Akcija – Datulių tortas

Po darganų ir rūko – rasotas rytas ir saulėta diena.
Regis , šnara ir šnabžda patvorio gėlynas – kiekvienas lapelis, nusipurtęs sniego ir slogios drėgmės likučius, tiesiasi į saulę. Kiekvienas tulpės, kroko ar narcizo daigas puikuojasi išgyvenęs šalčio ir kurmio atakas.
Rudenį prikaišau visus pašalius įvairiausių gėlių (negali nepirkti, kai tokius grožius pardavinėja su „akcija“ :)), o pavasarį jau būnu pamiršusi ką ir kur – nepaprastai smagu stebėti, kaip kas ir iš kur išlenda🙂.
Koks gajus žodis „akcija“. Dirsteliu, ką sako Vikipedija : akcija  – tai 1.vertybinis popierius, akcijų turėtojui suteikiantis turtines ir neturtines  teises ; 2. (lot.actio – veikimas) kurių nors tikslų siekianti politinė, diplomatinė veikla. Ir galvoju – akcijos parduotuvėse – politika ar diplomatija? Ir tikslai kokie ?
Lentynos parduotuvėje net mirga – gali pasijusti tikru akcininku. Pastebiu, kaip žmonės, įeidami į parduotuvę, pasiima tuos akcijų žurnalus ir lyg su žemėlapiu rankose, leidžiasi į orientacininkų varžybas. Ar jums neatrodo, kad dėl to magiško žodelio  namuose atsiranda  nebūtinų prekių, o  išleidžiame gerokai daugiau pinigų, nei būtumėm pirkę tai, ko reikėjo ir ką buvom numatę🙂
Sutinku – ne visada. Tarkim, gėlių išpardavimams nesu atspari  – rezultatai labai džiugina pavasarį🙂.

Buvau neatspari datulių akcijai – labai jau gražios, švarios ir nesumaitotos. Ir pigiau🙂
Makalavau su jogurtu. Dar liko. Padariau datulių tortą. Aišku, dar reikėjo ir šio ir to nusipirkti.
Kad ne ta akcija, juk būčiau ir nedariusi🙂, bet tortas vertas akcijos…

Datulių tortas

300 g datulių be kauliukų
2 stiklinės miltų (2×250 ml)
½ stiklinės cukraus
100 g sviesto
2 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių

Pertepimui:
2/3 indelio virto kondensuoto pieno (Rududu ar karamelinio)
200 ml grietinėlės (aš pyliau šviežią saldžią kaimišką grietinę)
sauja sveikuoliškų paramstukų arba kitokių sėklų ar riešutų

Pradžiai  užmerkiame datules su verdančiu vandeniu. Palaikome 15-20 minučių, bet neperlaikome, nes ištiš.
Į dubenį beriam miltus, kepimo miltelius, ištirpintą sviestą, trynius. Viską sumaišome rankomis – pradžioje tešla atrodo lyg sausi trupiniai.
Nupilame vandenį nuo datulių ir suberiame į sietelį, kad nuvarvėtų visas skystis.
Datules susmulkinam smulkintuvu arba smulkiai supjaustom ir sudedam į tešlą.
Išplakam baltymus. Dalimis sudedam į tešlą ir dailiai išmaišom.
Skardą išklojam kepimo popieriumi ir supilam(gal sukrečiam) tešlą. Tolygiai paskirstom. Galima kepti apvalioje formoje – tada tešlą dalinam į tris dalis. Man skarda kepė 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
Kol kepinys vėsta, apipjaustom kraštelius,kad būtų lygūs , padalinam į tris vienodas dalis ir kiekvieną dalį dar perpjaunam pusiau – tam reikia aštraus peilio, nes kepinys nėra storas – apie 3-3,5 cm.
Turime 6 stačiakampes dalis, kurias paliekam pilnai atvėsti.
Tuo metu pasiruošiam pertepimą. Virtą kondensuotą pieną išplakame su grietinėle (saldžia grietine). Masė padvigubėja ir yra puikios pieniškos karamelės spalvos.
Nupjaustytus kepinio kraštelius ir gerą saują sveikuoliškų paramstukų (sėklų ar riešutų) susmulkinam smulkintuvu (dėkite į aukštesnį arba uždarą indą, nes sėklos ir trupiniai gerokai skraido :)).
Dedam vieną dalį kepinio, aptepam paruoštu kremu , vėl kepinio , vėl kremo. Viršutinis sluoksnis – kremas. Juo aptepam ir šonus. Tada visą tortą apibarstom trupiniais.
Dedam į šaldytuvą bent keliom valandom (kuo ilgiau stovi, tuo darosi skanesnis).

Vyras, pamatęs tokį nemenką tortą mestelėjo – gal savo eksperimentams gali mažesnes dozes daryti… Gal ir galiu, tik torto jau nebeliko – patys ragavom, anytai ir jos svetei nešiau, į Vilnių tėvams vežiau. Anyta sakė – spėliojom ,spėliojom iš ko tas tortas padarytas, bet taip ir nesupratom.
Nei per sausas, nei per šlapias. Saldus, kvapnus. Nesensta. Spalva – visi rudi atspalviai – nuo balsvo, karamelinio iki grikių medaus.
Akcija „Datulių tortas“ pavyko🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s