius įmerkti į jį – turėsite šokoladinius kiaušinius. Iešmelius susmeigiam į kepaliuką duonos, kad apdžiūtų. Neperdžiovinkite jei planuojate įvolioti į sezamo sėklas, kokoso drožles ar kapotus riešutus – turi būti dar lipnūs.

Aš kelis įvoliojau į kokoso drožles.
Kelis – per pusę į sezamo sėklas ir kapotus riešutus.
Likusius palikau tik su glajumi.
Ant garų vonelės ištirpinau 50 g juodojo šokolado. Supyliau į maišelį, nukirpau jo galiuką(mažą skylutytę) ir užsiėmiau piešimu🙂

Žaidimo daug, bet malonu žaisti, kai kiaušinis nedūžta🙂

Man kiaušinių dažymas lyg kokie burtai ar užkalbėjimai – visa šeima susirenka prie žolelėmis, kojinėmis, siūlais ir lukštais nukrauto stalo. Kiekvieno rankose – tos pačios priemonės, o rezultatai – oi, kaip skiriasi.  Seniau – močiutė buvo dažymų vadas. Dabar – aš🙂

4 mintys apie “Kiaušinių dažymo ypatumai

  1. Idėja super! Labai ačiū. Klausimas ne į temą,bet gal atsakysit,kur Palangoj gaut morengų, o gal juos galima kazkuo pakeist? Ačiū.Su ateinančiom šventėm!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s