Mimozų diena

Lengvas šaltukas galynėjasi su saule, o visa gamta tik ir laukia bent kelių laipsnių šilumos, kad pradėtų teškėti, lįsti, burkti, sprogti.
Rašiau, kad Londone jau žydi mimozos. Daugelyje šalių mimozos šakelę vyrai dovanoja moterims kovo 8-ąją, kaip švelnumo ir trapumo simbolį.
Tradicijos. Kovo 8-oji turbūt viena iš nedaugelio švenčių, prisitaikiusi prie įvairių santvarkų ir skirtingų šalių. Paskaičiau, kad šios šventės šaknys glūdi antikos laikais, kai net kariaujantys vyrai tą dieną turėdavo nutraukti visus karus ir būti su savo moterimis.
Dabartinė šventė susiformavo pasekoje moterų kovos už laisvę ir lygias teises , todėl vyrai, sveikindami savo moteris, drauges ir koleges su Tarptautine moterų diena, pripažįsta moteris kaip lygiavertes partneres.

Ką išsikovojom, tą ir turim🙂
Karlsonas nuo stogo pasakytų – gal galima geriau dešimt tortų ir tik vieną žvakutę…🙂

Gal mimozų Lietuvoje ir nelengva gauti, bet „Mimozos“ salotas gali paruošti kiekvienas vyras🙂, pripažindamas lygias teises ruošti valgį🙂

Salotos „Mimoza“ skirta vyrams, bet subalansuota ir moterims🙂

4 porcijoms reikės:

2-3 bulvių
2 vidutinio dydžio morkų
1 didesnio obuolio
½ nediduko svogūno
1 kupino šaukšto tarkuoto „Džiugo“ sūrio (yra pirkti jau sutarkuoto :))
200 g parūkytos lašišos gabaliukų
4 kiaušinių
150-200 g majonezo
krapų
1,5 l talpos plastikinis butelis

  1. Iš vakaro išsivirkite bulves ir morkas. Nei karto to nedariusiems : paimate puodą, sudedate gerai nuplautas bulves ir morkas (neskustas), užpilate vandeniu, kad apsemtų, o kai vanduo užverda, įberiate 1/2 arbatinio šaukštelio druskos. Verdate tol, kol šakutė lengvai smigs į daržoves. Nupilate vandenį, daržoves palikdami per naktį atvėsti.
  2. Kitą dieną, parbėgę po darbų su glėbiu tulpių, toliau ruošiate „Mimozą“🙂
    Paimate tuščią plastikinį butelį ir atpjaunate 4  ritinėlius po 6 cm aukščio.
  3. Kietai išverdate kiaušinius (t.y. verdate 10 min). Atšaldote.
  4. Sudedamųjų dalių smulkinimas. Bulves ir morkas nulupkite ir supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais ir susidėkite į atskirus dubenėlius.
    Obuolį nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiai (galite burokine tarka ar kokiu kitu smulkinančiu aparatėliu).
    Svogūną supjaustome kiek įmanoma smulkiau.
    Lašišą (aš pirkau „Viči“ parūkytos lašišos gabalėlius, bet galima naudoti  konservuotą lašišą ar tuną ) susmulkinat.
    Nulupate kiaušinius, atskiriate baltymus nuo trynių. Trynius galima „sutraiškyti“ šakute, o baltymus smulkiai sukapokite (aš naudoju rankinį malūnėlį, į kurį įsistato smulki tarkelė).
    Krapus, jei jie žali, smulkiai supjaustykite.
  5. Kaip šie smulkūs dalykučiai tampa „Mimoza“.
    Jei norite, galite iš karto serviruoti kiekvieną porciją ant atskiros lėkštės. Galite ir ant vienos didelės.
    Ant lėkštės padedate plastmasinį ritinėlį, kad viršus ir apačia būtų kiauri.
    Sluoksniuojate. Bulves padalinate po 4 ritinėlius, gerai paspaudžiate šaukštu, ant viršaus patepate majonezu.
    Sumaišote smulkintus obuolius, svogūnus, sūrį ir truputį majonezo. Dedate ant bulvių sluoksnio. Paspaudžiate.
    Morkų sluoksnis. Paspaudžiate, užtepate truputį majonezo.
    Sluoksnis krapų.
    Sluoksnis lašišos (ar kitokios smulkintos žuvies). Paspaudžiate, „suklijuojate“ trupučiu majonezo.
    Sluoksnis kiaušinio baltymo. Majonezas.
    Sluoksnis kiaušinio trynio.
  6. Atsargiai nuimate ritinėlius – jei nesiduoda, apveskite pagal kraštus peiliuku.

Štai jums ir mimozos🙂
Nagi, vyrai, ar jums pavyko nustebinti savo moteris?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s