Voverė – inkile,o sekmadienį – stintadienis

Šį įrašą kviečiu skaityti naująjame Ma’da’mų pustapyje – tereikia paspausti Čia

Kažkada žinojau, kad yra keturi metų laikai, o dabar per mėnesį jau pasikeitė kokie penki🙂

Vėl žiema.
Turiu naują kaimynę – inkile, priešais virtuvės langą, apsigyveno voverė. Vis matydavau laigančią medžiais, bet kad mano panosėje gyvena – smagi naujiena. Kiekvieną pavasarį stebim kaip inkile kuriasi paukščiai, bet po to netikėtai dingsta. Tiesiog daugiabutis🙂
Kažkada žinojau, kad voverės gyvena drevėse…Et, kaip viskas keičiasi🙂

Anksčiau ir žvejų mūsų rajone buvo kas antrame kieme – dabar kas Norvegijoje žuvį gaudo, kas Švedijoje ją išdarinėja… Anksčiau kapa stintų (60 vnt.) kainavo 3 rublius, o dabar kilogramas (22-25 vnt.) – 10 litų – ir džiaugiamės, kad pigu🙂

Akimis ganydama voverę, zujau po virtuvę, o virtuvėje – kvepia agurkais🙂
Viriau stintų sriubą ir kepiau stintas –  ne sekmadienis, o stintadienis.

Stintų sriuba

1 kg stintų
1 svogūnas
daug krapų – dėjau 2 šaukštus šaldytų ir 1 ryšulėlio kotelius
pipirų mišinio – maltų ir nemaltų
druskos

Neapgaudinėsiu – pati stintų nevaliau🙂. Anyta yra pati didžiausia stintų valymo specialistė – mielai jai perleidžiu šį darbą. Valymo esmė yra tokia – stintos nugarėlė prie galvos įpjaunama ir traukiamuoju judesiu nuplėšiama žuvies galva, kartu ištraukiant ir vidurius (būtinai išimkite oro pūslelę, kurioje ,sako, veisiasi parazitai ). Jei stinta su ikrais, jie neišsiima tokiu būdu valant.
Išvalytas stintas sudedame į puodą su sūriu (pagal skonį) vandeniu – taip galime laikyti šaldytuve 2 paras.

Verdam sriubą:
Į puodą pilam apie 2 litrus vandens, užverdam.
Į verdantį vandenį dedam nuluptą ir subadytą svogūną, krapus, pipirų grūdelius, stintas.
Po 5 minučių beriam druską, maltus pipirus.
Paverdam dar 5 minutes ir nukošiame.
Skystį dar pavirinam, kad gautųsi kiek stipresnis, o tuo tarpu nuimame nuo kaulų stintų „mėsytę“. Kai nukaulinėjam, sudedam atgal į sultinį.

Negaliu pavadinti šios sriubos žuviene, nes verdu tik 10 minučių.
Pipirai duoda ugnies, bet pati sriuba lyg šilkinė.
Žemaitijoje tai valgoma su lupenomis virtomis bulvėmis.

Keptos stintos

Na, būtų nuodėmė ,tuo pačiu kvapu , stintų nepasikepti🙂

Taip pat paruoštas stintas (ir būtinai pamirkytas sūriame vandenyje), apvoliojame į miltus ir kepame įkaitintoje keptuvėje su aliejumi.
Kažkur skaičiau, kad labai patogu truputį miltų įsiberti į maišelį ir ten įdėti 5-6 stintas. Papurčius maišelį, stintos tolygiai aplimpa miltais.
Na, aš darau senoviškai🙂, o jūs galite pabandyti ir naujoviškai.
Kepat – valgot. Valgot – kepat. Stintos pačios skaniausios  ką tik  iškeptos – tokios traškios ir burnoje tirpstančios.
Žemaitijoje prie stintų jums pasiūlys raugintų kopūstų ir bulvių su lupenomis, o man aukštaitei skaniausia su žaliomis salotomis (tik be sūrio :))
Papildymas : kadangi stintos jau po 7 Lt🙂, kepiau dar kartelį ir pabandžiau su tuo maišeliu ir miltais jame- pasiteisino – kiekviena stinta aplimpa labai tolygiai, be to galima iškarto pamiltuoti 5 – 7 stintas . Nuo šiol kepsiu tik naujoviškai🙂

1 mintis apie “Voverė – inkile,o sekmadienį – stintadienis

  1. Atgalinė nuoroda: Sportas, alus ir užkandžiai « ma'da'mos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s