Morkų saldainiai

Šį įrašą kviečiu skaityti naująjame Ma’da’mų puslapyje – tereikia spustelėti čia

Kaip romantiška – visame mieste nėra elektros…
Užsidegiau žvakes, išsiviriau kavos (turiu dujinę viryklę :)) ir sėdau skaityti knygos, kurią vakar atnešė draugė – Janakananda „Ajurveda – mityba ir sąmonė – receptai ir patarimai kūno ir sielos sveikatai“.
Džiūgauju su kiekviena perskaityta eilute – taip viskas suprantamai  parašyta.
Ajurveda moko, kad visos fizinės problemos ir sunkumai prasideda nuo netinkamos mitybos, kad pyktis ir nepagarba atsiranda dėl neteisingo santykio su gamta ir mityba.
Kaskart, valgant, mūsų kūne atsiranda energijos judėjimas ir tik teisinga mityba gali išsaugoti žmogaus kūno ir sielos sveikatą. Nėra nei gerų nei blogų, naudingų ar nenaudingų produktų (kaip ir gamtos ar žmonių).
Šioje knygoje apstu praktinių patarimų, kuriais žadu ateityje pasidalinti su jumis.

Su šventiniais pusseserės sveikinimais gavau ir morkų saldainių (nekriziukų) receptą. Labai nudžiugau, nes kaskart išspaudus morkų sultis, labai gaila išmesti tokius gražuolius tirščius🙂

Morkų saldainiai

Pradžiai – išgeriam sulčių🙂
Po to :
300 g (apie 500 ml matuojant) morkų išspaudų
50 g sviesto
2-3 v.š. citrinų sulčių
2-3 v.š. medaus (arba cukraus)
aš dar pridėjau ½ v.š. cinamono ir ½ v.š. imunitetą stiprinančio prieskonių mišinio

Morkų tirščius, medų, citrinų sultis, sviestą ir prieskonius sudedu į puodą, gerai išmaišau ir pakaitinu apie 15 min. Pastoviai maišau, kad nepridegtų.
Atvėsusią masę iškočioju iki 3 -4 mm storio.
Taurele ar formele išspaudžiu rutuliukus arba mėnuliukus.
Jeigu neatsikelia masė su formele, atkeliu plataus peilio pagalba ir dedu ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.
Galima daryti rutuliukus, įspausti raziną, pavolioti aguonose, kokosų drožlėse.
Džiovinu orkaitėje, įkaitinusi iki 100 laipsnių, bet palieku pradarytą. Palaikau 10-15 min – išjungiu. Po kurio laiko vėl įjungiu. Pakartoju, kol saldainiukai tampa sausi ir traškūs.Galima džiovinti ir prie radiatoriaus ar ant šildomų grindų. Kuo labiau sudžiūna, tuo ilgiau gali stovėti.

Rašau jau po antros partijos saldainių. Bandydama receptą pirmąjį kartą, net skambinau pusseserei – neišsikočioja, nelimpa, sviestas skiriasi , o vyras eidamas pro šalį dar mestelėjo – kokiais vėjais čia užsiimi?…Buvau nejuokais patrakusi🙂. Pusseserė nuramino –„ sugalvosi ką nors – man tai puikiai pavyksta“…Rytas už vakarą protingesnis – ryte masė buvo atvėsusi ir ,nors ir ne lengvai išsikočiojo, blyną iš jos padariau🙂 – manau ,kad su mano sulčiaspaude tirščiai gaunasi itin sausi, todėl sunkiau sulimpa.
Sutinku, kad terlionės pakanka, bet rezultatas puikus – vyras atsiėmė „vėjus“. Saldainiai skoniu priminė neseniai keptus imbierinius sausainius🙂
Ir skanu ir sveika . Ir sulčių atsigeri,ir pasidarbuoji, ir pavalgai, ir vaikams įdedi – štai kokia energetinė grandinė🙂

4 mintys apie “Morkų saldainiai

  1. Ne,kojomis minamas🙂 – ar veiksmui “sėdau skaityti knygos” – reikia interneto ir kompiuterio? – žinai, būna knygų ir popierinėse laikmenose🙂, kurioms elektros trūkumas nei motais🙂

  2. Labai ačiū, kad pasidalinate tokiais šeimininkiškais, bet tuo pačiu skaniais ir sveikais receptais. Puikus užkandis tamsėjančiais vakarais🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s