Sportas, alus ir užkandžiai

Vakar pasijutau ne lietuvė – jau kelintą kartą krepšinio varžybas, rodomas per Viasat Baltic, kurias žaidžia lietuviai, komentuoja estai. Ar Lietuvoje jau visi supranta estiškai ? Gal ką pražiopsojau ? Ir dar liūdniausia tai, kad komentavo gerokai labiau užsidegę, nei žaidė „Žalgiris“, kuris sugebėjo prapilti beveik išloštas rungtynes( prieš „Bennet“). Liūdna.
Iki išnaktų žiūrėjom futbolo rungtynes – Madrido „Real“ prieš FC „Barcelona“ – čia tai bent vaizdas – aikštėje vienu metu kiekviena savo ląstele kovoja 22 milijonieriai. Kovoja dėl kiekvieno kamuolio, kiekvieno paso –net griūdami. Ar jums atrodo, kad taip yra tik dėl tų milijonų?

Suprasti futbolą ir alų, išmokė tėtis (sūnaus tai neturėjo :)) . Mieli vyrai, jeigu jums patinka moterys, žiūrinčios futbolą, mokykite savo dukras jį suprasti🙂

Pirmoji pamoka apie alų. Alus būna dviejų tipų – Ale (elis) ir Lager – prisiminkite šiuos žodžius  ir sublizgėsite bet kurioje kompanijoje, nes tikrai to nežino net daugelis vyrų🙂.
Salyklas, apyniai, vanduo ir mielės yra visų alaus rūšių pagrindas . Šios dalys dėl savo rūšių ir maišymo skirtumų sukuria begales alaus variantų. Esminis alaus skirstymo į tipus principas – naudojamos mielės ir fermentavimo temperatūra.
Ale (elio) tipo alus(ale, staut, porter, lambic) – aukštutinės mielių fermentacijos produktas (fermentacija vyksta 15-25 laipsnių temperatūroje ir didelė dalis mielių lieka viršuje ). Šio tipo alūs yra mažiau gazuoti, sodresni, rūgštesni, dažnai vaisių ar uogų aromato, tamsesnės spalvos, tirštesni.
Lager (lager, pilsner)tipo alui naudojamos mielės fermentuoja alų 5-14 laipsnių temperatūroje, pačios nusėsdamos į talpyklos apačią. Šis alus pasižymi angliarūgštės intensyvumu, būdingu apynių kartumu, grūdų, salyklo, medžio, miško ar gėlių aromatais.

Apie stintų sriubą ir keptas stintas jau rašiau. Šiandien kviečiu į Gero Alaus parduotuves ragauti rūkytų stintų iš Šturmų. O prie jų dera šviesūs Lager tipo alūs – Švyturio Ekstra, Nefiltruotas, daniškas Carlsberg, prancūziškas Kronenbourg.

Pilnai skonių puokštei – kalakuto kepenėlių paštetas su cukatais

Kalakuto kepenėlių paštetas su cukatais

500 g kalakuto kepenėlių
100 g sūdytų arba „žalių“ lašinių
1 svogūnas
1 morka
2-3 skiltelės česnako
50 -100 g žolelių trauktinės (pvz Žalios devynerios) – jei turite Martinio – pilkite 150 g
2 v.š. cukatų
rozmarinas, mairūnas, raudonėlis, pipirai, druska (cukrus, jei neturite cukatų)

Kalakuto kepenėles supjaustome į 2-3 dalis, papjaustome lašinukus.
Nuskustą morką supjaustome stambokais griežinėliais, svogūną – į 8 dalis, česnako skilteles į kelias dalis.
Į keptuvę pilam aliejaus ir apkepam kepenėles, morkas, svogūnus, česnakus, lašinukus.
Perdedame į puodą, užpilame vandens, kad nepilnai apsemtų.
Troškiname uždengę dangtį.
Sudedame prieskonius, supilam alkoholį (nepagailiu kvapnių ir saldokų gėrimų ),sudedam cukatus ( jei jų neturite – įtarkuokite 1 apelsino žievelę ir , ragaudami įdėkite cukraus) įberiam druskos.
Nepamirškite, kad šilto ir šalto pašteto skonis skiriasi – šiltas gerokai ryškesnio skonio, todėl nesibaiminkite, kad persūdėte ar nusaldinote – kaip atšals, bus pats tas.
Troškiname 1-1,5 valandos.
Kiek atvėsinę, sumalame blenderiu – jeigu matome, kad per sausas – įpilam truputį sultinio ar vandens ir vėl užkaitiname paštetą.
Sudedame į stiklinius indelius ir laikome šaldytuve.

Kiek kartų dariau paštetą, nespėju padaryti nuotraukų – indeliai ištuštėja per greitai🙂
Šį kartą fotografavau dar karštą paštetą – vėl ne kas. Paderinau su pakeptais obuoliais – man labai pritiko – gaivi obuolio rūgštelė su sunkesnio skonio kepenėlėmis, kurios į save sugėrė visą puokštę žolelių ir cukatų kvapnų saldumą.
O kur alus?
Rekomenduoju Grimbergen Dubbel tamsų ir Grimbergen Blanche kvietinį arba Švyturio Baltą .
O po alaus ir pašteto – sportas🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s