Daržovių pyragas ir sausainiai su riešutais po revizijos šaldytuve

Savaitė prabėgo gimtame Vilniuje, kuris pasitiko nepadoriu šalčiu.
Bandai įkvėpti – nosis sulimpa, plaukai-lyg kosminės antenos į visas puses styro. Visi apsimuturiavę ir tik bėgtute. Oras net blizga nuo baltos švaros – kaip operacinėje, o mėnulio pilnatis tokia šalta ir baugi.
Po  įdomių susitikimų, stilingų kavinių, vakarų su senais draugais, bergždžių bandymų bent keliais laipsniais kilstelėti temperatūrą tėvų namuose, kursų Ajurvedos Akademijoje – gera grįžti į šiltus namus.
It mokesčių inspektorius, darau  reviziją šaldytuve🙂
Negi eisi į parduotuvę, kai taip šalta – teks suktis su turimais likučiais.

O išsukau gabalą tešlos , iš kurios padariau sausainių ir daržovių pyragą.

Tešla  – ką turėjau, tą sudėjau🙂

500 g grietinės
500 g miltų
100 g sviesto (būtų geriau 200 )
½ a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1 kiaušinis aptepimui

Į dubenį suberiam miltus, sudedam grietinę ir minkštą sviestą. Jei turite daugiau sviesto – puiku – tešla bus trapesnė.
Suberiam kepimo miltelius ir druskos žiupsnelį.
Išmaišom tešlą.
Išminkom. Ji tokia maloni rankoms, kad nesinori baigti minkius – lengva, glotni.
Apvyniojam plėvele ir padedam pusvalandžiui į šaldytuvą.

Tuo tarpu pasiruošiu daržoves.

2 vidutines morkas
½ paprikos
1 nediduką svogūną
1 lapkotį saliero
200 g moliūgo (gal turite maža cukiniją)
aliejaus, prieskonių
1 kukulį mocarelos ( arba 100-150 g bet kokio sūrio – aš dėjau tokį jogišką – prieš pusmetį parsivilkau iš Vokietijos didžiausią skardinę su sūriu a la mocarela tik ne kukuliais o tokiom gijom ir laikomą sūryme – tokiame sūryme ir metus galėtum išlaikyti :))

Pjaustyklės-mandolinos pagalba susipjaustom visas daržoves.
Apkepame keptuvėje su aliejumi ir prieskoniais. Uždengiame dangčiu, kad truputėlį pasitroškintų. Daržovės gali būti pačios įvairiausios – jūsų mėgstamos ar tiesiog užsilikusios šaldytuve.

Tešlą padalinam į 2 dalis – viena bus daržovių pyragui, o kita – sausainiams.
Daržovių pyragui skirtą dalį padalinam į 2/3 ir 1/3.
Didesnę dalį iškočiojam plonai (vienas malonumas žaisti su tokia tešla) ir išklojam kepimo formos dugną taip, kad liktų aukštoki borteliai.
Sudedam pakepintas ir patroškintas daržoves.
Užbarstom sūrį (man jį teko gerokai pamirkyti).
Iškočiojam mažąją tešlos dalį , uždedam ant pyrago ir užspaudžiam kraštus.
Keliose vietose įpjaunam viršutinę tešlos dalį. Iš likusių kraščiukų, galima padaryti papuošimus – gėlytes ar lapelius.
Aptepam kiaušinio plakiniu.
Po pusvalandžio orkaitėje,  pyragas garuoja jūsų lėkštėje.
Tešla neriebi, plonytė, todėl pyragas toks lengvas. Šiltas ir kvapnus – kaip tik šaltos žiemos vakarui.

Sausainiai su riešutais

½ puodelio maltų riešutų
½ kiaušinio (kitą pusę sunaudojom daržovių pyrago aptepimui)
½ a.š. cinamono ar prieskonių mišinio
4 v.š. cukraus

Iškočiojam tešlą, aptepam kiaušinio plakiniu, apibarstom maltais riešutais, cukrumi, cinamonu.
Tešlą susukam į dešrą ir truputį paspaudžiam.
Supjaustom 1,5-2 cm storio ritinėliais, kuriuos sudedame į popieriumi išklotą skardą.
Kepame, kol pradeda ruduoti.

Man jie atrodo labai elegantiški🙂. Kol šilti, tai burnoje tirpsta, o atvėsę – kietoki, todėl, jei turite daugiau sviesto, darykite tešlą kiek riebesnę. Riešutai bet kokiame kepinyje suteikia naują skonių puokštę, o čia dar patraška kartu su cukrumi – skanumėlis.

Štai tokia prabangi vakarienė po revizijos šaldytuve🙂

2 mintys apie “Daržovių pyragas ir sausainiai su riešutais po revizijos šaldytuve

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s