Laiškų diena ir pieno virsmai

Ar mėgstate rašyti laiškus? O juos gauti?
Kartą draugas su didžiausia nuostaba pasakojo apie savo pažįstamą belgą, kuris ketvirtadienius skirdavo laiškų rašymui ir kitokios korespondencijos tvarkymui.
Ar seniai rašėte tikrą laišką – ant popieriaus, po to dėjote į voką, paseilinę  priklijavote markutes, gražiai išraitėte adresą ? Turėjau draugą Vokietijoje, kuris man siųsdavo po du laiškus per dieną – vieną ryte, vieną  vakare. Ir, nors tai nebuvo dangiškos meilės sonetai, labai smagu žinoti, kad kažkam esi svarbus🙂.
Pati esu prirašiusi daug laiškų. Kaskart, sėsdama rašyti, nežinau kas suguls į tekstą – perskaitau parašiusi ir dažnai nustembu. Bet svarbu ne turinys. Svarbu ne jūsų pačių mintys, o tai, kad pasidalinote jomis su kitais ( čia mane sąžinė užgraužė, kad nuo Kalėdų dar neatsakiau į klasioko laišką :))

Būdama  vienoje iš Graikijos salų (oi, kaip palaikyčiau Zuoko idėją Lietuvai nusipirkti bent vieną salą Egėjo jūroje :)) ir stebėdama kaip bangos atbėga į krantą, pagalvojau, kad S.Nėris, rašydama  “balta pieno puta” turbūt buvo iki Graikijos atklydusi. Ta puta tokia balta, kad net pajunti pieno skonį burnoje.

Apie pieno naudą ir žalą prirašyta begalės straipsnių (jei jau taip jį nesveika gerti – kaip mūsų karta išgyveno? – juk su kiekvienu kostelėjimu gaudavom pieno su medumi :)). Ajurvedinėje literatūroje pienas garbinamas ir siūloma jį vartoti ir kaip maistą, ir kaip vaistą.
Mane visada žavi tas pieno stebuklingas virsmas – į grietinę,  kefyrą, sūrį, varškę, sviestą, o šį kartą – į jogurto sūrį.

Jogurto sūris

Jau rašiau apie jogurto desertą . Šį kartą jogurtą nusprendžiau pasidaryti pati.
Pieno virsmas jogurtu:

3 l naminio pieno
1 didelis indelis natūralaus “Žemaitijos pieno” jogurto “Dobilas”

Pieną supilam į puodą ir pašildom iki 40 laipsnių. Sudedam jogurtą, gerai išmaišom , uždengiam dangčiu ir apklostom – apdangstom, kad šiltai pabūtų per naktį. Esu bandžiusi jogurtą daryti su visų rūšių natūraliais lietuviškais jogurtais, bet labiausiai man patiko – Dobilas.
Papildymas: neseniai vegetarinių patiekalų knygoje perskaičiau, kad pieną reikia užvirinti , atvėsinti iki 40 laipsnių , tada supilti jogurtą, šiltai laikyti 6-8 valandas. Pabandžiau. Dabar taip darau visada, nes šiuo būdu paruoštas jogurtas labai tirštas ir laikosi daug geriau (taip pat ir iš jogurto padarytas sūris ). Gyveni ir mokaisi🙂
Jogurto sūrį darau ne pirmą kartą ir iš didesnio pieno kiekio, todėl vis atsidedu dalį jogurto kitam kartui – tada bereikia tik pieno nusipirkti🙂

Jogurto virsmas sūriu:

4-5 kvadratinių gabalėlių (40×40 cm) dvigubai sulenktos marlės
druskos (į 4-5 samčius jogurto beriu ¼-1/3 a.š.) – stengiuosi naudoti Himalajų druską
keletą žiupsnelių džiovintų krapų

Ant dubenėlio uždedam sietelį ir išklojam dvisluoksne marle.
Supilam 4 samčius jogurto, įberiam 1/3 a.š. druskos, pamaišom. Galima įberti džiovintų krapų. Galima dėti ir šviežių žolelių, bet tada sūrio galiojimas labai sutrumpėja, nes nedžiovintos žolelės skatina rūgimą. Vieną kartą bandžiau nedėti druskos, bet sūris po kelių dienų pradėjo rūgti.
Pakeliam marlės kraštelius ir priešpriešinius surišam, kad gautųsi ryšuliukas.
Tuos ryšuliukus suveriam ant kelių iešmų (šašlykams) , kuriuos padedam ant gilesnio puodo kraštų, kad neliestų dugno ir laisvai galėtų varvėti. Idealu jei turite vietos šaldytuve – tada procesas vyksta šaltai dvi paras. Aš varvinu sūrį sandėliuke – vėsiau nei namuose ir užtenka 1 paros.
Po paros (ar dviejų šaldytuve), išimam susiformavusius sūrio kukulius. Iš 3 litrų pieno susiformuoja apie 600-650 g jogurto sūrio.
Kaskart sūrio tekstūra susiformuoja ne vienoda – kartais sausesnė, kartais drėgnesnė. Kai sausesnė – pjaustau peiliu kubelius, o kai minkštesnė – formuoju rutuliukus.

Jogurto sūrio laikymas

Galima visą susiformavusį sūrio kukulį dėti į dėžutę , apibarstyti druska ir laikyti šaldytuve.
Ką čia laikyti – valgyti reikia🙂

Galima konservuoti (marinuoti) aliejuje.
Suformuotus sūrio rutuliukus ar supjaustytus kubelius , sudedam į stiklinius indelius, pabarstom druska, pasmulkinam truputį čili, įberiam pipirų , džiovinto raudonėlio ir užpilam aliejumi.
Į 250 ml indelį telpa apie 200 g sūrio ir 100 ml aliejaus (priklauso nuo to, kokiu tankiu sudėsite).
Būtų teisinga bent parą sūrį palaikyti aliejuje ir tada ragauti, bet …dar neteko to sulaukti🙂

Sūris “iškaba” iki tokios malonios tekstūros, kad formuoti kiekvieną rutuliuką – didžiausias malonumas.
Dar malonumas – ištraukti rutuliuką iš aliejaus ir kišti tiesiai į burną arba spustelėti ant duonelės. Draugei labiau patiko kubeliai, kurie keliauja ant salotų.
Panašų produktą nacionaliniu patiekalu laiko libaniečiai, tik jis sūresnis ir užtaisytas aliejais su aštriais prieskoniais, riešutais.

Tekstas ilgas, bet tai parašyti daug, o kai darai malonų darbą, tai ilgai neužtrunka🙂 Tas pieno virsmas jogurtu ,o po to sūriu –beveik savarankiškas – pridėkite truputį meilės ir šaldytuve puikuosis aliejuje paskendę linksmi sūrio rutuliukai🙂
Bandykite – nenusivilsite!

3 mintys apie “Laiškų diena ir pieno virsmai

  1. Atgalinė nuoroda: Pieno upės « ma'da'mos

  2. Atgalinė nuoroda: Plikytos tešlos pyragėliai « ma'da'mos

  3. Atgalinė nuoroda: Antivirusinė programa su lietuviškomis daržovėmis « ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s