Mieliniai Užgavėnių blynai

Tūkstančiai kilometrų prabėgo pro mašinos langą – kas gali būti geriau, kaip ganyti akis pakelėmis – stebint ir nustembant, mintimis aplankant tolimiausius bėgančių vaizdų kampelius. Keletui dienų automobilio salonas tampa uždaru mikrokosmosu, kuriame gvildenamos pačios įvairiausios temos – ir politika, ir ekonomika, ir juokai, ir pabambėjimai dėl begalinių kamščių Europos keliuose.
Grįžau įsimylėjusi. Tikriau – prisiminiau, kad visada mylėjau Austriją –  jos subtilią tvarką, šiltus žmones, kalnus , su meile išpuoštus namus, skanų ir tikrą maistą. Puoliau ieškoti savo mėgstamų patiekalų receptų. Ne viskas dar pavyko. Bet pavyks tikrai🙂

Vejama iš kiemo žiema, pusnis pavertė pelkėmis – net žydeliai neužsuka nei saldainių, nei kavos. Girdėjau, kad pas merą šiandien vis įgriūva persirengėlių kompanijos – turbūt tai vienintelė diena, tai galima mero paprašyti „kišenes pakratyti“:). Gaila, kad iš Užgavėnių tradicijų liko tik prašymai dovanų. Senovėje  didžiausią prasmę turėjo ubagų (ubagas – u boga – prie dievo)  palinkėjimai, nes buvo tikima, kad jie priartina prie dievo, o už nuoširdžius linkėjimus -vaišės.
Užgavėnės – sielos prieš kūną pergalės šventė, kai kepami saulytes primenantys blynai.
Kadangi jau prisijaukinau mieles, tai nusprendžiau kepti mielinius blynus  :)

Mielinės tešlos blynai

500 ml pieno
1 v.š. cukraus
2 stiklinės (po 250 ml ) miltų
25 g mielių (galima dėti 2 a.š. sausų mielių)
2 kiaušinių tryniai
1 v.š. sviesto arba aliejaus
žiupsnelis druskos
Trintos mėlynės ar kitokios jums patinkančios uogos

Į dubenį suberiame mieles, užberiame cukrumi ir ištriname šaukštu.
Užpilame šiltu pienu ir, uždengę rankšluosčiu, padedam šiltai.
Kai pienas“užburbuliuoja“, sudedame miltus, kiaušinių trynius, druską, ištirpintą sviestą.
Gerai išmaišom ir vėl padedam šiltai.
Kai tešla pakyla, galime kepti. Geriausiai mielinius blynus kepti keptuvėje storu dugnu ant nedidelės ugnies negailint aliejaus.
Dalį blynų kepiau uždėdama trintų mėlynių iš karto ant tešlos,o po to ant mėlynių dar truputį užpyliau tešlos, kad uogos nepridegtų. Visai neblogai pavyko🙂
Iš keptuvės blynus sudedam ant popieriaus, kad sugertų riebalus.
Pabarstom cukraus pudra.
Kaip gaila, kad valgytojų nėra. Paskambino anyta – sako ateik mano blynų ragauti. Spyriojausi, nes ir savų per akis, bet mane įkalbėjo🙂. Ji į tokią pačią tešlą dar dėjo šaukštą grietinės ir ne kiaušinių trynius, o visą kiaušinį (baltymą išplakė). Virė aliejuje, įpylusi truputį degtinės, kad riebalai neįsigertų. Tešlą dėjo  šaukštu tiesiai į aliejų. Gavosi tokios lengvos spurgytės su traškia luobele. Apibėrė cukraus pudra. Sakė, kad tai senoviškas Užgavėnių blynų receptas.
Skanu🙂 Bet arbatos po tokių blynų labai norisi🙂
Štai ir išvarėm žiemą.
Dabar iki pat Velykų pamirškim sotų maistą ir užsiimkim sielų ganymu🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s