Vieno kaklo pietūs

Kelintą dieną stebiu kaip dvi šarkos taršo šeivamedį, kad išsilaužtas šakeles panaudotų sukant lizdą. Ir netinka joms nukritusios šakelės – turi būtinai išpešti šviežią. Purto, laužia ir skraidina į eglę pas kaimynus. Kasmet stebiu tą šarkų lizdo sukimo procesą. Stebiu ir neatsistebiu kaip gamta suformuoja supratimą ir įgūdžius, kuriant paukštišką gyvenimą.

Kartais galvoju – kur tas žmonių žinojimas dingsta🙂

Šiandien pietus ruošiau iš vieno kaklo🙂
Kažkodėl , pagalvojus apie kaklą, iškarto lenda tautosaka, kad vyras – galva, moteris – kaklas; ko kaklas panorės, tą galva ir darys.
Norėtųsi tikėti, kad visaip sukioti turbūt galima tik kepurę, o ne protingą galvą🙂

Vieno kalakuto kaklo pietūs

2 asmenims (+ sriuba 2 dienom :))

1 kalakuto kaklas apie 400-500 g
2 morkos
gabalėlis saliero
1 svogūnas
gabalėlis imbiero
2 mažytės cukinijos
1 a.š. sviesto (ghi)
½ a.š. miltų
1 v.š. saldžios grietinės (nebūtina)
2-3 lizdeliai tagliatelle makaronų (ar tokių, kokius mėgstate)
druskos, pipirų,cukraus, krapų

Verdam sriubą.
Ilgai verdam – 1,5 val maždaug, su morka, svogūnu, imbieru ir salieru, kol kaklo mėsytė taps minkšta. Nusunkiam sultinį ir elgiamės kaip tinkami – kas įmes kopūsto su kitokiom daržovėm, kas saujelę makaronų, kas ryžių o gal kam patinka sultinys su skrebučiais.

Nukaulinėjam mėsytę – visai nemažas kalnelis susidaro.
Užverdam vandenį ir sudedam makaronus – kol jie virs (aš kaip visada – neverdu o tiesiog uždengiu dangčiu ir palieku prinokti ), pasiruošiam cukinijas ir morkas.
Morkas daržovių drožtuko pagalba supjaustom liežuvėliais, o cukiniją nulupam ir supjaustom diskeliais. Įpilam į keptuvę truputį aliejaus, sudedam smulkintas daržoves ,apibarstom druska ir pipirais. Apkepinam ant lengvos ugnies.

Į nedidelį puodą įdedam šaukštelį sviesto ( geriau ghi) ir, kai jis išsilydo, įberiam miltų, druskos, cukraus, pipirų . Kaip miltai apkepa, dedam grietinę, o jei norime , kad būtų liesiau, grietinės nededam, o įpilam vandens. Sudedam kalakutieną, minutėlę patroškinam, apibarstom krapais.
Makaronai išvirti, daržovės apkeptos, kalakutiena patroškinta.
Dedam į lėkštę ir pietaujam.

Kartą viena draugė pasakojo, kaip prieš pirkdama turgelyje lašišų kaulų ir galvų rinkinį , iš kurio pasiruošia puikius pietus, apsidairo, ar kas nemato – sako dar kas pagalvos, kad nusigyvenom🙂
O man visada patiko subproduktai – kepenėlės, skrandukai, širdelės, kakliukai – neriebu, lengva, įdomu ir pigu🙂. Perku ir nesidairau🙂
Gal patiks ir jums.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s